wtorek, 8 marca 2022

Przepis na pieczonego brokuła


Pieczone brokuły w piekarniku

 
    Jeśli ktoś lubi 3 składnikowy obiad i chce uniknąć jedzenia ziemniaków, ryżu, kaszy lub makaronu, to mamy rozwiązanie. 
    Zamiast ciepłych ziemniaczków może być pieczony brokuł w piekarniku i też będzie coś na ciepło...
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1 brokuł
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 7 małych ząbków czosnku (jeśli są duże to mniej i przekroić na pół)
  • garść orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
    Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i osuszamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na brytfanne. Całość skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Obrane ząbki czosnku rozkładamy po całym naczyniu i posypujemy orzechami. 
    Tak przygotowany brokuł pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (góra-dół) przez 25 minut. Jeśli wybieramy funkcje grzania termoobieg, to zmniejszamy o 10-15 stopni.
   Taki brokuł idealnie pasuje na lekką kolację lub jako dodatek do obiadu.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 3 marca 2022

Przepis na ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i śmietaną


Jak zrobić ryż z jabłkami i ... ?

 
   Ryż z jabłkami, to ulubione danie Agnieszki. Znam je z dzieciństwa bo robiła mama i babcia, jednak ja nigdy nie robiłem takiej potrawy na obiad. Można wywnioskować, że to łagodna potrawa dla kobiet... Pewnie większość panów wybrałoby schabowego... 
👉 Jak upiec ryż z jabłkami? 
   Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, to bardziej rozwinięty pomysł, który już był na naszym kanale. Jednak warto dla odmiany zrobić inny przepis...
 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 300g ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka ksylitolu (lub innego słodzika)
  • 220g gęstej śmietany (użyłam 12%)
  • cynamon
  • duży słoik (900ml) smażonych jabłek lub ok. 1,5kg świeżych jabłek
Przygotowanie:
      Ryż ugotować na wodzie według przepisu na opakowaniu z dodatkiem łyżki masła.
Śmietanę dokładnie mieszamy z ksylitolem.
    Jeśli jabłka mamy świeże, to obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i po przełożeniu do garnka smażymy na małym ogniu często mieszając. Gdyby jabłka były zbyt kwaśne, to dosładzamy i dodajemy cynamon. Smażymy (co chwilkę mieszając), aż nadmiar soku z jabłek odparuje i wtedy będą idealne.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 1 marca 2022

Przepis na chleb pszenny na zakwasie żytnim

Jak upiec chleb pszenny na zakwasie?


    Chleb pszenny jak i bułki pszenne, czyli całe pieczywo pszenne jest najbardziej popularnym pieczywem w naszym środowisku... Zasadniczo my odeszliśmy od pieczywa pszennego już dawno i dominują u nas chleb żytni i bułeczki orkiszowe, więc można raz na jakiś czas spróbować jak smakuje chleb pszenny... 
   Ponieważ robimy chleb żytni na zakwasie i mamy zakwas, więc dziś Agnieszka zrobi chleb pszenny na zakwasie żytnim. 
 
👉 Jak zrobić chleb pszenny na zakwasie żytnim?
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki na zaczyn:
  • 50g zakwasu żytniego
  • 100g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 100ml letniej wody
Przygotowanie:
    Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin. Najlepiej zrobić, to wieczorem i rano możemy zrobić ciasto na chleb.

Składniki na ciasto:
  • 450g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • ok. 240ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • cały zaczyn z dnia poprzedniego
Przygotowanie:
     Do zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy sól i partiami wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto (możemy zrobić to robotem). W zależności od wilgotności mąki może się okazać, że nie zużyjemy całej wody (mnie zostało ok. 15ml). Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie sprężyste i gładkie (nie będzie się przyklejać do ręki). Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę.
    Po godzinie ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i kilka razy składamy. Następnie formujemy bochenek. Miskę, w której wyrastało ciasto wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy mąką i przekładamy uformowany bochenek (łączeniem do dołu). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
    Możemy również użyć specjalnego koszyczka do wyrastania ciasta, tylko nie używamy papieru do pieczenia, a bezpośrednio wkładamy uformowany bochenek tym razem łączeniem do góry.
Wyrośnięty chleb delikatnie przekładamy razem z papierem do pieczenia na blaszkę, na której będziemy piec chleb. Ostrym nożem robimy nacięcia na bochenku i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni (góra-dół), a po zamknięciu drzwiczek zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 45 minut. 
     Po upieczeniu chleb wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu chleb nadaje się do krojenia.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 24 lutego 2022

Przepis na tatar z łososia i avokado


Jak zrobić tatar z ryby?

   Tatar był kiedyś moim ulubionym przysmakiem. Potem przyszła faza na szaleństwa krów i tatar znikną z menu. Po latach pojawiła się opcja na tatara z łososia, jednak traktowałem to jako podróbkę... 
   Cóż tak się jednak złożyło ze tatar z łososia może być równie doby a nawet lepszy niż ten tradycyjny... 

👉 Jak zrobić tatar z łososia?
 

Link do filmu z przepisem




Składniki:
  • 100g łososia wędzonego na zimno
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 avokado
  • pół łyżeczki musztardy (użyłam sarepskiej)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
    Łososia kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, musztardę, oliwę, łyżkę soku z cytryny plus pieprz i sól. Całość dokładnie mieszamy.
Avokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Zaraz po pokrojeniu skrapiamy 2 łyżkami soku z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
   Potrzebna nam będzie obręcz, aby ułożyć tatar lub dwie małe kokilki. Kokilki  wykładamy folią spożywczą, na dno układamy łososia (dokładnie dociskając), a następnie avokado. Kokilkę przykrywamy talerzykiem i odwracamy. Zdejmujemy kokilkę, a później delikatnie ściągamy folie (postępujemy identycznie jak w dzieciństwie robiło się babki z piasku). Gotowy tatar dowolnie przybieramy jakimiś warzywami. Ja użyłam trochę kiełków i plaster papryki.
   Z tej ilości mamy dwa małe tatary.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 22 lutego 2022

Przepis na faworki drożdżowe


Domowe chrusty drożdżowe


   W ciągu roku są różne okazje do robienia domowych wypieków. Jak nie święta, to imieniny lub inne imprezki. Jest też tłusty czwartek, który słynie z pączków i faworków. 
   Tych tradycyjnych faworków jak również dla znudzonych i ciekawskich nowości innych opcji. Dlatego Agnieszka proponuje przepis na faworki drożdżowe...
 
👉Jak zrobić faworki drożdżowe?
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 250g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • ok. 160ml słodkiej śmietanki np. 12%
  • 1 duża łyżka cukru
  • 30g masła w temperaturze pokojowej
  • 20g drożdży
  • 10ml spirytusu lub wódki, octu
  • starta skórka z połowy cytryny
Przygotowanie:
   Do miski wkładamy drożdże, cukier, wlewamy letnią (ok. 37 stopni) śmietankę i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy skórkę z cytryny, spirytus i zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy miękkie masło i wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
   Stolnicę podsypujemy mąką i przekładamy wyrośnięte ciasto. Ciasto kilka razy składamy i rozwałkowujemy w kształt prostokąta o grubości 5mm. Następnie prostokąt tniemy w paski o szerokości 4-5cm i długości 10-12cm. Na środku każdego paska tniemy dziurkę i przeplatamy jak tradycyjne, kruche faworki. 
   Tak przygotowane faworki od razu smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu (temp. oleju max 180 stopni) z dwóch stron na rumiany kolor. Usmażone faworki wyjmujemy na papierowy ręcznik aby obciekły z nadmiaru tłuszczu, a następnie posypujemy cukrem pudrem (ja posypałam zmielonym ksylitolem).



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 19 lutego 2022

Przepis na surówkę z białej rzodkwi


Surówka z białej rzodkwi na obiad.

 
  Biała rzodkiew jest mniej popularna niż zwykła czerwona rzodkiewka. Smakuje też inaczej, co może jednym pasować, a innym mniej... 😀 Dziś Agnieszka prezentuje przepis na surówkę z białej rzodkwi. 

👉Jak zrobić surówkę z białej rzodkwi❓ 

   Wykonanie takiej surówki jest przede wszystkim proste, jak sam przepis jest prosty i po drugie łatwe i szybkie...
 

Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 2 szt. białej rzodkwi (po ok. 350g jedna)
  • 2 duże łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 duża łyżka majonezu
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
    Rzodkiew obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą rzodkiew odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętej rzodkwi dodajemy śmietanę, majonez, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i gotowe.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 17 lutego 2022

Przepis na Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty


Jak zrobić placki z kiszonej kapusty? 

 
Od jakiegoś czasu, szukając różnych tagów widziałem placki z kiszoną kapustą, zastanawiałem się nawet jak mogą smakować... i oto Agnieszka zrobiła takie placuszki z kapusty kiszonej. To co mogę stwierdzić, to po 1 - Są rewelacyjne i po 2 - nie rozpadają się, czyli można je zapakować zabrać na wyjazd, do pracy do szkoły.. 
👉Więc!Jak zrobić placki z kiszonej kapusty?
 


Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 200g mąki (użyłam orkiszowej)
  • 210ml wody
  • 300g kapusty kiszonej (odciśniętej z soku)
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
   Mąkę, wodę i kminek dokładnie mieszamy. Robimy ciasto podobne jak na naleśniki (tylko gęste). 
Odciśniętą kapustę drobno kroimy i dokładamy do ciasta. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy. 
   Patelnię z tłuszczem rozgrzewamy. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżkę ciasta - tworząc placek.    Placki smażymy (podobnie jak ziemniaczane) z dwóch stron na rumiany kolor.
Gotowe fuczki podajemy z gęstą kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 15 lutego 2022

Przepis na domowy likier kawowy


Jak zrobić likier kawowy?

 
Nie ma to jak alkohol domowej roboty. Nasz domowy alkohol na dziś będzie, to likier kawowy. Taki likier kawowy, to dodatek do ciasta, a także idealny na romantyczny wieczór. Wiele pań także będzie zadowolona z likieru kawowego na "babskim spotkaniu" i świetnie rozwiąże język podczas plotkowania... -UPS!!! Chciałem napisać omawiania ważnych spraw... 😃 


Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 200ml espresso
  • 170g cukru (możemy dać więcej jeśli lubimy bardziej słodkie)
  • cukier z prawdziwą wanilią lub laskę wanilii
  • 300ml wódki 40%
Przygotowanie:
Do gorącego espresso wsypujemy cukier i cukier z prawdziwą wanilią i całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Po dokładnym wymieszaniu  zostawiamy kawę do całkowitego wystudzenia.
Zimną kawę przecedzamy przez gazę lub gęste sitko aby pozbyć się drobinek wanilii. Następnie do kawy wolnym strumieniem wlewamy wódkę. Całość dokładnie mieszamy, przelewamy do karafki i gotowe. Likier jest gotowy od razu do picia, ale najlepiej jest zostawić na 24 godziny aby smaki się przegryzły.
Taki likier może być pity samodzielnie, dodawany do deserów, do nasączania ciast lub do drinków np. White Russian.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 12 lutego 2022

Przepis na masło czosnkowe

Jak zrobić masło czosnkowe?

 
    Jeśli chodzi o mnie, to masło czosnkowe preferuje z pieczywem. Nie preferuje dodawania tłuszczu do dań mięsnych lub ryb bo, to utrudnia trawienie białka. Co doskonale widać na przykładzie jajek na miękko i jajecznicy na masełku lub innym tłuszczu i jej dłuższym zaleganiu w żołądku.
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 100g masła
  • 4 duże ząbki czosnku, jak małe to nawet 6
  • sól
Przygotowanie:
     Masło należy wyjąć z lodówki jakieś pół godziny wcześniej aby nabrało temperatury pokojowej. Do masła przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy odrobinę soli i całość dokładnie mieszamy. 
   Masło wkładamy do lodówki na jakieś pół godziny aby przeszło aromatem czosnku i jest gotowe do użycia.
   Takie masło idealnie pasuje do mięs i warzyw z grilla, a najprostszym sposobem jest zrobienie grzanek lub chleba czosnkowego.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 8 lutego 2022

Przepis na curry warzywne -Danie CURRY!

Jak zrobić sos curry?


Ja należę do tej grupy ludzi, którym CURRY kojarzy się z przyprawą, czyli warzywa lub kurczak carry itp. Dlatego nie mogłem zatrybić o co Agnieszce chodzi jak wzięliśmy się za przepis. Wygoglowałem sobie w telefonie wszystko o curry, curry przyprawa, curry warzywne i curry wegańskie, curry danie indyjskie i zostałem oświecony💡 niczym Budda... 🙏😇 
 

Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • puszka ciecierzycy
  • woda z ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 250g dyni
  • 300g różyczek kalafiora
  • ok. 2cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 100ml wody
  • 250ml passaty pomidorowej
  • 100ml słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego
  • sól
  • pieprz
  • 4-5 łyżek tłuszczu do podsmażania
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
    Dynię kroimy w większą kostkę (możemy użyć mrożonej dyni jeśli mamy ją pokrojoną w kostkę). Kalafior dzielimy na różyczki.
   Cebulę kroimy w pół plasterki i podsmażamy na patelni do momentu zeszklenia. Czosnek i imbir ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do cebuli i podsmażamy przez minutę. Dodajemy dynię, passatę pomidorową, wodę, curry, paprykę, kurkumę i gotujemy ok. 20 minut. 
   Po tym czasie dokładamy ciecierzycę, kalafior, śmietankę i połowę wody z ciecierzycy (gdyby było zbyt gęste, to można dodać wszystko), oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut (jeśli wolimy warzywa bardziej miękkie, to czas gotowania parę minut wydłużyć).
   Gotowe carry można podać z kaszą, czy ryżem. Na talerzu posypujemy natką pietruszki.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 5 lutego 2022

Przepis na chleb z płaskurki na zakwasie


Jak upiec chleb z płaskurki?

 
Dziś przepis na chleb domowy, a dokładniej przepis na chleb z płaskurki. Chleb z płaskurki nie jest tak popularny jak pszenny, jednak każda odmiana się przyda. Agnieszka poprowadzi Was przez cały proces. Jak upiec chleb z płaskurki? Pewnie najprostsza odpowiedź, to tak samo jak upiec chleb każdego innego rodzaju.
 


Link do filmu z przepisem:
 
 

 


Składniki:
  • 200g aktywnego zakwasu żytniego
  • 500g mąki płaskurki pełnoziarnistej
  • 290ml letniej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
Przygotowanie:
Zakwas przekładamy do miski, wsypujemy mąkę, sól i partiami wlewając wodę zaczynamy mieszać ciasto (w zależności od gęstości zakwasu, jeśli jest rzadki to należy zmniejszyć ilość wody, czyli odjąć kilka łyżek). Tyle ile się da mieszamy łyżką, dodajemy olej, a następnie ręką wyrabiamy ciasto. 
Foremkę o wymiarach 11/25cm smarujemy tłuszczem i przekładamy ciasto. Ciasto rozprowadzamy po całej powierzchni foremki (mocząc dłoń w wodzie będzie łatwiej to zrobić). Chleb po wierzchu posypujemy mąką (żeby się nie wysuszył), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Wyrastanie może trwać 3 do 5 godzin.
Wyrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni (góra-dół), a następnie po zamknięciu drzwiczek zmniejszamy do 200 i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki, odczekujemy 10 minut i wyjmujemy chleb na kratkę do wystygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu chleb jest gotowy do jedzenia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 3 lutego 2022

Przepis na zupę kapuśniak z kiszonej kapusty


Jak zrobić kapuśniak z kiszonej kapusty? 

 
   Robimy przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty. Domowa zupa z kiszonej kapusty inaczej parzybroda. 
   Jak usłyszałem, że ta zupa, czyli kapuśniak ma nazwę parzybroda, to mi oczy z orbit wyszły, szczęka opadła tak, że mogłem połknąć cały kapuśniak na raz razem z garnkiem. 
   Có, co kraj to obyczaj, co region Polski, to inna tradycja i nazwa zupy. 


Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 400g kapusty kiszonej
  • ok. 1,5l bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 4 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • pół łyżeczki kozieradki mielonej
  • pół łyżeczki kminku mielonego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną wkładamy do garnka (możemy ją pokroić jeśli nie chcemy aby się nam ciągnęła w zupie), zalewamy małą ilością wody i od zagotowania gotujemy przez 30 minut.
Włoszczyznę i ziemniaki kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy bulionem (miałam bulion mięsny na kościach schabowych). Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kozieradkę i gotujemy do miękkości warzyw.  Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodajemy ugotowaną kapustę kiszoną, kminek, doprawiamy solą, pieprzem i całość gotujemy jeszcze z 10 minut. Po ugotowaniu sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Zupę rozlewany na talerze i posypujemy zieleniną, u mnie był to koperek.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 1 lutego 2022

Przepis na śledzie z selerem i orzechami


Jak zrobić sałatkę śledziową?

 
Seler korzeniowy jest idealnym dodatkiem do potraw i dań białkowych, bo zawiera tylko 7g W i przy okazji 2g B, dzięki temu idealnie komponuje się w menu diety rozdzielnej i diety keto... Dziś przepis na sałatkę śledziową. Będzie to sałatka śledziowa z selerem i orzechami. Jak zrobić sałatkę ze śledzi? 
 


Link do filmu z przepisem:
 
 





Składniki:
  • 350g płatów śledziowych
  • 170g selera
  • ok. 60g orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 kopiaste łyżki majonezu
  • 2 kopiaste łyżki gęstej śmietany (kwaśnej)
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
    Płaty śledziowe myjemy pod bieżącą wodą i moczymy w wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli. Jeśli są bardzo słone to należy zmienić wodę. 
Śledzie odsączamy z wody i osuszamy, a następnie kroimy w kawałki 1,5 do 2cm.
   Orzechy kroimy na mniejsze kawałki i prażymy na suchej patelni. Uprażone orzechy zostawiamy do ostygnięcia.
   Seler ścieramy na tarce (grube oczka), a następnie skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniał. Do selera dodajemy majonez, śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy uprażone orzechy (trochę zostawiamy do ozdoby), śledzie i dokładnie mieszamy.
   Śledzie posypujemy orzechami, wkładamy do lodówki aby się schłodziły i smaki przegryzły (przynajmniej na godzinę, a można na całą noc) i wtedy są gotowe do jedzenia.



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 29 stycznia 2022

Przepis na chleb mieszany na drożdżach


Jak zrobić chleb mieszany na drożdżach?

 
   Nie ma jak dobry chleb domowy. A jak domowy, to ponieważ robiony samodzielnie, bo dokładnie wiadomo co w nim jest. Czyli jak chcemy uniknąć mąki pszennej, to robiąc samodzielnie chleb w domu mamy pewność co będzie w środku... 
 Dziś Agnieszka zaprasza na bardzo prosty przepis. 
 


Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 15g drożdży
  • 300ml letniej wody
  • 225g mąki żytniej typ 720
  • 225g mąki orkiszowej jasnej typ 630
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
   Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w odrobinie wody. Dodajemy oba rodzaje mąk, sól i wlewając partiami wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą przekładamy na stolnicę (podsypując trochę mąką) i zagniatamy, kilkakrotnie składamy ciasto aby napowietrzyć i zrobiło się elastyczne. Ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
  Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i kilka razy składamy, a następnie formujemy okrągły bochenek. Miskę, w której wyrastało ciasto wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy mąką (możemy również użyć specjalnych koszyczków do wyrastania chleba). Przygotowany bochenek przekładamy do miski (łączeniem do dołu), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy chleb wyrośnie delikatnie go przekładamy razem z papierem do pieczenia na blaszkę, nacinamy ostrym nożem (aby nie spłaszczyć) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni (góra-dół) - pieczemy ok. 40-45 minut. 
Jeśli nie chcemy mieć zbyt twardej skórki, to na dno piekarnika wkładamy blaszkę z wodą.
  Chleb po upieczeniu wyjmujemy na kratkę do wystygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu chleb możemy kroić.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 27 stycznia 2022

Przepis na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków


Jak zrobić placki z gotowanych ziemniaków?

 
   Co zrobić z gotowanych ziemniaków, które zostaną z obiadu poprzedniego dnia. Ja by zrobił kotlety ziemniaczane. Jednak Agnieszka wymyśliła placki ziemniaczana, tzn inna jej odmianę od tradycyjnych placków ziemniaczanych. 
   A dziś nowy przepis na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. 
 


Link do filmu z przepisem:
 
 





Składniki:
  • 400g ugotowanych wystudzonych ziemniaków
  • ok. pół szklanki mąki (ilość zależy od gatunku ziemniaków) 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia placków
Przygotowanie:
Do placków możemy wykorzystać ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy proszek, sól, pieprz i partiami dosypujemy mąkę zagniatając ciasto. Ilość mąki uzależniona jest od gatunku ziemniaków, im ziemniaki mają więcej skrobi tym mniej dodamy mąki. Ciasto powinno być gładkie, plastyczne, łatwe do formowania. Odrywamy kawałek ciasta i robimy  mały placuszek grubości ok. 1cm. 
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy placki z każdej strony na rumiany kolor. Gotowe placki wyśmienicie smakują z sosem pieczarkowym.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 25 stycznia 2022

Przepis na sos pieczarkowy ze śmietaną


Jak zrobić sos pieczarkowy ze śmietaną?

 
Sosy to świetne dodatki, które nadają daniu smaku. Do jednych z najbardziej popularnych sosów, który ma taki charakter można zaliczyć sos pieczarkowy ze śmietaną. Jak zrobić sos pieczarkowy ze śmietaną? Wszystko jest oczywiście w przepisie na sos pieczarkowy, który przygotowała Agnieszka.
 

Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 350g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 40-45g masła
  • 150ml słodkiej śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki natki pietruszki
Przygotowanie:
    Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na roztopione masło na patelnię - podsmażamy do zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy pokrojony czosnek i smażymy przez minutę. 
   Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki i wkładamy na patelnię (ociupinkę posolić). Pieczarki smażymy do momentu wyparowania nadmiaru wody. Do podsmażonych pieczarek wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy ok. 5 minut do zgęstnienia sosu. 
   Na końcu dodajemy natkę pietruszki i dusimy jeszcze z minutę aby całość przeszła aromatem pietruszki. Wyłączamy grzanie i sos jest gotowy do jedzenia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 21 stycznia 2022

Przepis na zupę krem z pieczarek

Krem z pieczarek


   Dziś Agnieszka krok po kroku prezentuje jak zrobić zupę krem z pieczarek? 
   Mówiąc krótko w niecałe 10 minut ogarniecie jak zrobić zupę krem i to pyszną zupę... 
   Taki krem z pieczarek może stać się Waszym przysmakiem. 
   Zapraszamy na przepis jak zrobić krem z pieczarek...
 

Link do filmu z przepisem: 





Składniki:
  • 500g pieczarek
  • 1l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula lub dwie małe
  • 100ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
  • warzywa z gotowania bulionu (pietruszka, kawałek selera i z pół marchewki)
  • ok. 35g masła lub innego tłuszczu
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
   Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do zeszklenia, następnie dodajemy pokrojony czosnek i smażymy jeszcze minutę. Do cebuli i czosnku dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki (delikatnie solimy, szybciej puszczą wodę) i smażymy do wyparowania nadmiaru wody.
   Gdy pieczarki odparują wodę wlewamy bulion (3/4 ilości, a resztę zostawiamy bo może się okazać w efekcie końcowym, że zupa jest zbyt gęsta i musimy ją rozrzedzić) i od momentu zagotowania gotujemy 10 minut.
Ugotowaną zupę blendujemy razem z warzywami (seler, pietruszka, marchewka). Stawiamy z powrotem na kuchnię, doprawiamy solą, pieprzem i mocno podgrzewamy. Gdy już zupa będzie gorąca wyłączamy i dodajemy słodką śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.
   Taką zupę możemy podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupa jest w wersji neutralnej więc zamiast dodatków węglowodanowych (grzanki), możemy ją podać z prażonymi pestkami dyni, słonecznika, czy z chipsami z boczku.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 16 stycznia 2022

Przepis na chleb orkiszowy na zakwasie żytnim


Jak zrobić chleb orkiszowy na zakwasie żytnim?

 
Każdy chleb dobry, ale niektóre chleby jeszcze lepsze... od chleba pszennego zasadniczo lepszy jest każdy chleb. 
U nas najczęściej pojawia się chleb żytni na zakwasie. Dzięki temu zakwasowi można także zrobić chleb orkiszowy na zakwasie żytnim...



Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki na zaczyn:
  • 50g zakwasu żytniego
  • 100g mąki orkiszowej typ 630
  • 100ml letniej wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin. Najlepiej zaczyn zrobić wieczorem i rano możemy przygotować już ciasto na chleb.

Składniki na ciasto:

- 450g mąki orkiszowej typ 630
- 250ml letniej wody
- łyżeczka soli

Przygotowanie:
Do zaczynu, który przygotowaliśmy wieczorem dnia poprzedniego dodajemy mąkę, sól i wodę. Całość mieszamy za pomocą łyżki do połączenia się składników. Foremkę o wymiarach (12/25cm) smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej ciasto. Za pomocą łyżki wyrównujemy po całej powierzchni (jeśli łyżkę zwilżymy wodą ciasto nie będzie się tak kleiło). Tak przygotowany chleb posypujemy z wierzchu mąką (nie będzie tak wysychał), przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ma delikatnie wystawać z foremki) - trwa to 3 do 5 godzin, im cieplej tym szybciej ciasto urośnie. 
Wyrośnięty chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni (góra-dół) lub 200 (termoobieg) przez ok. 45 minut aż będzie rumiany. Po upieczeniu chleba uchylamy piekarnik i zostawiamy tak na 5 minut. Następnie wyjmujemy chleb z blaszki i zostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia. Gdy wystygnie, chleb nadaje się do jedzenia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 13 stycznia 2022

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Jak zrobić pierogi z kaszy gryczanej?


    Pierogi z kapustą, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie, a przede wszystkim pamiętam z dzieciństwa pierogi z serem. A najbardziej smakowy mi pierogi robione na święta i odsmażane.
    Na naszym kanale były już pierogi z jagodami https://youtu.be/nObcLzBzPRg oraz przepis na idealne ciasto na pierogi https://youtu.be/NgW7nZhRzxQ , z którego można zrobić każde pierogi byle jeszcze znać przepis na dobry farsz do pierogów.
    Tematem dzisiejszego filmu będzie właśnie taki idealny przepis na pierogi z kaszą gryczaną...
 


Link do filmu z przepisem
 
 



Składniki:
  • 150g suchej kaszy gryczanej
  • 250g pieczarek już obranych
  • 2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • 4-5 łyżek dowolnego tłuszczu do podsmażenia
W linku przepis na ciasto na pierogi: 

Przygotowanie:
    Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu (pogotować 2-3 minuty dłużej, będzie łatwiej lepić pierogi).
   Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i podsmażamy do momentu odparowania nadmiaru wody. Przed końcem smażenia dodajemy pokrojony czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podsmażamy ok. 3-4 minuty i dodajemy ugotowaną kaszę. Trzymamy na ogniu aż kasza będzie ciepła i przejdzie aromatem przypraw i pieczarek. Gotowy farsz zostawiamy do ostygnięcia i dopiero możemy lepić pierogi.
   Ciasto na pierogi wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy krążki, na każdym krążku kładziemy łyżeczkę farszu lub więcej (ilość farszu dopasować do wielkości krążków) i zlepiamy. 
W garnku gotujemy wodę (lekko posolić). Na gotującą się wodę wrzucamy partiami pierogi i od wypłynięcia gotujemy 3-4 minuty (długość gotowania zależy od grubości rozwałkowanego ciasta).
     Ugotowane pierogi wyjmujemy na talerz i podajemy z podsmażoną cebulą.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 11 stycznia 2022

Przepis na kotlety schabowe i panierkę KETO

Idealne kotlety schabowe


Kotlety schabowe, to nasza polska tradycyjna potrawa. Przepis na kotlety schabowe zna każda pani domu z wyjątkiem mnie, ale ja nie jestem kobietą. Tak na prawdę nigdy nie zrobiłem, nie usmażyłem kotleta schabowego, ani jednego... bo to popularne i wszyscy robią, a ja lubiłem wyszukane przepisy i nowości kulinarne. Aby zrobić idealny kotlet schabowy potrzebna jest panierka do kotleta! UPS! To znaczy panierka do kotletów...
 

Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • schab
  • jajka
  • śmietana gęsta (kwaśna)
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Panierka: 
- sezam
- siemię lniane złote
- mąka sojowa

Przygotowanie:
    Schab kroimy w plastry 1-1,5cm. Następnie plastry schabu rozbijamy cienko tłuczkiem. Każdy plaster solimy i pieprzymy.
   Do przygotowania panierki potrzebujemy takich samych ilości sezamu, siemienia i mąki (np: wszystkiego po 2 łyżki). Sezam i siemię mielimy, a następnie dodajemy mąkę sojową i dokładnie mieszamy.
   Jajka i śmietanę plus odrobinę soli dokładnie roztrzepujemy. Na dwa jajka  (wielkość L) dodajemy dużą łyżkę śmietany. 
   Plastry schabu zanurzamy w mieszaninie jajek ze śmietaną, a później obtaczamy w panierce. Tak przygotowany kotlet wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. 
   Jeśli smażymy dużą ilość kotletów, to co jakiś czas trzeba wymienić tłuszcz, ponieważ odpadająca panierka zacznie się palić i przyczepiać do kotletów, a co za tym idzie kotlety nie będą rumiane tylko spalone. 
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗