Dziś Agnieszka krok po kroku prezentuje jak zrobić zupę krem z pieczarek?
Mówiąc krótko w niecałe 10 minut ogarniecie jak zrobić zupę krem i to
pyszną zupę...
Taki krem z pieczarek może stać się Waszym przysmakiem.
Zapraszamy na przepis jak zrobić krem z pieczarek...
Link do filmu z przepisem:
Składniki:
- 500g pieczarek
- 1l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula lub dwie małe
- 100ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
- warzywa z gotowania bulionu (pietruszka, kawałek selera i z pół marchewki)
- ok. 35g masła lub innego tłuszczu
- sól
- pieprz
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do zeszklenia, następnie dodajemy pokrojony czosnek i smażymy jeszcze minutę. Do cebuli i czosnku dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki (delikatnie solimy, szybciej puszczą wodę) i smażymy do wyparowania nadmiaru wody.
Gdy pieczarki odparują wodę wlewamy bulion (3/4 ilości, a resztę zostawiamy bo może się okazać w efekcie końcowym, że zupa jest zbyt gęsta i musimy ją rozrzedzić) i od momentu zagotowania gotujemy 10 minut.
Ugotowaną zupę blendujemy razem z warzywami (seler, pietruszka, marchewka). Stawiamy z powrotem na kuchnię, doprawiamy solą, pieprzem i mocno podgrzewamy. Gdy już zupa będzie gorąca wyłączamy i dodajemy słodką śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.
Taką zupę możemy podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupa jest w wersji neutralnej więc zamiast dodatków węglowodanowych (grzanki), możemy ją podać z prażonymi pestkami dyni, słonecznika, czy z chipsami z boczku.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz