Mazurek wielkanocny zagości u nas w domu po raz pierwszy! Dzieci jak
zobaczyły zdjęcie już są szczęśliwe i bardzo im się podoba zdobienie
mamy...
Przepis i wykonanie mazurka wielkanocnego jest proste, więc wierzę w Was
i jestem głęboko przekonany, że sobie poradzicie!
Link do filmu z przepisem:
149 - Przepis na tradycyjny MAZUREK KAJMAKOWY na święta
Link do filmu z przepisem:
149 - Przepis na tradycyjny MAZUREK KAJMAKOWY na święta
Składniki:
- 320g mąki
- 160g masła
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- słoik kwaśnego dżemu
- puszka masy kajmakowej
- do ozdobienia: orzechy, rodzynki lub inne bakalie
Z masła, mąki i śmietany zagniatamy szybko ciasto (śmietana i masło w temperaturze pokojowej).
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę, aby się porządnie schłodziło.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na cienki placek, aby wyłożyć brytfankę o wymiarach (25/39cm). Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowany placek przekładamy do brytfanki, odcinamy nadmiar ciasta, z którego robimy cienkie wałeczki i obkładamy brzegi foremki. Na ciasto wykładamy cienką warstwę dżemu.
Tak przygotowany spód mazurka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 25 minut, aż brzegi będą rumiane. Po upieczeniu, zostawiamy spód mazurka do całkowitego wystudzenia. Następnie wykładamy na niego masę kajmakową i dowolnie zdobimy.
Taki mazurek możemy przygotować kilka dni wcześniej przed świętami. Należy go zawinąć w folię spożywczą i trzymać w chłodnym miejscu.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz