Ryż z jabłkami, to ulubione danie Agnieszki. Znam je z dzieciństwa bo
robiła mama i babcia, jednak ja nigdy nie robiłem takiej potrawy na
obiad. Można wywnioskować, że to łagodna potrawa dla kobiet... Pewnie
większość panów wybrałoby schabowego...
👉 Jak upiec ryż z jabłkami?
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, to bardziej rozwinięty pomysł,
który już był na naszym kanale. Jednak warto dla odmiany zrobić inny
przepis...
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 300g ryżu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka ksylitolu (lub innego słodzika)
- 220g gęstej śmietany (użyłam 12%)
- cynamon
- duży słoik (900ml) smażonych jabłek lub ok. 1,5kg świeżych jabłek
Ryż ugotować na wodzie według przepisu na opakowaniu z dodatkiem łyżki masła.
Śmietanę dokładnie mieszamy z ksylitolem.
Jeśli jabłka mamy świeże, to obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i po przełożeniu do garnka smażymy na małym ogniu często mieszając. Gdyby jabłka były zbyt kwaśne, to dosładzamy i dodajemy cynamon. Smażymy (co chwilkę mieszając), aż nadmiar soku z jabłek odparuje i wtedy będą idealne.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz