sobota, 29 stycznia 2022

Przepis na chleb mieszany na drożdżach


Jak zrobić chleb mieszany na drożdżach?

 
   Nie ma jak dobry chleb domowy. A jak domowy, to ponieważ robiony samodzielnie, bo dokładnie wiadomo co w nim jest. Czyli jak chcemy uniknąć mąki pszennej, to robiąc samodzielnie chleb w domu mamy pewność co będzie w środku... 
 Dziś Agnieszka zaprasza na bardzo prosty przepis. 
 


Link do filmu z przepisem
264 - Prosty przepis na PROSTY CHLEB MIESZANY na DROŻDŻACH - Domowy chlebek żytnio-orkiszowy



Składniki:
  • 15g drożdży
  • 300ml letniej wody
  • 225g mąki żytniej typ 720
  • 225g mąki orkiszowej jasnej typ 630
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
   Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w odrobinie wody. Dodajemy oba rodzaje mąk, sól i wlewając partiami wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą przekładamy na stolnicę (podsypując trochę mąką) i zagniatamy, składamy ciasto aby napowietrzyć i zrobiło się elastyczne. Ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
  Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i kilka razy składamy, a następnie formujemy okrągły bochenek. Miskę, w której wyrastało ciasto wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy mąką (możemy również użyć specjalnych koszyczków do wyrastania chleba). Przygotowany bochenek przekładamy do miski (łączeniem do dołu), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy chleb wyrośnie delikatnie go przekładamy razem z papierem do pieczenia na blaszkę, nacinamy ostrym nożem (aby nie spłaszczyć) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni (góra-dół) - pieczemy ok. 40-45 minut. 
Jeśli nie chcemy mieć zbyt twardej skórki, to na dno piekarnika wkładamy blaszkę z wodą.
  Chleb po upieczeniu wyjmujemy na kratkę do wystygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu chleb możemy kroić.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz