Sosy to świetne dodatki, które nadają daniu smaku. Do jednych z
najbardziej popularnych sosów, który ma taki charakter można zaliczyć
sos pieczarkowy ze śmietaną.
Jak zrobić sos pieczarkowy ze śmietaną?
Wszystko jest oczywiście w przepisie na sos pieczarkowy, który
przygotowała Agnieszka.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 350g pieczarek
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 40-45g masła
- 150ml słodkiej śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki natki pietruszki
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na roztopione masło na patelnię - podsmażamy do zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy pokrojony czosnek i smażymy przez minutę.
Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki i wkładamy na patelnię (ociupinkę posolić). Pieczarki smażymy do momentu wyparowania nadmiaru wody. Do podsmażonych pieczarek wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy ok. 5 minut do zgęstnienia sosu.
Na końcu dodajemy natkę pietruszki i dusimy jeszcze z minutę aby całość przeszła aromatem pietruszki. Wyłączamy grzanie i sos jest gotowy do jedzenia.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz