wtorek, 21 października 2025

Przepis na pieczone żeberka w sosie pomidorowym

Żeberka w sosie pomidorowym  

    Dziś u nas w kuchni coś, co pachnie tak obłędnie, że sąsiedzi już stukają do drzwi 😄
    Pieczone żeberka w aromatycznym sosie pomidorowym, które są mięciutkie, kruche i… keto!
    Tak – bez cukru, bez bułki, ale z pełnią smaku!
    Przepis jest prosty, a efekt? Powalający!
    Mięso odchodzi od kości, sos aż prosi się o kawałek chleba (albo keto chlebka 😉).


    👉Jak zrobić pieczone żeberka w aromatycznym sosie pomidorowym❓

    Zostańcie do końca, bo Agnieszka zdradza kilka trików, dzięki którym żeberka wychodzą perfekcyjne za każdym razem.
    Zapraszamy na przepis na keto pieczone żeberka w sosie pomidorowym 🍖
    Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
Pieczone żeberka w sosie pomidorowym 🍖 Mięciutkie, aromatyczne i keto!
 


Składniki:
  • 1,5kg żeberek 
  • 2 duże cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 700g passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego z kartonu
  • 5 goździków 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej/ostrej
  • 3 liście laurowe 
  • 6 kulek ziela angielskiego 
  • 30g smalcu lub innego tłuszczu 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na pieczone żeberka w sosie pomidorowym - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonych żeberek w sosie pomidorowym:

  1. Przygotowanie żeberek:

    • Umyj i osusz żeberka [00:54, 00:59].

    • Pokrój na kawałki [00:59].

    • Oprósz żeberka solą i pieprzem z każdej strony [01:10].

  2. Obsmażanie i przenoszenie:

    • Roztop smalec (lub inny tłuszcz) na patelni [02:26].

    • Obsmaż żeberka z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu [02:33, 02:42].

    • Obsmażone żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego (najlepiej z pokrywką) [02:42].

  3. Przygotowanie sosu:

    • Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na resztkach tłuszczu pozostałego po żeberkach [03:44, 03:52].

    • Pokrój czosnek drobno [04:27, 04:57].

    • Ugnieć w moździerzu goździki [05:06].

    • Do podsmażonej cebuli dodaj czosnek i smaż przez minutę [05:54, 06:01].

    • Wlej pasatę pomidorową (lub przecier pomidorowy z kartonu) [06:09].

    • Wypłucz karton/puszkę odrobiną przegotowanej wody i wlej ją do sosu [06:15].

    • Dodaj paprykę wędzoną (łagodną lub ostrą), cynamon, pieprz i sól [06:39, 07:07].

    • Dodaj utłuczone goździki [07:10].

    • Doprowadź sos do zagotowania i gotuj 2-3 minuty [07:07, 07:26].

  4. Pieczenie:

    • Na żeberka w naczyniu dodaj liście laurowe i ziele angielskie [07:39].

    • Wylej gorący sos pomidorowy na żeberka [07:39, 08:09].

    • Przykryj naczynie pokrywką [08:18].

    • Włóż do nagrzanego piekarnika (180°C) [08:26].

    • Piecz przez 2 godziny [08:30].

    • Po dwóch godzinach zdejmij pokrywkę, zwiększ temperaturę do 200°C i piecz jeszcze 15 minut, aby żeberka się zarumieniły [08:30, 08:39].

  5. Podanie:

    • Gotowe, mięciutkie żeberka podawaj z ulubioną surówką [08:47].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz