czwartek, 9 października 2025

Przepis na roladę z piersi kurczaka ze szpinakiem

Pierś kurczaka ze szpinakiem 

    Soczysta, delikatna i efektowna – taka właśnie jest ta rolada z piersi kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą!
    🤩 Idealna na obiad z piekarnika, a także jako domowa wędlina na kanapki 🥪.
     Agnieszka pokaże krok po kroku, jak zrobić pyszną, aromatyczną roladę, która zachwyci domowników, gości i... nawet psa czekającego pod stołem 🐶😉
     To przepis idealny dla osób na diecie keto i rozdzielnej, ale przede wszystkim – dla wszystkich, którzy kochają proste, domowe gotowanie ❤️


    👉Jak zrobić roladę z piersi kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą❓

    Zapraszamy na przepis na roladę z piersi kurczaka ze szpinakiem! 🍗🥬🧀
Składniki:
  • 850g piersi z kurczaka 
  • 250g świeżego szpinaku 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 100g mozzarelli lub innego żółtego sera 
  • 25g masła 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na roladę z piersi kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania rolady z piersi kurczaka:

  1. Przygotowanie farszu szpinakowego:

    • Roztop masło na patelni [01:15].

    • W międzyczasie pokrój drobno czosnek i szpinak [01:15].

    • Podsmaż czosnek, a następnie dodaj pokrojony szpinak [01:59, 02:12].

    • Smaż, aż woda odparuje, a szpinak zwiędnie i skurczy się [02:36].

    • Wyłącz ogień i dopraw farsz solą oraz pieprzem, nie żałując czosnku [02:41, 03:00].

    • Odstaw farsz do wystudzenia [03:11].

  2. Przygotowanie mięsa:

    • Umyj piersi z kurczaka, odetnij tłuszczyk [03:15, 03:26].

    • Pokrój piersi tak, aby uzyskać cieńsze plastry [03:26, 03:38].

    • Rozbij plastry tłuczkiem [04:28].

    • Dopraw rozbite filety solą i pieprzem z obu stron [05:07, 05:27].

  3. Formowanie rolady:

    • Rozłóż przyprawione filety na papierze do pieczenia tak, aby utworzyły prostokąt [05:54, 06:23].

    • Wyłóż przygotowany i wystudzony szpinak równomiernie na mięso [06:23].

    • Zetrzyj ser mozzarella na tarce (na dużych oczkach) [06:48, 07:00].

    • Posyp startą mozzarellą farsz [07:09].

    • Zwiń całość ciasno w roladę [07:18].

  4. Pieczenie:

    • Włóż roladę do nagrzanego piekarnika (180°C, termoobieg) [07:42, 07:53].

    • Piecz przez 35 minut (jeśli rolada jest gruba, czas można wydłużyć o 5 minut) [07:53].

  5. Wykończenie:

    • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw roladę w środku na około 10 minut (nie krój gorącej rolady, aby soki nie wypłynęły) [08:08, 08:18].

    • Rozwiń lub rozerwij papier do pieczenia [08:29].

    • Roladę pokrój i podawaj [09:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz