Ok! kompletnie nie wiem co mam napisać o powstawaniu bulionu! Przyznam
się szczerze! Zupy to domena Agnieszki ja nigdy lub prawie nigdy nie
ugotowałem zupy i nie wiem jak to się robi! Nie gotowałem zup, ponieważ
nie jestem fanem zup...
Link do filmu z przepisem
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 2 marchewki
- pęczek natki pietruszki lub korzeń pietruszki
- kawałek pora (ok. 15cm) lub zielone liście
- 3 gałązki lubczyku
- kawałek korzenia selera lub liście z łodygami
- 1 cebula
- opcjonalnie łodygi koperku
- 2-3 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- malutka garstka pieprzu w ziarnkach
- 1,5 - 2l wody
Wszystko dokładnie myjemy, a następnie umieszczamy w garnku plus przyprawy. Cebulę kroimy na pół i podpiekamy na suchej patelni do zbrązowienia (jeśli mamy dużo zielonych liści, to cebuli nie musimy podpiekać, bo liście dadzą nam ładny kolor). Następnie wlewamy wodę, stawiamy na kuchnię i doprowadzamy do zagotowania.
Po zagotowaniu zmniejszamy moc do minimum i gotujemy na wolnym ogniu minimum 1 godzinę do półtorej (wywar ma sobie delikatnie pyrkać tak jak podczas gotowania rosołu). Po skończeniu gotowania zostawiamy wywar jeszcze w garnku na 10-15 minut, a następnie przecedzamy przez sitko.
Taki bulion warzywny jest idealną bazą do zrobienia zupy, czy sosu.
Po wystudzeniu możemy go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni lub rozlać do woreczków i zamrozić.
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz