czwartek, 27 maja 2021

Letnia sałatka ze szparagami, awokado i mozzarellą - Przepis z kuchni wegetarian

Przepis na sałatkę ze szparagami i mozzarellą

Agnieszka zaprasza Was dziś do zrobienia sałatki z awokado, szparagami i mozzarellą. 
Przepis wegetariański, ale każdy może zrobić sałatkę ze szparagami, awokado i mozzarellą, bez względu czy stosuje dietę czy tylko zdrowo się odżywia!

Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • pęczek szparagów (ja użyłam białych)
  • opakowanie mini mozzarelli (małe kulki)
  • duża garść pomidorów koktajlowych czerwonych
  • duża garść pomidorów koktajlowych żółtych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
     Szparagi myjemy i osuszamy. Jeśli używamy białych to trzeba je obrać i odciąć zdrewniałe końce (zielonych nie trzeba obierać). Gotowe szparagi kroimy na kawałki ok. 3cm i gotujemy w osolonej wodzie (w zależności od grubości długość gotowania trwa od 10 do 15 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy szparagi zimną wodą.
    Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Natkę pietruszki, bazylię drobno kroimy, przekładamy do miseczki, przeciskamy czosnek, dodajemy oliwę, sól i dokładnie mieszamy. W ten sposób otrzymamy sos do polania sałatki.
Szparagi przekładamy do salaterki, dodajemy pomidory, awokado, kulki mozzarelli i polewamy sosem. Całość mieszamy, przyprawiamy pieprzem i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz