niedziela, 21 września 2025

Przepis na keto naleśniki z mąki bambusowej

Naleśniki z mąki bambusowej 

    Hej, witajcie na kanale!
    🥞 Dziś pokażę Wam, jak zrobić pyszne naleśniki keto z mąki bambusowej – delikatne, egzotyczne i mięciutkie, że aż same proszą się o zwinięcie z ulubionym farszem.
    😋 To świetny pomysł na lekki obiad, kolację albo fit deser.
     Zrobicie je szybko i bez problemu – idealne dla osób na keto, low carb, a także dla wszystkich fanów zdrowego jedzenia.
    🌿 Obejrzyjcie film do końca, bo zdradzam też triki, dzięki którym naleśniki nie będą się łamały.


    👉Jak zrobić keto naleśniki z mąki bambusowej❓

    Zapraszamy na przepis na naleśniki bambusowe w wersji keto.
    Mariusz i Agnieszka 
 


Link do filmu z przepisem
Keto naleśniki z mąki bambusowej
 



Składniki:

  • 3 jajka L
  • 2 duże łyżki mascarpone 
  • 20g mąki bambusowej 
  • 20g masła klarowanego lub innego tłuszczu 

 

Przygotowanie:

Przepis na keto naleśniki z mąki bambusowej (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania keto naleśników z mąki bambusowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Roztopienie masła: Roztop masło klarowane lub inny tłuszcz. Roztopione masło odstaw do przestudzenia [01:18].

  2. Przygotowanie ciasta: Wbij jajka do pojemnika. Dodaj serek mascarpone i mąkę bambusową [02:07]. Dodaj przestudzone masło i całość dokładnie zmiksuj [02:16].

  3. Odpoczynek ciasta: Zmiksowane ciasto na naleśniki odstaw na 10 minut, aby odpoczęło [02:38].

  4. Korekta konsystencji: Po 10 minutach sprawdź gęstość ciasta. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj łyżkę lub dwie słodkiej śmietanki (30% lub 36%), aby ciasto było lejące [02:48]. Zbyt gęste ciasto sprawi, że naleśniki będą grube i będą się łamać [02:59].

  5. Smażenie naleśników: Włącz i rozgrzej patelnię (możesz użyć tej, na której roztapiało się masło) [03:43]. Wlej porcję ciasta. Gdy naleśnik podsmaży się z jednej strony, a boki delikatnie się osuszą, przewróć go na drugą stronę [04:06].

  6. Serwowanie: Usmażone naleśniki są delikatne, zdrowe i pyszne [05:54]. Są miękkie i łatwe do zwijania, można je nadziewać [06:16]. W filmie naleśniki są podane z serkiem i pesto [07:34].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 20 września 2025

Przepis na pesto z bazylii

Pesto z bazylii  

    Kochani, mamy dla Was najlepsze domowe pesto bazyliowe bez orzechów – idealne dla alergików i lżejsze w smaku!
    🌿 Do tego wielka radość – stuknęło nam 50 000 subskrypcji! 🥳
    Jesteśmy w połowie drogi do srebrnego przycisku YouTube, więc lecimy po drugą połowę razem z Wami! 😍 
    Pesto zrobicie w kilka minut, z prostych składników – bazylia, pestki słonecznika, parmezan i oliwa. 
    To genialny dodatek do naleśników, sałatek czy grillowanych serów. 


    👉Jak zrobić pesto z bazylii bez orzechów❓ 

    Zapraszamy na przepis na domowe pesto bazyliowe!
    Mariusz i Agnieszka 
 
 


Składniki:

  • 60g listków bazylii 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki pestek słonecznika 
  • 40g parmezanu lub innego twardego sera np. Grana padano
  • ok. 80ml oliwy
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na pesto z bazylii i słonecznika (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pesto z bazylii i słonecznika, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Na początku musisz uprażyć pestki słonecznika, a następnie odstawić je, aby przestygły [01:01:00].

  2. Pokrój czosnek na mniejsze kawałki [02:10:00].

  3. Umieść bazylię w blenderze [02:19:00].

  4. Dodaj uprażony słonecznik do bazylii i zacznij miksować. Stopniowo dolewaj oliwę [03:08:00].

  5. Dodaj drobno starty ser parmezan lub granapadano i ponownie miksuj, aż składniki się połączą [04:09:00].

  6. Dopraw pesto solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj [04:37:00].

  7. Gotowe pesto przełóż do słoiczka, a wierzch zalej oliwą, aby zapobiec utlenianiu się bazylii [05:30:00].

  8. Przechowuj pesto w lodówce do trzech dni [05:30:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 18 września 2025

Przepis na surówkę z sałaty, ogórków i rzodkiewek

Surówka z sałaty, ogórka i rzodkiewki  

    👉Jak zrobić surówkę z sałaty, ogórka i rzodkiewki❓

    Witajcie, mali i duzi odkrywcy smaku! Dziś zabiorę Was na zieloną wyprawę po najświeższe warzywa z ogródka.
    Zrobimy razem pyszną, chrupiącą surówkę z sałaty, ogórka i rzodkiewki – idealną do obiadu, lekką, kolorową i pełną witamin.
    Zobaczcie, jak krok po kroku przygotować tę prostą, ale efektowną surówkę, którą można podać każdemu – i dorosłym, i dzieciom!
    Zapraszamy na przepis na surówkę z sałaty, ogórka i rzodkiewki 🌿🥗
 


Składniki:
  • średnia główka sałaty masłowej 
  • pęczek rzodkiewek 
  • 2 średnie długie ogórki 
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany 
  • 2 łyżki szczypiorku 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na surówkę z sałaty, ogórka i rzodkiewki (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania surówki z sałaty, ogórka i rzodkiewki, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie warzyw:

    • Wszystkie warzywa, w tym sałatę, ogórka i rzodkiewkę, należy umyć, aby pozbyć się piasku [01:51].

    • Umyte liście sałaty wkłada się do wirówki i suszy partiami [02:12].

    • Ogórek należy obrać, a następnie pokroić, używając do tego głównej części noża, a potem czubka [03:18]. Pokrojony ogórek wrzuca się do miski [04:29].

    • Rzodkiewki również należy pokroić [05:08].

  • Łączenie składników:

    • Po wysuszeniu, sałatę należy podrzeć, a nie kroić [02:35].

    • Do miski z ogórkami i sałatą dodaje się rzodkiewkę [04:47].

    • Następnie dodawany jest szczypiorek, którego część zostawia się do dekoracji [05:54].

    • Do surówki dodaje się również śmietanę [06:06].

  • Doprawianie i mieszanie:

    • Surówkę doprawia się solą himalajską [06:16].

    • Dodaje się również pieprz [06:22].

    • Na koniec wszystkie składniki miesza się, aż smaki się połączą [06:48].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


środa, 17 września 2025

Przepis na keto bułeczki z patelni

Keto bułeczki z patelni  


    👉Jak zrobić keto bułeczki z patelni❓

    Wyobraźcie sobie śniadanie bez piekarnika – brzmi jak magia?
    A tu proszę, hop na patelnię i mamy złociste bułeczki keto!
   😍 Idealne na śniadanie, kolację, a nawet szybki podwieczorek.
    Mariusz zjada trzy, ja dwie – ale uwaga, łatwo wciągnąć wszystkie na raz 🤭
    Przepis jest banalny: jajka, mozzarella, odrobina mąki łubinowej i siemię.
    Nic tylko mieszać, smażyć i wcinać!
    Do tego smalczyk, boczek albo ogórek kiszony i mamy keto raj na patelni 🥓🥒
    Subskrybujcie nasz kanał, kliknijcie dzwoneczek i dajcie znać w komentarzu, z czym Wy zjecie swoją keto bułeczkę! 💬
    Zapraszamy na przepis na keto bułeczki z patelni.
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
Keto bułki z patelni
 


Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki mąki łubinowej 
  • 2 łyżki startej twardej mozzarelli 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
Przygotowanie:

Przepis na keto bułeczki z patelni (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania keto bułeczek z patelni, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Wymieszanie składników: Po połączeniu wszystkich składników, należy je dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Cały proces mieszania jest widoczny od [01:45].

  • Smażenie na patelni: Rozgrzaną patelnię należy przygotować do smażenia. Następnie, na patelnię nakłada się porcje ciasta, formując bułeczki. Z jednej porcji ciasta można przygotować cztery większe lub pięć mniejszych bułeczek [02:19].

  • Pieczenie pod przykryciem: Bułeczki przykrywa się i piecze na wolnym ogniu. Kiedy jedna strona się zarumieni, należy je odwrócić i upiec z drugiej strony [03:35].

  • Keto bułeczki są gotowe: Po upieczeniu z obu stron bułeczki są gotowe do podania. Należy je zdjąć z patelni [05:12].

  • Bułeczki można podawać z różnymi dodatkami. W filmie pokazano, że świetnie smakują z przetopioną słoniną i kiszonym ogórkiem [05:40]. Można je również jeść z boczkiem, serem, szynką, majonezem lub innym ulubionym sosem [06:50].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 16 września 2025

Przepis na smalec topiony w piekarniku

Smalec topiony  

    Pyszne, domowe smarowidło do chleba, które robi się samo – bez mieszania i pilnowania garnka!
    Smalec stopiony w piekarniku to prosty, tradycyjny przepis, który zachwyci smakiem i aromatem.
    Wystarczy słonina, cebulka, czosnek, przyprawy i… słoiczki.


    👉Jak zrobić smalec topiony w piekarniku❓ 

    Obejrzyj film i przekonaj się, jakie to proste!
    Zapraszamy na przepis na smalec stopiony w piekarniku.
    Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
Smalec z piekarnika w słoikach – robi się SAM! Bez mieszania i pilnowania!


Składniki:
  • 1kg słoniny 
  • 2 duże cebule 
  • 4 duże ząbki czosnku (jak małe to więcej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1 czubata łyżeczka majeranku 
 
 
Przygotowanie:

Przepis na smalec z piekarnika (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania smalcu z piekarnika, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie słoniny: Na początku należy zmielić słoninę [01:17].

  2. Przygotowanie dodatków: Następnie, pokrój cebulę w kostkę [02:22]. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub pokrój [03:22].

  3. Mieszanie składników: Do zmielonej słoniny dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Całość dopraw pieprzem, solą oraz majerankiem, a następnie dokładnie wymieszaj [03:40].

  4. Pakowanie do słoików: Wymieszaną słoninę przełóż do czystych i wyparzonych słoików, napełniając je do około 3/4 wysokości, aby zostawić miejsce na wytopienie się tłuszczu [04:16].

  5. Pieczenie: Słoiki z luźno nałożonymi zakrętkami (niezaskręcone) wstaw do zimnego piekarnika. Piecz w temperaturze 140 stopni Celsjusza przez około 2 do 2,5 godziny [05:35]. Po upływie dwóch godzin sprawdź, czy smalec jest dobrze wytopiony [05:58].

  6. Wyjęcie i zakręcenie słoików: Gdy smalec jest gotowy, wyjmij gorące słoiki z piekarnika i mocno zakręć nakrętki [06:12].

  7. Chłodzenie: Po wystudzeniu smalec należy schować do lodówki [07:37].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


poniedziałek, 15 września 2025

Przepis na surówkę z sałaty masłowej i ogórka


Surówka z sałaty i ogórka  


    👉Jak zrobić surówkę z sałaty i ogórków, którą pokocha każdy królik❓

    Świeża, zielona, soczysta i do zrobienia w kilka minut – idealna do obiadu, na kolację lub jako szybka przekąska.
    W tym filmie Amelka pokaże Wam krok po kroku, jak przygotować lekką, kremową surówkę, przy której nawet królik nie będzie się mógł powstrzymać 🐇
    🥬🥒 Zapraszamy na przepis na surówkę z sałaty i ogórków.
 



Składniki:

  • sałata masłowa 
  • 1 długi ogórek 
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany
  • 2 łyżki szczypiorku 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na surówkę z sałaty i ogórków (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania surówki z sałaty i ogórków, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie sałaty: Należy umyć sałatę, a następnie ją osuszyć, używając wirówki do sałaty [01:12:00]. Po wysuszeniu sałatę trzeba porwać na mniejsze kawałki [01:59:00].

  • Przygotowanie ogórków: Ogórki trzeba umyć i obrać, a następnie pokroić je na małe kawałki [03:02:00]. Pokrojone ogórki należy wsypać do miski z sałatą [05:10:00].

  • Dodawanie szczypiorku i śmietany: Do miski z sałatą i ogórkami dodajemy posiekany szczypiorek [05:24:00], a także śmietanę lub jogurt [05:40:00].

  • Przyprawianie: Następnie dodajemy pieprz [06:00:00] oraz różową sól [06:14:00].

  • Mieszanie i podanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy [06:46:00]. Gotową surówkę można podać na stół [07:30:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 13 września 2025

Przepis na kotlety mielone bez bułki - keto

Kotlety mielone  

    Kotlety mielone z łopatki klasyczne, ale czy do końca... ?


    👉Jak zrobić kotlety mielone keto❓

    Dziś mamy dla Was przepis na klasyczne domowe kotlety mielone w wersji keto – bez bułki tartej, za to soczyste, aromatyczne i pełne smaku.
    Agnieszka pokaże Wam krok po kroku, jak przygotować idealne mielone, które zachwycą całą rodzinę.
    To szybki, prosty i sprawdzony sposób na tradycyjne danie w zdrowej wersji.
   ⚡ Z czym je podać?
    U nas najczęściej króluje mizeria, albo buraczki na ciepło – a u Was?
    Koniecznie napiszcie w komentarzach!
    👍 Jeśli spodobał Ci się ten film – zostaw łapkę w górę, subskrybuj kanał i kliknij dzwoneczek, aby nie przegapić kolejnych przepisów.
   📲 Jesteśmy też na Instagramie – wpadajcie i zostawcie serduszko!
    Zapraszamy na przepis na kotlety mielone keto 🥩✨
 


Składniki:
  • 1kg mięsa mielonego z łopatki (karczku, mieszane itp.)
  • 1 średnia cebula 
  • 1 jajko L
  • ok. 150ml zimnej wody 
  • 2 łyżki natki pietruszki 
  • sól 
  • pieprz 
  • smalec do smażenia 
Przygotowanie:

Przepis na mielone kotlety w wersji keto (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania mielonych kotletów w wersji keto, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Przygotowanie mięsa:

  • Mięso mielone należy wymieszać z drobno posiekaną natką pietruszki i cebulką pokrojoną w drobną kostkę [02:07, 02:33].

  • Następnie dodać jajko, sól i pieprz [03:12].

  • Dla uzyskania miękkich i pulchnych kotletów, stopniowo dodawać zimną wodę, mieszając masę ręcznie. Należy dodawać jej na tyle, aby mięso było miękkie, nie twarde [03:26, 03:43].

  • Ważne jest, aby dokładnie wyrobić mięso, co sprawi, że kotlety będą soczyste [03:58].

Formowanie i smażenie kotletów:

  • Przed formowaniem kotletów, dłonie należy zwilżyć wodą, aby mięso nie kleiło się do rąk [04:39].

  • Następnie z przygotowanej masy mięsnej uformować kotlety. Mniejsze kotlety lepiej się smażą [04:49].

  • Na patelni należy roztopić smalec [05:25].

  • Gdy smalec jest mocno gorący, położyć na nim kotlety. Należy je obsmażyć szybko z obu stron [05:34].

  • Po obsmażeniu należy zmniejszyć temperaturę i piec kotlety aż do momentu, gdy będą miękkie i upieczone w środku [05:44].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Przepis na ciasteczka owsiane z kakao

Ciasteczka owsiane z kakao  

    Pyszne, szybkie i zdrowe – takie są nasze ciasteczka owsiane z kakao! 
    Zrobisz je w kilka minut z prostych składników, które masz w domu (no chyba, że masz tylko keczup i parówki 😉).
    Idealne do kawy, dla dzieci do szkoły zamiast sklepowych batonów – mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz.


    👉Jak zrobić ciasteczka owsiane z kakao❓

    Obejrzyj nasz film krok po kroku, a w mig przygotujesz domowe ciasteczka dla całej rodziny!
    Zapraszamy na przepis na ciasteczka owsiane z kakao.
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
Ciasteczka owsiane z kakao – szybki, zdrowy i pyszny deser w 20 minut!
 



Składniki:

  • 140g płatków owsianych 
  • 2 czubate łyżki kakao bez dodatków 
  • 2 średnie dojrzałe banany
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1-2 łyżki syropu z daktyli/klonowego lub miodu 
  • 1 łyżka oleju/oliwy 
Przygotowanie:

Przepis na ciasteczka owsiane z kakao (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ciasteczek owsianych z kakao, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Przygotowanie ciasta

  1. Najpierw, banany należy rozgnieść widelcem [01:42].

  2. Następnie, do rozgniecionych bananów dodaje się syrop daktylowy oraz oliwę lub olej [02:19].

  3. Po wymieszaniu mokrych składników, wsypuje się do nich suche składniki, czyli płatki owsiane, proszek do pieczenia i kakao [02:44].

  4. Całość należy dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy [02:56].

Formowanie i pieczenie

  1. Po dokładnym wymieszaniu składników, porcje ciasta nabiera się łyżeczką i przekłada na papier do pieczenia [03:09].

  2. Każde ciasteczko delikatnie się rozpłaszcza [03:22].

  3. Gotowe ciasteczka umieszcza się w piekarniku nagrzanym do 180°C [04:08].

  4. Ciasteczka piecze się przez około 20 minut, przy czym czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od ich grubości [04:19].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na sałatkę z serka wiejskiego z rzodkiewkami

Sałatka z serka wiejskiego z rzodkiewkami  

    Dziś w mojej kuchni powstaje coś szybkiego, zdrowego i naprawdę pysznego – sałatka z serkiem wiejskim i rzodkiewkami!
    🥚🌱 Prosta, chrupiąca, aromatyczna – idealna na śniadanie, kolację albo po treningu.

    👉Jak zrobić sałatkę z serkiem wiejskim i rzodkiewkami❓

    Wystarczy kilka świeżych składników, kilka minut krojenia i mieszania, a efekt to lekka, pożywna i białkowa sałatka, którą pokochają domownicy.
    Dziękujemy, że jesteście z nami! 💚
    Wasze subskrypcje, łapki w górę i komentarze dodają nam mnóstwo motywacji do nagrywania kolejnych przepisów.
    Zapraszamy na przepis na sałatkę z serkiem wiejskim i rzodkiewkami.
 



Składniki:

  • 200g serka wiejskiego 
  • pęczek rzodkiewek 
  • 2 łyżki szczypiorku 
  • 2 jajka ugotowane na twardo 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na sałatkę z serkiem wiejskim i rzodkiewkami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z serkiem wiejskim i rzodkiewkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie rzodkiewek: Rzodkiewki należy pokroić w półplasterki [01:39].

  • Przygotowanie jajek: Jajka ugotowane na twardo kroimy w kostkę [02:40].

  • Przygotowanie szczypiorku: Drobno siekamy aromatyczny szczypiorek [03:46].

  • Łączenie składników i doprawianie: Wszystkie pokrojone składniki - rzodkiewki, jajka i szczypiorek - dodajemy do serka wiejskiego [01:13]. Następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz musztardą [04:06].

  • Mieszanie: Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły [04:39].

Po kilku minutach sałatka jest gotowa [05:07].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 12 września 2025

Przepis na karkówkę duszoną z pieczarkami i cebulą

 Karkówka duszona z pieczarkami i cebulą 

    Soczysta, mięciutka i pachnąca przyprawami karkówka duszona z pieczarkami i cebulą to świetny pomysł na rodzinny obiad.
    Proste składniki, powolne duszenie i efekt – WOW! Zrobisz ją na patelni lub w garnku, a smakuje jak z najlepszej restauracji domowej.


    👉Jak zrobić karkówkę duszoną z pieczarkami i cebulą❓

    Zapraszamy na przepis na pyszną karkówkę duszoną.
    Mariusz i Agnieszka
 
 



Składniki:

  • ok. 1,2kg karkówki 
  • 500g pieczarek 
  • 3 średnie cebule 
  • płaska łyżeczka soli 
  • pieprz 
  • 2 liście laurowe 
  • 4 kulki ziela angielskiego 
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej/ostrej 
  • 1 czubata łyżeczka majeranku 
  • ok. pół szklanki wody 
  • 2 łyżki dowolnego tłuszczu 
  • zielenina do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na duszoną karkówkę z pieczarkami i cebulą (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania duszonej karkówki z pieczarkami i cebulą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Przygotowanie karkówki:

  • Pokrój karkówkę w plastry, które nie są ani za grube, ani za cienkie [00:58].

  • Podsmaż każdy plaster na rozgrzanej patelni z obu stron [01:09]. Do smażenia nie jest potrzebny dodatkowy tłuszcz, ponieważ karkówka sama go ma [01:03].

Przygotowanie warzyw i przypraw:

  • Pokrój cebulę na pół plasterki [02:26].

  • Na tym samym tłuszczu, który pozostał po smażeniu karkówki, podsmaż cebulę aż się zeszkli [02:13]. Jeśli tłuszczu jest za mało, można dodać 1-2 łyżki [02:24].

  • Pieczarki, w zależności od wielkości, pokrój na cztery lub na pół [03:07].

  • Dodaj pieczarki do zeszklonej cebuli i podsmażaj całość przez 5 minut [03:32].

Duszenie dania:

  • Po 5 minutach ułóż plastry karkówki na podsmażonej cebuli i pieczarkach [03:47].

  • Przygotuj mieszankę przypraw: paprykę słodką, majeranek, czosnek granulowany, płaską łyżeczkę soli i pieprz [04:26].

  • Posyp przyprawami plastry karkówki [05:08].

  • Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz liść laurowy [05:21].

  • Wlej około pół szklanki wody [05:35].

  • Przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu, aż karkówka będzie miękka, co zazwyczaj trwa około godziny [05:46].

  • W trakcie duszenia, zamień plastry karkówki miejscami, aby te, które były na dole, znalazły się na wierzchu i odwrotnie [06:04].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 11 września 2025

Przepis na cukinię z fasolą w kremowym sosie z tofu

Cukinia z fasolą w kremowym sosie z tofu  

    Co zrobić z cukinii na ciepło❓

    Poznaj przepis na cukinię z fasolą w kremowym sosie z tofu – szybkie, zdrowe i sycące danie na obiad dla całej rodziny.
    Cukinia to warzywo, które zawsze ratuje sytuację w kuchni – jest niskokaloryczna, łatwa w obróbce i świetnie łączy się z innymi składnikami.
    Do tego kremowy sos z tofu sprawia, że danie jest nie tylko pyszne, ale i pełne białka.
    Idealne dla wegan, wegetarian, a także wszystkich, którzy po prostu lubią smacznie i zdrowo zjeść! 🌱


    👉Jak zrobić cukinię z fasolą w kremowym sosie tofu❓

    Zapraszamy na przepis na wegańską cukinię z fasolą.
    Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
Cukinia z fasolą w kremowym sosie z tofu🍲 – Szybki, zdrowy i wegetariański, a nawet wegański obiad



Składniki:

  • 1 średnia cukinia lub 2 małe
  • puszka fasoli czerwonej lub białej (400g)
  • 200g miękkiego tofu 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 łyżki oliwy/oleju 
  • sok z połowy cytryny 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • 4 łyżki płatków drożdżowych 
  • sól
  • pieprz 
  • zielenina do posypania 
  • woda z fasoli 
Przygotowanie:

Przepis na makaron z cukinią i fasolą (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania makaronu z cukinią i fasolą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Na początku, na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu wrzucamy pokrojoną w półplasterki cukinię i podsmażamy, aż zmięknie [01:07:00].

  2. Następnie, miksujemy tofu, sok z połowy cytryny i wodę z fasoli, aby stworzyć sos, dolewając więcej wody z fasoli, jeśli jest zbyt gęsty [02:15:00].

  3. Do cukinii dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku [03:32:00].

  4. Wsypujemy czerwoną lub białą fasolę i mieszamy [03:42:00].

  5. Dodajemy przygotowany wcześniej sos i przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i płatkami drożdżowymi [04:06:00].

  6. Całość mieszamy i podgrzewamy przez około dwie minuty [04:49:00].

  7. Gotowe danie nakładamy na talerz i posypujemy dowolną zieleniną [05:00:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 6 września 2025

Przepis na boczniaki w cieście piwnym

Boczniaki w cieście piwnym 

    Chrupiące, złociste, pachnące…
    Boczniaki w cieście piwnym to hit, który pokochają nie tylko weganie i wegetarianie, ale też wszyscy mięsożercy! 🍄
    Szybki przepis, prosty skład i efekt WOW – kotlet bez mięsa, a wygląda i smakuje genialnie.
    Idealne na ciepło, na zimno, a nawet na grilla, kiedy czekacie aż mięsko się dopiecze 😉

    👉Jak zrobić boczniaki w cieście piwnym❓

    Zapraszamy na przepis na chrupiące boczniaki w cieście piwnym!
 



Składniki:

  • 250g boczniaków 
  • 1 szkl. mąki orkiszowej (szklanka o pojemności 250ml)
  • 250ml piwa
  • płaska łyżeczka soli 
  • pieprz 
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 
Przygotowanie:

Przepis na boczniaki w cieście piwnym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania boczniaków w cieście piwnym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie boczniaków: Najpierw usuń wszelkie zanieczyszczenia z boczniaków, w razie potrzeby szybko płucząc je pod bieżącą wodą, aby nie nasiąkły [01:13]. Następnie odetnij długie ogonki, ponieważ wymagają one dłuższego smażenia niż kapelusze [01:21].

  2. Przygotowanie ciasta: Połącz mąkę z przyprawami, takimi jak słodka papryka, czosnek granulowany, sól i pieprz [01:44]. Wszystko dokładnie wymieszaj [02:16]. Następnie wlej piwo do suchych składników i ponownie wymieszaj, aż uzyskasz konsystencję gęstej śmietany, gęściejszą niż ciasto na naleśniki [02:22].

  3. Smażenie: Rozgrzej olej na patelni [03:07]. Wlej go na patelnię tak, aby warstwa miała około centymetra [03:10]. Kiedy tłuszcz jest dobrze rozgrzany, obtocz boczniaki w przygotowanym cieście i kładź je na patelnię [03:38]. Smaż je na rumiany kolor [03:47]. Gotowe danie można podawać z sosem czosnkowym [05:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗