niedziela, 25 lutego 2018

Ciasteczka - batoniki owsiane... 🍪

     Od 2-3 lat męczę Agnieszkę o batoniki🍬 i ciasteczka🍪 dla dzieci. Takie zdrowe słodycze🍩🍭, najlepiej bez cukru, bez konserwantów, bez barwników, bez innej bliżej niezidentyfikowanej chemii... 😀
     Dziś wersja Light❗ Bez dodatkowych węglowodanów takich jak miód (czy inne słodzidło) lub banan. Właśnie dokładnie dla dzieci...👸 Chociaż jak znam życie będą wolały te w wersji Strong❗, czyli batoniki energetyczne z zastosowaniem po treningu💪, na maraton🏃 lub ultramaraton... 🏃
     Przepis na batoniki energetyczno🔥-regeneracyjne💪 dla osób trenujących🏃 opublikujemy w przyszłości, oczywiście zgodne z dietą rozdzielną... Zdradzę tylko, że będą zarówno dostarczały energii🍌 jak również wpływały rozkurczowo👋... Strong+❗ To nie wszystko - kolejna wersja będzie miała właściwości energetyczno🔥-regeneracyjne💪, rozkurczowe👋 i dodatkowo odkwaszające🍄 organizm... StrongA+❗ Tego jeszcze nikt nie zaproponował do wykonania w warunkach domowych i wg diety rozdzielnej💥.
     A dziś zapraszam do wypróbowania przepisu Agnieszki na Batoniki Light... 😁



Składniki:
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • garść rodzynek
  • garść żurawiny
  • czubata łyżka siemienia lnianego
  • 1-2 łyżki oliwy (może być też olej kokosowy)
  • woda
Przygotowanie: Płatki wsypujemy do miseczki, dodajemy rodzynki i żurawine (możemy dodać więcej jeśli chcemy bardziej słodki smak ciasteczek), siemię lniane i zalewamy ciepłą wodą (wody tyle aby całość była zakryta). Przykrywamy talerzykiem i zostawiamy do napęcznienia na ok. 20-30 minut (jak się zagapimy i postoją dłużej to nic się nie stanie). Po tym czasie dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub jeśli nie mamy to trzeba blaszkę delikatnie natłuścić, w zależności jaki chcemy kształt ciasteczek  - jeśli okrągłe to nabieramy porcję ciasta łyżką, formujemy kulkę, spłaszczamy i kładziemy na blaszkę, lub prostokąty to wykładamy całość ciasta na blaszkę, równo rozprowadzamy, a po upieczeniu kroimy na prostokąty. Blaszkę z ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 25-35 minut , do momentu aż nabiorą rumianego koloru (długość pieczenia zależy od grubości ciasteczek).


sobota, 24 lutego 2018

Zapiekanka brokułowa

     Zjawiskowy smak❗ Na prawdę byłem zaskoczony nowym dziełem👍, przepraszam arcydziełem☝ Agnieszki😍. Zresztą nie tylko ja 😁❗ Oliwka też powtarzała: "Dobre, bardzo dobre❗", "Smakuje mi❗" itd. itp. etc... Na koniec poprosiła o dokładkę, a potem 2 dokładkę i jeszcze wołała: "To zielone chcę❗". Tata też nie omieszkał zjeść 1 i 2 dokładki...
     Gdybym codziennie nie ćwiczył💪 to bym nie przepalił🔥 tych kalorii, które Agnieszka aplikuje mi serwując takie wspaniałości...😋 Na szczęście widzę efekty ćwiczeń❗ Dodatkowo coraz więcej kupuje produktów białkowych i mam więcej posiłków ukierunkowanych na budowę masy mięśniowej💪 zamiast tkanki tłuszczowej...😁 Akurat wczorajsza zapiekanka🍲 była w zastępstwie koktajlu węglowodanowego❗ Zjedzona tuż po treningu by dostarczyć węglowodany i dopiero prysznic... 😀


Składniki:
  • 1 brokuł
  • opakowanie makaronu (dowolna forma) 400g
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • podwójna porcja sosu beszamelowego
Link do przepisu na sos beszamelowy w przepisie na zapiekankę ze szpinakiem: Uzależniająca zapiekanka ze szpinakiem

Przygotowanie:

Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze max. 7 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, na dno kładziemy drobno pokrojony czosnek, następnie wykładamy połowę makaronu, a na makaron połowę brokuła, na niego polewamy połowę sosu beszamelowego i znowu reszta makaronu, brokuł i drugą część sosu (ja nie sypałam dodatkowej soli, ponieważ makaron jest już słony, a brokuł jest polany sosem, który też jest słony, jeśli ktoś potrzebuje więcej to może delikatnie każdą warstwę posolić). Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pół godziny w 200⁰C (aż wierzch będzie lekko brązowy). 

Smacznego :)

czwartek, 22 lutego 2018

Przepis na spaghetti Napoli

     Spaghetti🍝 to chyba jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw na całym świecie. Niestety spotkałem się z dość okrojonym spojrzeniem na temat spaghetti🍝. Kiedy mówiłem o spaghetti🍝 jako daniu zgodnym z dietą rozdzielną, słyszałem: "Jak to Przecież spaghetti🍝 jest z mięsem" To fakt, może być z mięsem, lecz nie musi.😀
     Jak zacząłem praktykować dietę rozdzielną przynajmniej 2 razy w miesiącu robiłem sobie spaghetti🍝 ze szpinakiem. Potem  kombinowałem z sosem na bazie pomidorów🍅, koncentratu pomidorowego🍅🍅🍅, cebuli oraz ziół🍃... Jednak nadal pozostawałem przy szpinaku.
     Dodam, że makaron był u mnie może 4 dni (2 razy po 2 dni) w miesiącu, jakoś nie byłem zwolennikiem zaklejania jelit glutenem z pszenicy. Chociaż jeszcze wtedy dieta bezglutenowa nie była modna... Wolałem kaszę gryczaną i ryż🍛, który był co tydzień...
     Co do tego przepisu na spaghetti🍝, który proponuje Agnieszka, to na pewno takiego cacka nigdy nie wykombinowałem... i pewnie dlatego pozostawałem przy spaghetti🍝 ze szpinakiem.


Składniki:
  • opakowanie makaronu spaghetti
  • 800g domowego przecieru pomidorowego/pasaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów bez skórki (najlepiej krojonych)
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki dowolnego tłuszczu do smażenia
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 płaska łyżeczka oregano 
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie kawałek papryczki chili (jeśli lubimy bardziej pikantny smak)
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy, aż do zeszklenia. Przeciskamy czosnek i podsmażamy jeszcze minutę. Następnie dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory razem z całym sokiem i dusimy aż nam sos zgęstnieje (nie przykrywamy aby zredukować sos).  Na 5 minut przed końcem dodajemy zioła (można dodać świeże), doprawiamy solą, pieprzem i dusimy aby smaki się połączyły. Ugotowany makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki.


Smacznego :)

Śniadanie wiejskie serkowo-pomidorowe

     Dziś u nas kolejne takie śniadanie❗ Tylko zamiast serka wiejskiego, ser biały chudy lub półtłusty. Po przeanalizowaniu🔬 zawartości serka wiejskiego vs twarożku ze zwykłego sera białego stwierdziłem: "Next time zwykły ser...❗"
     Serek wiejski zawiera więcej tłuszczu i mniej białka. Jak ktoś patrzy przez pryzmat uzupełniania białka - bo trenuje💪 ja ja, to zdecydowanie wygrywa biały chudy ser.😀
     Jeśli natomiast myślimy jak urozmaicić  śniadania, to nic nie stoi na przeszkodzie by kupić serek wiejski i podać jak na zdjęciu...
     Zaletą tego śniadania to szybkość⏳ 1-2 minuty i gotowe... 😀


Składniki:
  • serek wiejski
  • koperek
  • pomidory
  • czarnuszka
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Chyb prostszego przygotowania nie ma. Wyłożyć serek na talerz, obłożyć pomidorem i posypać koperkiem i czarnuszką. Pomidora dodatkowo posolić i popieprzyć.



Smacznego💚

środa, 21 lutego 2018

Zupa krem z brokuła

Przepis na zupę FIT!

 
     Męczę Agnieszkę o różne zupy, a dokładniej o zupy w wersji krem...😀 Zaczęliśmy 1,5 roku temu, jak dobrze pamiętam od zupy krem z dyni... 😏 Ta pierwsza zupa zdążyła mi się przejeść, poza tym jest mocno węglowodanowa i to skrobiowa❗
     Potem nastała era zup kremowych z innych warzyw i coraz częściej wypierają one zupy na wywarze. Dzięki temu zbliżamy się coraz bardziej w kierunku wegetarianizmu🍏 i weganizmu.🍅
      Dodatkowo niektóre takie zupy są neutralne i zawierają małe ilości węglowodanów...🔥 Jeśli ktoś potrzebuje więcej to zawsze może uzbroić zupę w grzanki🍞. Mam nadzieję, że może niedługo powstanie zupa krem z buraka lub ziemniaka gotowanego na parze💨, to zawsze jakaś odmiana... 😊
     Wczoraj jedliśmy, a dziś prezentujemy zupę krem z brokuła.
 




Składniki:
  • 1 brokuł
  • 2 średnie ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • ok. 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:


   Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem i stawiamy na kuchnię, dodajemy pokrojony czosnek, masło i gotujemy. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie dodajemy różyczki brokuła i gotujemy ok. 7-8 minut (dłuższe gotowanie brokuła spowoduje, że straci swój kolor).
   Ugotowane warzywa zestawiamy z ognia i blendujemy, plus białe warzywa z gotowania bulionu np. seler, pietruszka również możemy dodać. Jeśli wolimy zupę rzadszą, to możemy dodać jeszcze bulionu. 
   Gotową zupę doprawiamy solą i pieprzem.

Tutaj znajdziesz link do przepisu na bulion warzywny: 
Na YouTube:
 

 Na Blogu:
 
 

Smacznego :)

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 19 lutego 2018

Indyk pieczony w musztardzie

Pieczony indyk w piekarniku.

   Pieczone mięso, pieczone udka, pieczone skrzydełka, pieczone ćwiartki, czasami pieczone żeberka...🍗🍖 To wszystko dominowało u mnie zanim pojawiła się Agnieszka.😍 Na górnym ruszcie w kombiwarze kładłem to co miało być upieczone🍗, a na dolnym talerz, na który skapywał tłuszcz... Nie przeszkadzało to by i tak cały kombiwar był uwalony tłuszczem😬. Mycie było proste❕ Co jakiś czas szklana misa dołu kombiwara lądowała w wannie i gorący prysznic robił swoje... Resztę domywałem płynem do mycia naczyń💦, nie zapominając💭 o wannie... 😁

👉Jak zrobić udziec z indyka pieczony w piekarniku❓

     Dziś też Agnieszka coraz częściej robi pieczone mięso🍗 oczywiście wg przepisów bardziej wyrafinowanych i poszerzając gamę tego co ląduje na talerzu... i bardzo się z tego cieszę - z jednej strony❗ Bo z drugiej strony, moje drugie podejście do wegetarianizmu🍄 uległo regresji... 😉


Przepis❗
REWELACYJNY pieczony INDYK w musztardzie w piekarniku - Przepis na pieczony INDYK na obiad.
 
 
 



Składniki:
  • 1 udziec z indyka
  • ok. 300g pieczarek
  • 4-5 ząbków czosnku
  • musztarda 
  • majeranek
  • sól
  • papryka słodka w proszku

 

Przygotowanie: 
 
    Udziec myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki mięsa z każdej strony smarujemy musztardą i przyprawiamy solą, majerankiem i papryką. Pieczarki obieramy i jeśli sa duże to kroimy na połówki lub ćwiartki. 
   W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, obrany czosnek i przekładamy pieczarkami. 
   Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni - pieczemy godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę o 15 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut aby się mięso zarumieniło.
 
 

 
Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 
 

niedziela, 18 lutego 2018

Pesto buraczane

     Uwaga❗ Grozi obżarstwem...❗😁
     Nie muszę chyba już nikogo przekonywać, jak fantastyczne potrawy przygotowuje Agnieszka👏! Co jakiś czas sam bywam zaskoczony. 😋Myślę💭, że nie można wymyśleć💭 nic bardziej genialnego, a tu...💣💥💨
     Buraki to jedna z mniej docenianych potraw, kojarzy się z barszczem czerwonym, ćwikłą i buraczkami zasmażanymi. Nieraz z "burakiem", chociaż nie rozumiem dlaczego, kojarzy się pewien typ osobników... Podejrzewam, że użycie określenia: "Ale burak!" jest nie stosowne i nie jeden burak, taki z grządki, byłby obrażony😠, gdyby tylko potrafił to zakomunikować💬. Wynika to z prostego powodu:
- Osobnik😡 nazywany "burakiem" podnosi poziom📈 kortyzolu☠  i jest przyczyną zakwaszenia organizmu wynikającego ze stresu😱😵😨.
- Patrząc teraz na biochemiczne zjawiska związane z burakiem - roślinką z ogródka czy pola, sytuacja jest kompletnie odwrotna🔃. Buraczki to przodownicy wśród roślin w temacie odkwaszania📉 organizmu i fundament przywracania naszego zdrowia💚. Jak mówią Chińczycy🙏:
"Organizm odkwaszony to organizm uzdrowiony...❤"
     Powtórzę: Uwaga❗ Grozi obżarstwem...❗😁 Zjadłem nieskończoną ilość kanapek z pesto z buraka...❗ i po co mi tyle węglowodanów... ❓


Zobacz film jak zrobić pesto z buraków:
!
 


Składniki:
  • 2 duże lub 4 małe buraki pieczone/gotowane
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Buraki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy czosnek, oliwę, sok z cytryny (ilość według własnego smaku). Wszystko blendujemy na jednolitą konsystencję, na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego :)


Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 16 lutego 2018

Sałatka z pieczonego buraka 😁 -#17

... Rzadko przyrządza się sałatkę🍅 białkową. Tak więc mamy 3 rodzaje sałatek:
  • sałatka węglowodanowa🌽
  • sałatka białkowa🍖
  • i sałatka neutralna🍈
     Dwie pierwsze mogą być dodatkiem lub daniem samym w sobie, a ostatnia najczęściej jest praktykowana jako dodatek do dań mięsnych.🍗
     Bez względu jaką formę obierzemy, sałatki są zazwyczaj oparte na warzywach🍄, a raczej zdominowane przez warzywa... No chyba, że ktoś przesadzi... 😁

      Dzięki dużej zawartości warzyw🍆 pełnią one rolę nie tylko nośnika wartości odżywczych takich jak witaminy, czy mikroelementy lub dobroczynne związki. Dodatkowa rola warzyw to odkwaszanie💚 organizmu👫, który nie tylko jest zakwaszany przez używki jak kawa, alkohol🍻 czy cukier🍭. Organizm też zakwaszają białka i węglowodany, które są podstawowym składnikiem posiłków i jak najbardziej pełnią funkcję albo dostarczającej budulec🐣 albo energię🔋...
      Burak jest warzywem jednym z najlepiej odkwaszających i dziś właśnie prezentujemy sałatkę z buraka... 😀

Składniki:
  • buraki pieczone (ilość dowolna)
  • kilka listków sałaty np. lodowej lub innej
  • słonecznik
  • cytryna 
Przygotowanie:
Upieczone buraki obieramy i kroimy w plastry. Na talerzu rozkładamy sałatę, na niej plastry buraków, skrapiamy sokiem z cytryny, kilka plasterków cytryny możemy położyć na buraki, a po wierzchu posypujemy uprażonym słonecznikiem.

Smacznego :)

czwartek, 15 lutego 2018

Big Woyda🍔

Mój kolega nazwał pizzę swoim nazwiskiem. To czemu ja nie mogę nazwać kanapki - pomyślałem.
     Dziś prezentuję mój przepis na Big Woyda dla tych, którzy wyleczyli się już z fast foodów lub nie mogą zrezygnować z jakiś Big Maców lub innych Big Kingów... Jak ktoś tęskni za umazaniem się i spadającymi w samochodzie na kolana składnikami kanapki, prosto do pudełka po tym wynalazku... To mamy rozwiązanie! Na dodatek to rozwiązanie jest zdrowe, ma swoje zastosowanie dla każdego, w tym dla wegetarian i wegan oraz jest oparte na diecie rozdzielnej...
Warzywny Big Woyda w Twoim domu... :)

Składniki:
  • bułka żytnio-pszenno-owsiana (Przepis: Bułki żytnio-pszenno-owsiane)
  • masło
  • kapusta pekińska 
  • pomidor
  • pieczarka
  • papryka czerwona
  • sól i pieprz
  • ulubiony sos lub majonez, ketchup lub sos czosnkowy Agnieszki (Przepis:  Sos czosnkowy)
Przygotowanie:
Bułeczkę kroimy poziomo na 3 cześci. Można  nożem, ja jako typowy przykład leniwego mężczyzny zrobiłem to na krajalnicy... Potem kroimy w plasterki warzywa i wszystkie składniki nakładamy w tej kolejności jak napisałem. Po drodze można smarować lub polewać sosami by posklejać. Wszystko układamy na dolnej i środkowej części, a na koniec środkową nakładamy na dolną i przykrywamy górną "przylepką" tak by można było ściągnąć i zjeść.
     Jemy nad talerzem🍽 bo i tak zawsze coś może wypaść. Zwolennicy Big'ów🍔 doskonale wiedzą, a ci, którzy już się wyleczyli z fast food'ów pewnie pamiętają... Oczywiście upapranie😲 sosami gwarantowane🤣 rąk, siebie, talerza, jak ktoś bardziej rozrzutny to stołu i podłogi... 😃



środa, 14 lutego 2018

Bułki żytnio-pszenno-owsiane

     Od lat📆 nie kupowałem chleba🍞 pszennego. Kiedy Agieszka po zamieszkaniu ze mną, z powrotem go wprowadziła do menu, to jakoś nie potrafiłem👎 się nim nigdy najeść... ❗ Przykładowo chleba żytniego zjadam 4 kromki to pszennego mogłem zjeść 7 (i to większych) by dopiero poczuć nasycenie.
     Nie mam nic przeciwko jakiemuś odstępstwu i posmakowaniu😊 raz na miesiąc📆 czegoś innego niż chleb żytni. Takie bułeczki traktujemy jako atrakcje❗ Wtedy człowiek cieszy się😀, że gluten ze zmodyfikowanej genetycznie pszenicy (GMO) jest dostarczany sporadycznie, a nie na co dzień, to nie zakleja jelit i samopoczucie nie spada📉... :)
     Jeszcze jedna wskazówka❗ Już w samym tytule widać, że nie są to typowo pszenne bułeczki tylko składające się z 3 rodzajów mąk. Z przepisu z kolei można wyczytać, że mąki pszennej jest tylko 1/3❗ To też wpływa pozytywnie👍 na nasz układ jelitowy, a co za tym idzie na nasze zdrowie i nasze samopoczucie... 😁

Składniki:
  • 150g mąki pszennej chlebowej
  • 100g mąki owsianej
  • 200g mąki żytniej typ 720
  • 20g drożdży
  • 250ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki letniej wody
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy w 2 łyżkach wody i łyżeczce cukru. Dodajemy wszystkie mąki, sól i małymi porcjami wlewamy wodę, na końcu wyrabiania ciasta dodajemy olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoja objętość) formujemy bułeczki. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem (np. olejem) blaszce. Możemy bułeczki posmarować mlekiem i posypać ziarnami lub pozostawić bez niczego, takie jak widoczne są na zdjęciu. Czekamy, aż bułeczki podrosną (ok. 15-20 minut) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy 20 minut (długość pieczenia zależy też od wielkości bułeczek lub jak nam piecze piekarnik).

Smacznego :) 





wtorek, 13 lutego 2018

Sałatka antydepresyjna - #16

      Sałatki to fantastyczna sprawa bo same w sobie mogą być posiłkiem. Dodatkowo najczęściej są w wersji wegetariańskiej często nawet wegańskiej.
      Sałatka to dobra opcja na dostarczenie witamin by zwiększyć odporność w okresie jesienno-zimowym. Nieraz trzeba też pomyśleć o sałatkach, które zwiększą swój wachlarz możliwości i w drugiej części zimy, kiedy zaczyna brakować zbawiennego wpływu słońca, wpłyną na naszą poprawę samopoczucia i zadziałają jako antydepresant. Wystarczy tylko wiedzieć co należy dodać by przemycić do organizmu trochę pogody ducha...

     Jednym ze składników tej sałatki jest czarnuszka, która ma szereg właściwości, które dobrze wpływają na nasz układ nerwowy:

  • korzystnie wpływa na ośrodkowy układ nerwowy - działa antydepresyjnie
  • poprawia samopoczucie
  • podkręca na wyższy poziom procesy myślowe
  • wspomaga procesy uczenia, a w tym i zapamiętywania
  • spowalnia procesy rozwoju alzheimera 



Składniki:
  • 100g kaszy kuskus
  • 1/4 lub 1/3 kapusty pekińskiej
  • 1 ogórek zielony
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 brokuła
  • kukurydza w puszce
  • 3 łyżki sezamu
  • czarnuszka
  • natka pietruszki
  • sos czosnkowy
Przygotowanie:
Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Kapustę drobno poszatkować. Ogórek, paprykę pokroić w kostkę. Różyczki brokuła ugotować na parze. Sezam uprażyć na suchej patelni (często mieszać aby nie spalić). Sałatkę można przygotować bezpośrednio na talerzu, ale również w wysokiej salaterce. Z tej ilości składników wyjdą dwie duże porcje zrobione na talerzu. Kolejność układania: najpierw kaszę, kapustę pekińską, paprykę, ogórek zielony, kukurydzę, różyczki brokuła, sypiemy natką pietruszki i polewamy sosem czosnkowym. Po wierzchu sypiemy uprażonym słonecznikiem i czarnuszką. Jeśli robimy w salaterce to kolejność jest taka sama, tylko będą po dwie warstwy każdego ze składników.

Przepis jak zrobić sos czosnkowy znajdziesz w linku poniżej:
Sos czosnkowy

Smacznego :)

poniedziałek, 12 lutego 2018

Zupa krem brokułowo-marchewkowa

Kolejny przepis📃 z typu zup bez wywaru mięsnego. W 100% warzywna🍅🍆🌽 więc powinna zadowolić wszystkich.😁 Od 2 lat zakochałem💚 się w takich zupkach i teraz męczę☝ Agnieszkę i podrzucam📄 pomysły💭 co by tu dało się zmielić... 💫

Składniki:
  • pół brokuła
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora ok.10cm
  • kawałek selera
  • 1,5l wody 
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła 
Przygotowanie:
Warzywa obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, wlać wodę, włożyć listek laurowy, ziele angielskie, postawić na ogniu i gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie zestawić garnek z ognia, wyjąć ziele angielskie, listek laurowy, dodać masło i zblendować. Jeśli lubimy rzadszą zupę to można dodać jeszcze troche wody. Gotową zupę doprawić solą i pieprzem.

Smacznego :)



Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗






niedziela, 11 lutego 2018

Takie coś... 😀❗

    Zapytałem się Agnieszki:
- Jak to się nazywa❓ Co to jest❓
- Nie wiem. Nie ma jeszcze nazwy❗ - Odparła Agnieszka.
Zrobiłem zdjęcia, obrobiłem i wylądowało na blogu jako: "Takie coś"... 😏
- OK❗ -Powiedziałem - Dajmy ludziom szanse❗ Może wymyślą fajną nazwę... 😀

    Jak nazwalibyście tą potrawę❓
Ja mam pewne skojarzenia, nie chcę sugerować... 😊 Może wykażecie się o wiele lepszą pomysłowością ode mnie... 💭

Jak myślicie❓ Z czym wam się kojarzy❓ Może jedliście coś podobnego❓ Jaka nazwa by pasowała❓ 


Składniki:
  • 2 udka z kurczaka gotowane (ja wykorzystałam z mięsa z rosołu)
  • 2 cebule
  • 1 zabek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • koperek
Przygotowanie:
Udka obrać z kości i delikatnie podsmażyć na patelni na maśle. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podlać kilka łyżek wody, przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić, aż cebulka zmięknie. Pod koniec duszenia dodać drobno pokrojony czosnek, doprawić solą, pieprzem i chwilę jeszcze potrzymać na ogniu aby smaki dokładnie się połączyły. Wyłożyć na talerz i posypać koperkiem.
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 10 lutego 2018

Koktajl węglowodanowy

      Jakiś czas temu posadziłem Agnieszkę przed kompem i powiedziałem:
- Szukaj❗ Czytaj bo ja tego nie kumam...💫 - Pokićkałem😵 jeszcze coś z nazwami i tyle...
     Na szczęście Aga rozkminiła zagadnienie koktajli🍺 węglowodanowych💥 i ich znaczenie, funkcje, i po kiego grzyba to trzeba pić po treningu...❓ Dziś już wiem i to jest bardzo ważne, że węglowodany należy pić, jeść po treningu, by nie zanikły mięśnie🍗. A to nie jest najciekawsza rzecz. To co Aga wychwyciła, a ja nie to fakt, że energia z węglowodanów po treningu idzie w komórki mięśni, a nie w tkankę tłuszczową... 😀 Gdzieś kiedyś się dowiedziałem, że gość tego nie robił i nie został Schwarzeneggerem💪, a nawet zanikły mu mięśnie... :)
       Dziś pewnie gdy czytacie ten artykuł to ćwiczę mięśnie rąk💪 lub klatkę, bo taki jest plan na sobotę 10 lutego 2018... A potem będzie koktajl. Rozbudowuje masę mięśniową i spalam tkankę tłuszczową, by zobaczyć przed lustrem upragnione efekty...
"Z dnia na dzień coraz bliżej zaplanowanego rezultatu....
Codziennie bliżej mi do Arnolda Schwarzeneggera... ❗"
     Na diecie rozdzielnej rekordowo zgubiłem ponad 18 kg...😊 Teraz zależy mi na wysportowanej, atletycznej, muskularnej, zadbanej, zgrabnej sylwetce...👍 Nawet przybywają kg, ale to już waga mięśni... Jak to niedawno Aga powiedziała:
- Taki szeroki😀 to jeszcze nigdy nie byłeś... ❗😁


Składniki:
  • 0,5l mleka ryżowego
  • 1 banan dojrzały
  • 2 łyżeczki kakaa gorzkiego
  • 1 łyżka miodu lub glukozy 
(❕proporcje dobieramy według wagi ciała, długości i intensywności treningu)
Przygotowanie:
      Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą, aksamitną konsystencję.

Smacznego :)

czwartek, 8 lutego 2018

Domowe mini pączki na YouTube

❗     Dziś tłusty czwartek🍩 i dziś Agnieszka i Oliwka prezentują zrobienie domowych pączków zgodnych z dietą rozdzielną... 😀
❗     Debiut Agnieszki💜 i Oliwki💚 na YouTube i również pierwszy film z kuchni i pierwszy przepis🍲, nasz przepis, na naszym kanale... 💛
     Od prawie 2 lat Agnieszka przygotowuje, testuje, próbuje, udoskonala przepisy, a potem publikuje je na blogu... Wiem, że do tej pory to ja się pokazywałem i udzielałem... Wiem też, część osób myśli, że za wszystkim stoję ja i przepisy też są moje... Mam nadzieję, że od dziś będziecie już kojarzyć autorkę 99% przepisów na blogu... 😀



Link do całego filmu z przepisem:
008 Najlepszy przepis na DOMOWE mini PĄCZKI - BEZ JAJEK - HIT! - Szybko i łatwo!




Przepis na blogu: Mini pączki bez jajek - HIT!!!

środa, 7 lutego 2018

Buraki pieczone

Przyszła Agnieszka i mówi:
- Spróbuj!
      Widziałem, że coś wcześniej szykuje do pieczenia, ale było już zakryte, więc nie podglądałem. Wziąłem do ust i do mojego mózgu zaczął docierać przekaz: smaczne, dobre, mmm rewelacyjne... Przeżyłem szok i zaskoczenie... Uwielbiam buraki we wszystkich postaciach i nie byłem w stanie pomyśleć, że można z nich wymyślić coś lepszego...
     Dodatkowym atutem poza smakowym jest fakt, że nie traci się wartości odżywczych, które zawsze zostają w garnku podczas 2 godz. procesu gotowania. Ponadto omijamy proces smażenia buraków, a w związku z tym kolejnej termicznej obróbce, nie mówiąc już o oleju i wszystkim co szkodliwe z nim związane...


Zobacz film jak upiec czerwone buraki:
035 - Pieczony czerwony burak - Czerwone buraki, buraczki z piekarnika



Składniki:
  • buraki najlepiej małe
Przygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy, osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką lub do brytfanki i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach od 45 minut do 70 minut (jak bardzo duże to może być nawet 90 minut) . Długość jest uzależniona od wielkości buraków. Im mniejsze tym szybciej się upieką.



P.S. Buraki pieczone mogą być jako dodatek do obiadu, ale również są wyśmienite jako samodzielna przekąska.


Smacznego :)


Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 6 lutego 2018

Owsianka z bakaliami


Owsianka domowa

 
      Owsianka to chyba jedno z najszybszych i najtańszych śniadań o ile nie zacznie się żonglować dodatkami...
      Może być zarówno na pierwsze śniadanie🍵 lub jeśli dodamy dużo bakalii to jako drugie śniadanie - posiłek po treningu🏃, by dostarczyć węglowodany do komórek i zadbać o dobrą regenerację energetyczną...🔥

Zapraszamy na przepis na owsianka z bakaliami.
 
Mariusz i Agnieszka
 

 



Składniki:
  • płatki owsiane lub inne płatki (jęczmienne, orkiszowe, jaglanej itp.)
  • mleko roślinne lub przegotowana woda (użyłam owsianego)
  • bakalie (rodzynki, żurawina, śliwki, daktyle itp.)
  • ewentualnie miód
Przygotowanie:
Wsypujemy do miseczki płatki, zalewamy ciepłym (ale nie wrzącym) mlekiem (1cm nad płatki) i dodajemy kilka daktyli. Przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na jakieś 20 minut. Po 20 minutach dokładamy ulubione bakalie i owsianka gotowa. Jeśli chcemy, to możemy dodać trochę miodu.  Gdy lubimy rzadsze płatki, to dodajemy więcej mleka lub wody.

Owsianka nocna:
Wieczorem płatki wsypujemy do miseczki, dodajemy parę daktyli i zalewamy mlekiem roślinnym (lub przegotowaną letnią wodą) 1cm więcej niż jest płatków. Przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na całą noc. Rano nasze płatki są gotowe do spożycia. Dodajemy ulubione bakalie i jeśli lubimy bardziej słodkie, to trochę miodu (jak ktoś nie lubi miodu, to może pominąć lub dodać więcej daktyli).

Smacznego :)

P.S. Mleko roślinne możemy również zastapić letnią, przegotowaną wodą.
 




Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 

poniedziałek, 5 lutego 2018

Naleśniki zapiekane z sosem beszamelowym

- Kup kaszę gryczaną❗ - no to kupiłem... 😁Przychodzę i słyszę:
- Nie taka, białą, nie paloną❗  - słyszę.
- Jaka białaJaka nie palona Pierwszy raz słyszę... ❗  - Odpowiadam nieźle poirytowany😠 nowymi wymogami... 
- Mówiłam! Biała nie palona! Jest zdrowsza! - Powtarza Aga...
- Nie mówiłaś
- Mówiłam
- Nie mówiłaś
- Mówiłam
- ... ❗
Znacie, wiecie jak to jest... Jadę następnym razem na zakupy. Tym razem bacznie przeglądam półki, z góry na dół, a potem całe regały... Cały sklep❗ Może między rodzynkami się zaplątała... ? NIE❗ Tam też nie ma! Zakładam okulary patrzę, patrzę, widzę, widzę, wszystko widzę, a co do białej nie prażonej G***o widzę. Biorę starą kaszę i kończę zakupy, idę do optyka i mówię:
- Pani mi wyczyści te okulary, bo zamiast białej kaszy G***o zobaczyłem i okulary się upaprały... 😁
Wracam do domu i słyszę:
- Kasza biała... ❗❗❗❗❗❗ Miała być❗❗❗
- A se sama idź i kup❗❗❗  Jak taka mądra jesteś
- Nie było... ❓❓❓
W końcu... za którymś razem trafiłem❗ Była❗  Biała❗  Zdrowsza❗  Już nie musiałem iść do optyka... 😏 Nakupiłem... Obkupiłem się... Tyle, że pani w kasie zapytała:
- Trzecia wojna🔫 światowa🌍 ma być... ❓

Ok❗ Dość wygłupów, i już na serio wczorajsza nowość... w moim brzuchu, a dla Was przepis... 😀

Przepis na naleśniki w linku poniżej:
Krokiety z grzybami i kapustą

Przepis na farsz w linku poniżej:
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Przepis na sos beszamelowy w linku poniżej:
Uzależniająca zapiekanka ze szpinakiem

Przygotowanie:
Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zwijamy w rulon. Gotowe naleśniki układamy w brytfance (dno posmarować tłuszczem) lub prostokątnym naczyniu żaroodpornym, a po wierzchu polewamy sosem beszamelowym. Wkładamy brytfanke do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut i zapiekamy, aż naleśniki będą mocno rumiane.

Smacznego :)


niedziela, 4 lutego 2018

Śniadanie: kanapki z papryką źródłem witaminy C

     Bardzo lubię kanapki! Szczególnie te z chleba żytniego, który piecze Agnieszka. Jeśli chodzi o pieczywo to zdrowsze i bardziej wartościowe jest żytnie, a jeśli masz problem z ciemnym pieczywem to znak, że trzeba zadbać o procesy trawienne i dieta rozdzielna to najlepsza droga do celu, którym jest zdrowie....
     O wiele lepszym rozwiązaniem od popularnych kanapek z pomidorami, są kanapki z papryką.  Pomidory z punktu widzenia diety rozdzielnej są neutralne. Bardziej jednak sprawdzają się jako dodatek do jajek, serów niż do kanapek ze względu na charakterystykę pH. W przypadku kanapek, opóźniają stworzenie pH zasadowego do strawienia węglowodanów, czyli chleba...
     Dodatkowo pamiętaj, że papryka to źródło witaminy C, prawdziwej nie syntetycznej! A prawdziwa witamina C wspomaga procesy odchudzania, a dokładniej wspomaga procesy spalania tkanki tłuszczowej...

Składniki:
  • pieczywo żytnie
  • papryka czerwona
  • masło
  • cebula
  • musztarda
  • ketchup
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
     Chyba nikogo nie trzeba uczyć robić kanapek. Pokroić chleb w kromki, posmarować masłem, pokroić paprykę i cebulę w paski... poukładać paprykę i posolić... posmarować musztardą, lub ketchupem, posypać cebulką i pieprzem...
     W tym całym procesie bardziej chciałbym nakłonić do czytania etykietek podczas zakupu ketchupu i musztardy. Warto czytać i wybierać te, które mają jak najmniejsze zawartości wypełniacza zwanego cukrem (rekordowy ketchup miał 35g cukru w 100g produktu). Czym mniej cukru tym lepiej. W przypadku kanapek to, że trochę cukru będzie to nie problem, bo to w końcu węglowodan i będzie strawiony.

UWAGA
Natomiast kiedy taki ketchup damy do mięsa z grilla, lub kiełbasy na gorąco, to będzie on fantastyczną pożywką dla różnych patogenów w naszym układzie pokarmowym. Będzie wspomagał  rozmnażanie szkodliwych bakterii, czy też pasożytów...

Przepis na domowy ketchup: Ketchup domowy

sobota, 3 lutego 2018

Chlorofilowa sałatka kuskus - #15

     Aga💑 daje czadu...😁 Dwa dni lutego, dwie nowe sałatki!!! Swoją drogą ma racje, środek zimy, wszędzie infekcje, grypy, wirusy, bakterie... i zakwaszenie organizmu białkami, węglowodanami, kawkami, cukrem... itd, itd.
     Chińczycy🈯 powiadają☝, że organizm odkwaszony to organizm uzdrowiony. Mają dużo racji i ostatnio to wypraktykowałem.
     Odpowiednia dawka, odpowiedniego chlorofilu🍏 i wszystko wraca do normy! Sam byłem zaskoczony jak zacząłem z niedowierzaniem pić chlorofil💚 w trochę innym celu🔋, niż pojawiły się efekty uboczne...
      Jak już wspominałem ćwiczę🏃 i postanowiłem dotlenić💨 organizm i dodać energii🔋... tymczasem zaobserwowałem dwa inne zjawiska... W pierwszym miesiącu nie widziałem specjalnych efektów, a potem... Po pierwsze poprawa cery...😊 Ups! I to mówi facet! A po drugie ból gardła❎ minął po wypiciu 25ml chlorofilu✅ rozcieńczonego w 0,5l wody... ❕
     Nie namawiam do takich eksperymentów, za to namawiam na sałatkę mocno zieloną💚👽, bo przecież w tym  co zielone🍃 jest chlorofil... czym więcej sałatek tym lepiej. Nawet po podwójnej porcji sałatki węglowodanowej z toną zieleniny🍀 czuję lekkość i pisze ten post pełen poweru o 00:22 (właśnie wybiła).
      Chlorofil🌿 poza odkwaszaniem ma również właściwości oczyszczające nasz organizm - nawet z metali ciężkich. Czym więcej zielonego tym lepiej...


Składniki:
  • 200g kaszy kuskus
  • 1 mały zielony ogórek
  • 1 szkl. fasolki szparagowej
  • 1/4 lub 1/3 kapusty pekińskiej
  • 1 papryka
  • sól 
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 7 łyżek oliwy 
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Fasolkę ugotować aldente, jak strączki są duże to pociąć na mniejsze. Ogórek, paprykę pokroić w kostkę, a kapustę drobno poszatkować. Wystudzoną kaszę za pomocą widelca "rozkruszyć" aby rozbić i powstały sypkie ziarenka. Warzywa i kaszę przełożyć do miski. Z oliwy, musztardy, soku z cytryny (ilość według własnych upodobań), przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu przygotować dressing. Składniki dokładnie wymieszać, aż powstanie gładki sos. Polać dresingiem naszą sałatkę, dodać pietruszkę (trochę zostawić do posypania po wierzchu) i dokładnie wszystko wymieszać. Pozostałą natką sypiemy sałatkę i gotowe.

Smacznego :)