środa, 14 grudnia 2016

Krokiety z grzybami i kapustą

Danie węglowodanowe na każdą okazje.  Zarówno codziennie jak i z okazji świąt, a święta już nadchodzą... 😄

Składniki na farsz:
  • 0,6-0,7 kg grzybów (mogą być również pieczarki)
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Grzyby obieramy i drobniutko kroimy, następnie podsmażamy na patelni. Gdy grzyby będą już prawie gotowe dorzucamy drobno pokrojoną cebulkę i dusimy do miękkości. Kapustę kiszoną gotujemy, następnie po ugotowaniu odcedzamy i odciskamy z niej wodę. Jeśli kapusta jest długa to kroimy ją nożem i dorzucamy do grzybów. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku.


Składniki na naleśniki:
  • 4 szkl. mąki
  • 2 szkl. mleka roślinnego
  • 2 szkl. wody gazowanej
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Gdy naleśniki przestygną nakładamy przygotowany wcześniej farsz i zawijamy. Przed podaniem podpiekamy z dwóch stron na patelni.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz