Chleb pszenny jak i bułki pszenne, czyli całe pieczywo pszenne jest najbardziej popularnym pieczywem w naszym środowisku... Zasadniczo my odeszliśmy od pieczywa pszennego już dawno i dominują u nas chleb żytni i bułeczki orkiszowe, więc można raz na jakiś czas spróbować jak smakuje chleb pszenny...
Ponieważ robimy chleb żytni na zakwasie i mamy zakwas, więc dziś
Agnieszka zrobi chleb pszenny na zakwasie żytnim.
👉 Jak zrobić chleb pszenny na zakwasie żytnim?
Link do filmu z przepisem
Składniki na zaczyn:
- 50g zakwasu żytniego
- 100g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 100ml letniej wody
Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin. Najlepiej zrobić, to wieczorem i rano możemy zrobić ciasto na chleb.
Składniki na ciasto:
- 450g mąki pszennej chlebowej typ 650
- ok. 240ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- cały zaczyn z dnia poprzedniego
Przygotowanie:
Do zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy sól i partiami wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto (możemy zrobić to robotem). W zależności od wilgotności mąki może się okazać, że nie zużyjemy całej wody (mnie zostało ok. 15ml). Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie sprężyste i gładkie (nie będzie się przyklejać do ręki). Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę.
Po godzinie ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i kilka razy składamy. Następnie formujemy bochenek. Miskę, w której wyrastało ciasto wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy mąką i przekładamy uformowany bochenek (łączeniem do dołu). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
Możemy również użyć specjalnego koszyczka do wyrastania ciasta, tylko nie używamy papieru do pieczenia, a bezpośrednio wkładamy uformowany bochenek tym razem łączeniem do góry.
Wyrośnięty chleb delikatnie przekładamy razem z papierem do pieczenia na blaszkę, na której będziemy piec chleb. Ostrym nożem robimy nacięcia na bochenku i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni (góra-dół), a po zamknięciu drzwiczek zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 45 minut.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu chleb nadaje się do krojenia.
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz