Pasztet z wątróbki
👉Jak zrobić pasztet z wątróbki drobiowej❓
Link do filmu z przepisem
Domowy pasztet z wątróbki drobiowej 🥖 Prosty i pyszny przepis
Składniki:
- 500g wątróbki (z kurczaka, indyka lub kaczki)
- 2 średnie cebule
- 70g masła plus 50g jeszcze do polania
- 3 łyżki octu winnego, z winogron lub czerwonego wytrawnego wina
- 1/3 szklanki przegotowanej wody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu do ozdoby
Przepis na pasztet z wątróbki drobiowej - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pasztetu z wątróbki drobiowej:
Przygotowanie i smażenie cebuli:
Duszenie wątróbki:
Do zeszklonej cebuli dodaj umytą i oczyszczoną wątróbkę (najlepiej pokrojoną na mniejsze kawałki) [02:03, 03:47].
Dodaj ocet winny (lub czerwone wytrawne wino), majeranek i słodką paprykę [02:35, 02:46].
Pod koniec gotowania dodaj resztę masła [03:14].
Mieszaj i trzymaj jeszcze 2 minuty, po czym wyłącz ogień [03:37, 03:44].
Miksowanie pasztetu:
Wykończenie i chłodzenie:
Roztop masło (tylko roztop, nie smaż) i wylej je na wierzch pasztetu (zapobiega to obsychaniu) [04:58, 05:40].
Odstaw do wystudzenia, a następnie włóż do lodówki na minimum 2 godziny, aby się zsiadł i był bardziej zwarty [06:13, 06:24].
Opcjonalnie: Dla ozdoby, pasztet można posypać kolorowym pieprzem [06:24, 06:34].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz