Seler korzeniowy jest idealnym dodatkiem do potraw i dań białkowych, bo
zawiera tylko 7g W i przy okazji 2g B, dzięki temu idealnie komponuje
się w menu diety rozdzielnej i diety keto...
Dziś przepis na sałatkę śledziową. Będzie to sałatka śledziowa z selerem
i orzechami.
Jak zrobić sałatkę ze śledzi?
Link do filmu z przepisem:
Składniki:
- 350g płatów śledziowych
- 170g selera
- ok. 60g orzechów włoskich
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2 kopiaste łyżki majonezu
- 2 kopiaste łyżki gęstej śmietany (kwaśnej)
- sól
- pieprz
Płaty śledziowe myjemy pod bieżącą wodą i moczymy w wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli. Jeśli są bardzo słone to należy zmienić wodę.
Śledzie odsączamy z wody i osuszamy, a następnie kroimy w kawałki 1,5 do 2cm.
Orzechy kroimy na mniejsze kawałki i prażymy na suchej patelni. Uprażone orzechy zostawiamy do ostygnięcia.
Seler ścieramy na tarce (grube oczka), a następnie skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniał. Do selera dodajemy majonez, śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy uprażone orzechy (trochę zostawiamy do ozdoby), śledzie i dokładnie mieszamy.
Śledzie posypujemy orzechami, wkładamy do lodówki aby się schłodziły i smaki przegryzły (przynajmniej na godzinę, a można na całą noc) i wtedy są gotowe do jedzenia.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz