piątek, 12 września 2025

Przepis na karkówkę duszoną z pieczarkami i cebulą

 Karkówka duszona z pieczarkami i cebulą 

    Soczysta, mięciutka i pachnąca przyprawami karkówka duszona z pieczarkami i cebulą to świetny pomysł na rodzinny obiad.
    Proste składniki, powolne duszenie i efekt – WOW! Zrobisz ją na patelni lub w garnku, a smakuje jak z najlepszej restauracji domowej.


    👉Jak zrobić karkówkę duszoną z pieczarkami i cebulą❓

    Zapraszamy na przepis na pyszną karkówkę duszoną.
    Mariusz i Agnieszka
 
 



Składniki:

  • ok. 1,2kg karkówki 
  • 500g pieczarek 
  • 3 średnie cebule 
  • płaska łyżeczka soli 
  • pieprz 
  • 2 liście laurowe 
  • 4 kulki ziela angielskiego 
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej/ostrej 
  • 1 czubata łyżeczka majeranku 
  • ok. pół szklanki wody 
  • 2 łyżki dowolnego tłuszczu 
  • zielenina do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na duszoną karkówkę z pieczarkami i cebulą (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania duszonej karkówki z pieczarkami i cebulą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Przygotowanie karkówki:

  • Pokrój karkówkę w plastry, które nie są ani za grube, ani za cienkie [00:58].

  • Podsmaż każdy plaster na rozgrzanej patelni z obu stron [01:09]. Do smażenia nie jest potrzebny dodatkowy tłuszcz, ponieważ karkówka sama go ma [01:03].

Przygotowanie warzyw i przypraw:

  • Pokrój cebulę na pół plasterki [02:26].

  • Na tym samym tłuszczu, który pozostał po smażeniu karkówki, podsmaż cebulę aż się zeszkli [02:13]. Jeśli tłuszczu jest za mało, można dodać 1-2 łyżki [02:24].

  • Pieczarki, w zależności od wielkości, pokrój na cztery lub na pół [03:07].

  • Dodaj pieczarki do zeszklonej cebuli i podsmażaj całość przez 5 minut [03:32].

Duszenie dania:

  • Po 5 minutach ułóż plastry karkówki na podsmażonej cebuli i pieczarkach [03:47].

  • Przygotuj mieszankę przypraw: paprykę słodką, majeranek, czosnek granulowany, płaską łyżeczkę soli i pieprz [04:26].

  • Posyp przyprawami plastry karkówki [05:08].

  • Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz liść laurowy [05:21].

  • Wlej około pół szklanki wody [05:35].

  • Przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu, aż karkówka będzie miękka, co zazwyczaj trwa około godziny [05:46].

  • W trakcie duszenia, zamień plastry karkówki miejscami, aby te, które były na dole, znalazły się na wierzchu i odwrotnie [06:04].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz