wtorek, 7 października 2025

Przepis na pasztet z wątróbki

Pasztet z wątróbki  

    Dziś w mojej kuchni powstaje coś tak kremowego i aromatycznego, że nawet kot zagląda przez ramię 😉


    👉Jak zrobić pasztet z wątróbki drobiowej❓

    To domowy pasztet z wątróbki drobiowej – prosty, szybki i idealny na kanapki, śniadanie albo przyjęcie.
    W przepisie wykorzystuję cebulkę, masło, majeranek i odrobinę octu winnego (albo czerwonego wytrawnego wina 🍷), co sprawia, że pasztet wychodzi niezwykle delikatny i pachnący.
    Na końcu pasztet ląduje pod masełkiem, dzięki czemu nie wysycha i idealnie się rozsmarowuje.
    Pyszny domowy smakołyk dla całej rodziny!
 
    Zapraszamy na przepis na domowy pasztet z wątróbki drobiowej 🥖✨
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 


Składniki:
  1. 500g wątróbki (z kurczaka, indyka lub kaczki)
  2. 2 średnie cebule 
  3. 70g masła plus 50g jeszcze do polania
  4. 3 łyżki octu winnego, z winogron lub czerwonego wytrawnego wina 
  5. 1/3 szklanki przegotowanej wody 
  6. 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  7. 1 łyżeczka majeranku 
  8. sól 
  9. pieprz 
  10. 1 łyżeczka kolorowego pieprzu do ozdoby 
Przygotowanie:

Przepis na pasztet z wątróbki drobiowej - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pasztetu z wątróbki drobiowej:

  1. Przygotowanie i smażenie cebuli:

  2. Duszenie wątróbki:

    • Do zeszklonej cebuli dodaj umytą i oczyszczoną wątróbkę (najlepiej pokrojoną na mniejsze kawałki) [02:03, 03:47].

    • Dodaj przegotowaną wodę [02:29, 02:35].

    • Dodaj ocet winny (lub czerwone wytrawne wino), majeranek i słodką paprykę [02:35, 02:46].

    • Gotuj przez 15 minut od momentu zagotowania [03:00, 03:09].

    • Pod koniec gotowania dodaj resztę masła [03:14].

    • Dopraw solą i pieprzem [03:26, 03:37].

    • Mieszaj i trzymaj jeszcze 2 minuty, po czym wyłącz ogień [03:37, 03:44].

  3. Miksowanie pasztetu:

    • Ugotowaną wątróbkę przełóż do miski [04:01].

    • Zmiel lub zblenduj na gładki pasztet [04:08, 04:44].

  4. Wykończenie i chłodzenie:

    • Przełóż zmiksowany pasztet do naczynia [04:44, 04:58].

    • Roztop masło (tylko roztop, nie smaż) i wylej je na wierzch pasztetu (zapobiega to obsychaniu) [04:58, 05:40].

    • Odstaw do wystudzenia, a następnie włóż do lodówki na minimum 2 godziny, aby się zsiadł i był bardziej zwarty [06:13, 06:24].

    • Opcjonalnie: Dla ozdoby, pasztet można posypać kolorowym pieprzem [06:24, 06:34].



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz