niedziela, 10 stycznia 2021

Mus czekoladowy


Największym zwolennikiem musu czekoladowego w domu była Amelka.
Jak się dorwała do miski po musie, to nikomu nie oddała, aż nie wyskrobała ostatniej kropelki... 😁
 


Link do filmu z przepisem:
 098 - Mus Czekoladowy z wody z ciecierzycy - Pomysł na deser! Przepis z Aquafabą!



Składniki:
  • pół szklanki aquafaby (wody z ciecierzycy)
  • 100g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao lub więcej)
  • 2 łyżeczki ksylitolu (erytrytolu, cukru itp.)
Przygotowanie:
Aquafabę należy dobrze schłodzić, musi być porządnie zimna (najlepiej włożyć ją na kilka godzin do lodówki). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie wystudzić żeby była chłodna. Aquafabę wlać do wysokiej miski i mikserem zacząć ubijać. W czasie ubijania stopniowo dodajemy ksylitol. Ubijamy aż piana będzie sztywna. Gdy pianę będziemy mieć gotową to porcjami dodajemy ją do wystudzonej czekolady i delikatnie mieszamy. Gotowy mus wkładamy do lodówki. Jak się schłodzi możemy się delektować.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz