Tak się też przytrafiło, że kiedy Agnieszka przeglądała już zmontowany film, przyturlała się Amelka i razem z nami oglądała wersje filmy z przepisem do zrenderowania. Co mnie zdziwiło, bo Amelka nie cierpiała majonezu i nigdy nie chciała jeść! Po filmie stwierdziła, że chce spróbować! No iiiiiiiiii spróbowała! Nie tylko smak się jej spodobał! Amelka zrobiła raban, że chce łyżkę i jeść majonez - SAM majonez! Mama musiała wytłumaczyć, że majonez jest do kanapek i nie je się go łyżkami. Na koniec Agnieszka musiała obiecać, że zrobi Amelce kanapeczkę z majonezem! SZOK! Tata w SZOKU!!!
Link do filmu z przepisem: 117 - DOSKONAŁY MAJONEZ DOMOWY! Nie kupisz więcej majonezu! - NAJLEPSZY przepis BEZ konserwantów!
Składniki:
- 1 jajko (użyłam M)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- ok. 300-350ml oleju roślinnego o delikatnym smaku
- sól
- ewentualnie pieprz jeśli używamy delikatnej musztardy
Jajko należy dobrze umyć lub sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Potrzebne nam będzie wysokie naczynie (miska, słoik itp.). Do słoika wbijamy jajko, dodajemy sól, musztardę i sok z cytryny.
Składniki najpierw miksujemy na wolnych obrotach, a następnie zwiększamy obroty miksera i stopniowo malutkimi porcjami dodajemy olej. Cały czas cierpliwie ubijając. Gdy majonez zacznie gęstnieć olej możemy dodawać większymi porcjami. Ubijamy do momentu aż masa stanie się puszysta i gęsta, lub do takiej gęstości jaka nas zadowoli. Im więcej dodamy oleju, tym majonez będzie gęściejszy.
Gotowy majonez próbujemy i ewentualnie możemy jeszcze dosolić, dodać jeszcze soku z cytryny lub popieprzyć (ja użyłam ostrej musztardy więc pieprz pominęłam) i całość dokładnie wymieszać.
Taki majonez należy przygotowywać na bieżąco. Nie nadaje się do długiego przechowywania, bo nie zawiera konserwantów.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz