Robimy przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty. Domowa zupa z kiszonej
kapusty inaczej parzybroda.
Jak usłyszałem, że ta zupa, czyli kapuśniak ma nazwę parzybroda, to mi
oczy z orbit wyszły, szczęka opadła tak, że mogłem połknąć cały kapuśniak
na raz razem z garnkiem.
Có, co kraj to obyczaj, co region Polski, to
inna tradycja i nazwa zupy.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 400g kapusty kiszonej
- ok. 1,5l bulionu mięsnego lub warzywnego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 4 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- pół łyżeczki kozieradki mielonej
- pół łyżeczki kminku mielonego
- sól
- pieprz
Kapustę kiszoną wkładamy do garnka (możemy ją pokroić jeśli nie chcemy aby się nam ciągnęła w zupie), zalewamy małą ilością wody i od zagotowania gotujemy przez 30 minut.
Włoszczyznę i ziemniaki kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy bulionem (miałam bulion mięsny na kościach schabowych). Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kozieradkę i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodajemy ugotowaną kapustę kiszoną, kminek, doprawiamy solą, pieprzem i całość gotujemy jeszcze z 10 minut. Po ugotowaniu sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Zupę rozlewany na talerze i posypujemy zieleniną, u mnie był to koperek.
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Kapusniak z tego przepisu byl super! Dziekuje za inspiracje. Moglam uzyc kozieradki nie tylko jako maski do wlosow :) Z nazwa "parzybroda" spotkalam sie jak przegladam w bibliotece ksiazke o regionalnych potrawach wojewodztwa lodzkiego. Jak robilam ta zupe to najpierw wrzucilam do zimnej wody kawalek plastra schabu i troche go podgotowalam, potem dalam warzywa.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa ❤️. Bardzo się cieszę, że zupa smakowała i skorzystała Pani z mojego przepisu. Nie wiedziałam, że kozieradkę można stosować jako maskę do włosów... dziękuję za informację ❤️
UsuńMam cienkie wlosy i podobno kozieradka je wzmacnia i daje polysk. Kupuje juz mielona w zielarskim lub aptece oraz do tego olejek rozmarynowy. Olejek neutralizuje rosolowy intensywny zapach kozieradki. Biore 1 lyzeczke kozieradki i zalewam to niewielka iloscia wrzatku, aby powstala Pasta. Dodaje 5 kropli olejku. Kozieradka pecznieje Jak kasza bulgur. Czekam az papka bedzie ciepla i nakladam na skore glowy wmasowujac. Potem folia na glowe, czekam ok. 15 minut i myje wlosy.
UsuńDziękuję za cenną wskazówkę. Czy widać efekty? Też mam cienkie i dodatkowo zaczęły mi wypadać, więc może się skuszę na taką kurację.
UsuńNie robilam kuracji regularnie tylko od czasu do czasu. Trzeba poczytac jak inni to stosowali. Ja nie mam cierpliwosci i wytrwalosci. Cudow nie ma tez co oczekiwac. Afro wlosy od tego nam nie przybeda, ani maska nie zaszkodzi jak slynny szampon Samson z "Misia" Barei:)
OdpowiedzUsuńWlosy sa bardziej miekkie, blyszczace, troche nowych przybywa. Jak nie zuzyje calej mikstury to przelewam do malego plastikowego/szklanego pojemniczka i trzymam w lodowce do nastepnego mycia.
Dziękuję za podzielenie się informacją. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Usuń