niedziela, 28 marca 2021

Biały boczek pieczony w piekarniku

Pieczemy biały boczek


     Biały boczek to tradycja rodzinna musi być na święta, a ja zawsze powiadam, że jak nie ma białego boczku to nie ma świąt.
    Biały boczek u mnie w domu był 3 razy w roku: 1. Na święta wielkanocne 2. Na Boże Narodzenie 3. i ponieważ kocham biały boczek, dostawałem go od mamy na prezent z okazji imienin i urodzin, a ponieważ urodziny i imieniny mam tylko raz, to nie mogłem dostać 2 razy w roku tylko raz! Dlatego biały boczek był pieczony 3 razy w roku.
 


Link do filmu z przepisem na peklowanie boczku:
 

Link do filmu z gdzie pieczemy boczek: 
 



Składniki:
  • ok. 1,20 kg boczku bez żeber
  • 1l wody
  • łyżka soli
  • 4 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 7 kulek ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu w ziarnkach
  • czubata łyżeczka majeranku
Solanka - Przygotowanie:
       Składniki na solankę zagotować i zostawić do całkowitego wystudzenia. Boczek wkładamy do pojemnika odpowiedniej wielkości i zalewamy zimną solanką (powinna całkowicie zakryć boczek). Wstawiamy do lodówki na dwie doby (jeśli boczek jest bardzo gruby, to należy jeszcze wydłużyć o 12 godzin leżakowanie w solance). 
 
Składniki:
  • ok. 1,20 kg boczku wyjętego z solanki
  • 5-7 sztuk cebul (zależy od wielkości)
  • 5-8 ząbków czosnku
  • sól
  • majeranek
  • czosnek granulowany
Przygotowanie do pieczenia i pieczenie boczku:
     Po tym czasie wylać solankę, boczek osuszyć, posypać delikatnie solą, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Na dno naczynia rozłożyć czosnek i położyć na nim boczek. Cebulę pokroić na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości), obłożyć boczek, przykryć pokrywką i piec w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach (góra-dół) przez 1,5 godziny. 
Jeśli chcemy aby boczek był rumiany, to na ostatnie 15 minut pieczenia zdjąć pokrywkę.
Po upieczeniu boczek zostawić jeszcze przez 10-15 minut w naczyniu, którym się piekło i dopiero wyjąć na talerz do wystudzenia. Jak wystygnie włożyć do lodówki na kilka godzin (boczek dobrze się zsiądzie) i można wtedy łatwo kroić plastry.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz