Pierogi z kapustą, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie, a przede wszystkim pamiętam z dzieciństwa pierogi z serem. A najbardziej smakowy mi pierogi robione na święta i odsmażane.
Na naszym kanale były już pierogi z jagodami https://youtu.be/nObcLzBzPRg oraz przepis na idealne ciasto na pierogi https://youtu.be/NgW7nZhRzxQ , z którego można zrobić każde pierogi byle jeszcze znać przepis na dobry farsz do pierogów.
Tematem dzisiejszego filmu będzie właśnie taki idealny przepis na pierogi z kaszą gryczaną...
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 150g suchej kaszy gryczanej
- 250g pieczarek już obranych
- 2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- 4-5 łyżek dowolnego tłuszczu do podsmażenia
W linku przepis na ciasto na pierogi:
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu (pogotować 2-3 minuty dłużej, będzie łatwiej lepić pierogi).
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i podsmażamy do momentu odparowania nadmiaru wody. Przed końcem smażenia dodajemy pokrojony czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podsmażamy ok. 3-4 minuty i dodajemy ugotowaną kaszę. Trzymamy na ogniu aż kasza będzie ciepła i przejdzie aromatem przypraw i pieczarek. Gotowy farsz zostawiamy do ostygnięcia i dopiero możemy lepić pierogi.
Ciasto na pierogi wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy krążki, na każdym krążku kładziemy łyżeczkę farszu lub więcej (ilość farszu dopasować do wielkości krążków) i zlepiamy.
W garnku gotujemy wodę (lekko posolić). Na gotującą się wodę wrzucamy partiami pierogi i od wypłynięcia gotujemy 3-4 minuty (długość gotowania zależy od grubości rozwałkowanego ciasta).
Ugotowane pierogi wyjmujemy na talerz i podajemy z podsmażoną cebulą.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz