Nie ma jak dobry chleb domowy. A jak domowy, to ponieważ robiony
samodzielnie, bo dokładnie wiadomo co w nim jest. Czyli jak chcemy
uniknąć mąki pszennej, to robiąc samodzielnie chleb w domu mamy pewność
co będzie w środku...
Dziś Agnieszka zaprasza na bardzo prosty przepis.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 15g drożdży
- 300ml letniej wody
- 225g mąki żytniej typ 720
- 225g mąki orkiszowej jasnej typ 630
- 1 łyżeczka soli
Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w odrobinie wody. Dodajemy oba rodzaje mąk, sól i wlewając partiami wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą przekładamy na stolnicę (podsypując trochę mąką) i zagniatamy, kilkakrotnie składamy ciasto aby napowietrzyć i zrobiło się elastyczne. Ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i kilka razy składamy, a następnie formujemy okrągły bochenek. Miskę, w której wyrastało ciasto wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy mąką (możemy również użyć specjalnych koszyczków do wyrastania chleba). Przygotowany bochenek przekładamy do miski (łączeniem do dołu), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy chleb wyrośnie delikatnie go przekładamy razem z papierem do pieczenia na blaszkę, nacinamy ostrym nożem (aby nie spłaszczyć) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni (góra-dół) - pieczemy ok. 40-45 minut.
Jeśli nie chcemy mieć zbyt twardej skórki, to na dno piekarnika wkładamy blaszkę z wodą.
Chleb po upieczeniu wyjmujemy na kratkę do wystygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu chleb możemy kroić.
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz