czwartek, 3 lutego 2022

Przepis na zupę kapuśniak z kiszonej kapusty


Jak zrobić kapuśniak z kiszonej kapusty? 

 
   Robimy przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty. Domowa zupa z kiszonej kapusty inaczej parzybroda. 
   Jak usłyszałem, że ta zupa, czyli kapuśniak ma nazwę parzybroda, to mi oczy z orbit wyszły, szczęka opadła tak, że mogłem połknąć cały kapuśniak na raz razem z garnkiem. 
   Có, co kraj to obyczaj, co region Polski, to inna tradycja i nazwa zupy. 


Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 400g kapusty kiszonej
  • ok. 1,5l bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 4 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • pół łyżeczki kozieradki mielonej
  • pół łyżeczki kminku mielonego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną wkładamy do garnka (możemy ją pokroić jeśli nie chcemy aby się nam ciągnęła w zupie), zalewamy małą ilością wody i od zagotowania gotujemy przez 30 minut.
Włoszczyznę i ziemniaki kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy bulionem (miałam bulion mięsny na kościach schabowych). Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kozieradkę i gotujemy do miękkości warzyw.  Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodajemy ugotowaną kapustę kiszoną, kminek, doprawiamy solą, pieprzem i całość gotujemy jeszcze z 10 minut. Po ugotowaniu sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Zupę rozlewany na talerze i posypujemy zieleniną, u mnie był to koperek.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz