W ciągu roku są różne okazje do robienia domowych wypieków. Jak nie
święta, to imieniny lub inne imprezki. Jest też tłusty czwartek, który
słynie z pączków i faworków.
Tych tradycyjnych faworków jak również dla
znudzonych i ciekawskich nowości innych opcji. Dlatego Agnieszka
proponuje przepis na faworki drożdżowe...
👉Jak zrobić faworki drożdżowe?
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 250g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
- ok. 160ml słodkiej śmietanki np. 12%
- 1 duża łyżka cukru
- 30g masła w temperaturze pokojowej
- 20g drożdży
- 10ml spirytusu lub wódki, octu
- starta skórka z połowy cytryny
Do miski wkładamy drożdże, cukier, wlewamy letnią (ok. 37 stopni) śmietankę i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy skórkę z cytryny, spirytus i zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy miękkie masło i wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
Stolnicę podsypujemy mąką i przekładamy wyrośnięte ciasto. Ciasto kilka razy składamy i rozwałkowujemy w kształt prostokąta o grubości 5mm. Następnie prostokąt tniemy w paski o szerokości 4-5cm i długości 10-12cm. Na środku każdego paska tniemy dziurkę i przeplatamy jak tradycyjne, kruche faworki.
Tak przygotowane faworki od razu smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu (temp. oleju max 180 stopni) z dwóch stron na rumiany kolor. Usmażone faworki wyjmujemy na papierowy ręcznik aby obciekły z nadmiaru tłuszczu, a następnie posypujemy cukrem pudrem (ja posypałam zmielonym ksylitolem).
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz