Tatar był kiedyś moim ulubionym przysmakiem. Potem przyszła faza na
szaleństwa krów i tatar znikną z menu. Po latach pojawiła się opcja na
tatara z łososia, jednak traktowałem to jako podróbkę...
Cóż tak się
jednak złożyło ze tatar z łososia może być równie doby a nawet lepszy
niż ten tradycyjny...
👉 Jak zrobić tatar z łososia?
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 100g łososia wędzonego na zimno
- pół małej czerwonej cebuli
- 1 łyżka oliwy
- 1 avokado
- pół łyżeczki musztardy (użyłam sarepskiej)
- 3 łyżki soku z cytryny
- pieprz
- sól
Łososia kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, musztardę, oliwę, łyżkę soku z cytryny plus pieprz i sól. Całość dokładnie mieszamy.
Avokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Zaraz po pokrojeniu skrapiamy 2 łyżkami soku z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Potrzebna nam będzie obręcz, aby ułożyć tatar lub dwie małe kokilki. Kokilki wykładamy folią spożywczą, na dno układamy łososia (dokładnie dociskając), a następnie avokado. Kokilkę przykrywamy talerzykiem i odwracamy. Zdejmujemy kokilkę, a później delikatnie ściągamy folie (postępujemy identycznie jak w dzieciństwie robiło się babki z piasku). Gotowy tatar dowolnie przybieramy jakimiś warzywami. Ja użyłam trochę kiełków i plaster papryki.
Z tej ilości mamy dwa małe tatary.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz