środa, 17 lutego 2021

Pasta z ciecierzycy i suszonych śliwek

Pasta z ciecierzycy i suszonych śliwek

 
     Pasta z ciecierzycy i suszonych śliwek, to doskonały przepis pomysł na szybkie kanapki. W czasach w których żyjemy ciężko  jest mieć nadmiar wolnego czasu, więc każdy pomysł na przyspieszenie porannego śniadania to strzał w 10!
     Agnieszka proponuje przygotować wieczorem pastę z ciecierzycy i suszonych śliwek, by rano zrobić kanami w kilkanaście sekund...


Składniki:
  • puszka ciecierzycy
  • 10 sztuk śliwek suszonych
  • 3 łyżki tahini
  • 4 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
     Ciecierzycę odcedzamy z zalewy i przepłukujemy wodą. Śliwki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 5 minut do napęcznienia. 
     Wszystkie składniki przekładamy do garnka/miski plus namoczone śliwki (wodę zostawiamy), doprawiamy solą, pieprzem i blendujemy. Jeśli nasza pasta jest zbyt gęsta to dodajemy wody z moczenia śliwek (tyle aby uzyskać porządaną gęstość). 
     Po dokładnym zmiksowaniu próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem. 
     Tak przygotowaną pastę przechowujmy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku (nawet przez kilka dni).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz