Ja należę do tej grupy ludzi, którym CURRY kojarzy się z przyprawą, czyli warzywa lub kurczak carry itp. Dlatego nie mogłem zatrybić o co Agnieszce chodzi jak wzięliśmy się za przepis. Wygoglowałem sobie w telefonie wszystko o curry, curry przyprawa, curry warzywne i curry wegańskie, curry danie indyjskie i zostałem oświecony💡 niczym Budda... 🙏😇
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- woda z ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 250g dyni
- 300g różyczek kalafiora
- ok. 2cm kawałek imbiru
- 1 łyżka curry
- pół łyżeczki kurkumy
- łyżeczka papryki słodkiej
- 100ml wody
- 250ml passaty pomidorowej
- 100ml słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego
- sól
- pieprz
- 4-5 łyżek tłuszczu do podsmażania
- natka pietruszki
Dynię kroimy w większą kostkę (możemy użyć mrożonej dyni jeśli mamy ją pokrojoną w kostkę). Kalafior dzielimy na różyczki.
Cebulę kroimy w pół plasterki i podsmażamy na patelni do momentu zeszklenia. Czosnek i imbir ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do cebuli i podsmażamy przez minutę. Dodajemy dynię, passatę pomidorową, wodę, curry, paprykę, kurkumę i gotujemy ok. 20 minut.
Po tym czasie dokładamy ciecierzycę, kalafior, śmietankę i połowę wody z ciecierzycy (gdyby było zbyt gęste, to można dodać wszystko), oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut (jeśli wolimy warzywa bardziej miękkie, to czas gotowania parę minut wydłużyć).
Gotowe carry można podać z kaszą, czy ryżem. Na talerzu posypujemy natką pietruszki.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz