sobota, 4 lutego 2017

Zupa pieczarkowa z makaronem

Jak prawie wszytkie panie i niektórzy panowie wiedzą na bazie rosołu można zrobić szereg wariacji. A oto jedna z nich... 😄



Link do filmu na Youtube: 028 - Zupa pieczarkowa na obiad - Szef kuchni poleca



Składniki:
  • ok. 2,5l wody lub rosołu 
  • 350 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, pieczarki kroimy w małe kawałki i wszystko razem wkładamy do rosołu. Dodajemy listek, ziele angielskie i stawiamy na kuchnię. Gotujemy do miękkości warzyw. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do zupy, zagotowujemy i zestawiamy z kuchni. Na końcu zupę zabielamy śmietaną (aby uniknąć zwarzenia śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, już nie gotujemy) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z dowolnym makaronem, posypaną na wierzchu natką pietruszki.

Smacznego :)



Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


piątek, 3 lutego 2017

Short: Drugie Śniadanie

Co zrobić  z plasterkami wędliny i żółtego sera, które nie wylądowały na chlebie podczas pierwszego śniadania?

Fotograficznie udokumentowane jedno z rozwiązań.

Przygotowanie:

Ogórki kiszone kroimy na pół lub na 4 ćwiartki i zawijamy żółty ser i wędlinę w rulonik. Jeśli planujemy zabrać do pracy lub na wyjazd to pakujemy w pudełeczko - proponuje wbić pół wykałaczki by nie rozwinęło się po drodze.


Druga wersja to opcja na ciepło. Wkładamy talerzyk do piekarnika, kombiwara itp. i zapiekamy...

Wersja dla studentów😄:
Roladki układamy na żelazku, a od góry podgrzewamy suszarką...

😂

Trzecia wersja budzi kontrowersje. I słusznie!
Możemy dodać majonez, musztardę lub ketchup. Oczywiście, pod warunkiem, że nie zawierają 25% cukru (wypełniacza) jak te z półek w supermarkecie. Bo nie będzie to zgodne z dietą rozdzielną.


    Dodatki proponujemy przygotowywać samemu, a przepisy publikujemy na blogu, np. na ketchup!
Lub sos czosnkowy...



Link do przepisu na ketchup:
Link do przepisu na sos czosnkowy:

Link do filmu z przepisem na sos czosnkowy:

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗




czwartek, 2 lutego 2017

Dieta rozdzielna jako profilaktyka

Z tematem profilaktyki zazwyczaj kojarzy się mycie zębów i stosowanie suplementów, a potocznie definicje są różne.

Aby uświadomić działanie diety rozdzielnej nie tylko jako elementu leczenia, ale również jako wartość profilaktyki, postanowiłem zbadać kilka definicji tego słowa.

Profilaktyka
  1. Działaność i sposoby zabezpieczające przed szkodami, wypadkami, katastrofami...
  2. med. działania i środki stosowane w celu zapobiegania chorobom

Profilaktyka zdrowotna** – działania mające na celu zapobieganie chorobom, poprzez ich wczesne wykrycie i leczenie.  Wyróżniamy następujące fazy:

  • profilaktyka wczesna – utrwalanie prawidłowych wzorców zdrowego stylu życia 
  • profilaktyka pierwotna (I fazy) – zapobieganie chorobom poprzez kontrolowanie czynników ryzyka 
  • profilaktyka wtórna (II fazy) – zapobieganie konsekwencjom choroby poprzez jej wczesne wykrycie i leczenie 
  • profilaktyka III fazy – zahamowanie postępu choroby oraz ograniczenie powikłań
Myślę, że definicja profilaktyki zapisana w Wikipedii jest mocno przesiąknięta filozofią medyczną. Proponuje zestawić obie definicje tak by w sposób prosty obrazowały zakres przedwczesnego dbania o zdrowie:

Profilaktyka zdrowotna - działania i środki stosowane w celu zapobiegania chorobom przez utrwalanie prawidłowych wzorców zdrowego stylu życia. 

Dieta rozdzielna pozwala zapewnić:

  • Zapewnia właściwe trawienie pokarmów - Zapobiega uszkodzeniom układu pokarmowego przez procesy gnilne.
  • Zwiększenie wchłaniania pokarmów -Zapobieganie niedożywienia organizmu.
  • Zapobiega uszkodzeniom układu pokarmowego przez procesy gnilne.
  • Zapobiega powstawaniu kancerogenów podczas procesów gnilnych przez co jest najlepszą profilaktyką przeciw nowotworom.
  • Zapobiega rozmnażaniu się pasożytów.
  • Zmniejsza zapotrzebowanie na ilość białek i węglowodanów - zapobiega zakwaszeniu organizmu - zapobiega powstaniu dny moczanowej 

  • Odkwasza organizm dzięki zwiększonej ilości spożywanych warzyw i owoców - zapobiega zawałom
  • Oszczędza energię zużywaną na procesy naprawcze organizmu wynikłe z łączenia białek i węglowodanów - zapobiega chronicznemu zmęczeniu
  • ...
     Podejrzewam, że ta lista mogła by ciągnąć się w nieskończoność. Skutecznie udowodnił to doktor Hay na samym sobie i tysiącach przypadków, a potem sprawdziło i udowodniło to miliony ludzi na świecie.

     Druga część definicji proponowanej przeze mnie mówi: "... przez utrwalanie prawidłowych wzorców zdrowego stylu życia". Tu należy odwołać się do posta o definicji słowa dieta: Czym jest dieta?, w którym przypominam znaczenie tego słowa z greckiego "styl życia". Styl życia oczywiście to zespół zasad i reguł, które trzeba wdrażać i utrwalać przez stosowanie, aż staną się nawykiem. 
     
     Osobiście stosuje i udoskonalam to od ponad 10 lat. Zaraziłem tym Agnieszkę, omawiamy wiele zasad z Olivką i dajemy dzieciom przykład codzienną praktyką zdrowego stylu życia...
Stylu życia, który nie kończy się na diecie.


* Słownik wyrazów obcych, PWN 1999
** Wikipedia

wtorek, 31 stycznia 2017

Rosół

     Są osoby, które miały okazję spróbować kuchni Agnieszki. Wracając z pewnego szkolenia usłyszałem komplement i pytanie:
- "Rosół w wydaniu Agnieszki był wyśmienity. Od dawna tak dobrego nie jadłem. Esencjonalny, a jednocześnie delikatny, miał słodycz marchewki i był doskonale doprawiony."
Mateusz Osuch

   Pytanie było dla mnie jeszcze bardziej zaskakujące:
-... i ty masz tak na codzień? Wszystko jest takie smaczne?
Odpowiedź mogła być tylko jedna:
- TAK!!!

Składniki:
  • 2 marchewki duże
  • 1 pietruszka duża
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • kura (najlepiej wiejska)
  • 2 liście laurowe
  • 4 zierenka ziela angielskiego
  • 7 ziaren pieprzu czarnego
  • woda
  • 1 cebula
  • sól 
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso dzielimy na kawałki i dokładnie myjemy. Warzywa obieramy i myjemy, cebulkę przyrumieniamy na gazie lub na suchej patelni (jeśli na patelni to kroimy w grube plastry, wtedy łatwiej będzie nam przyrumienić). Mięso przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (tyle aby dobrze przykryła mięso). Garnek stawiamy na kuchni i gotujemy. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i zmniejszamy ogień (rosół ma się bardzo wolno gotować, delikatnie pyrkać). Gotujemy tak około 15 minut i dodajemy warzywa oraz przyprawy. Rosół gotujemy do miękkości mięska. Gotowy podajemy z makaronem i posypujemy natką pietruszki. Rosół to doskonała baza do różnych zup i sosów.

Smacznego :)

poniedziałek, 30 stycznia 2017

Odstępy między posiłkami

     Ten temat już poruszaliśmy! Postanowiłem jednak napisać krótki post, dotyczący tylko jednego zagadnienia.
      Jak stare powiedzenie łacińskie mówi "Repetitio est mater studiorum" - powtarzanie jest matką nauki, powtórzymy sobie to zagadnienie.

      Jak stosujemy 3 posiłki dziennie co 5  godzin lub 4 co 4 godziny to problemu nie ma.
Jeśli chcemy stosować np. 5-6 posiłków to wtedy warto pamiętać o zasadzie 1/3.
Węglowodany przebywają w żołądku min. 1 godzinę, a posiłki białkowe min. 3 godziny. Jak pokazuje praktyka, kiedy już przebrniemy okres przystosowania (w tym np. zmniejszenia pojemności żołądka) po jakimś czasie zorientujemy się, że w sposób naturalny i regularny zaczniemy odczuwać głód.

Praktycznie:
  • Po posiłku Węglowodanowym stosujemy - 2 godziny przerwy.
  • Po posiłku Białkowym stosujemy - min. 3 godziny przerwy (z reguły, a nieraz nawet 5 godzin np. po jajecznicy)
Według badań w przypadku posiłków łączonych z białek i węglowodanów. posiłki te przebywają w żołądku od 5 do 8 godzin. Opuszczają, żołądek i przedostają się do jelit gdzie nie następują właściwe procesy trawienne.


Jeśli ten temat interesuje kogoś proponuje zapoznać się z badaniami Pawłowa nad fizjologią trawienia, za które otrzymał w 1904 roku nagrodę Nobla. Badania te poprzedzały badania dr Haya nad dietą jako METODĄ LECZENIA. Metodą, która okazała się tak skuteczna, że dr Hay na złość swoim kolegom lekarzom zamiast umrzeć w najbliższych latach, pożył jeszcze kolejne ok 30 lat i aby być złośliwym do kwadratu, wyleczył się ze wszystkich schorzeń, których koledzy lekarze nie potrafili wyleczyć... A lista była długa 😃

niedziela, 29 stycznia 2017

Planowanie posiłków w diecie rozdzielnej


     Dietę rozdzielną można stosować organizując tylko 3 posiłki, jak również i 6 posiłków w ciągu dnia. wszystko zależy od indywidualnych możliwości. Pierwszy model opisaliśmy już w poście:Zarządzanie dietą rozdzielną w czasie

     Tym razem chciałbym przedstawić uproszczony model od którego sam zaczynałem.

    Z początku nie miałem żadnych wzorców i wszystko musiałem ułożyć sobie najpierw w głowie, a potem wdrożyć w praktykę i stosować. Oczywiście co jakiś czas udoskonalając.
     Ponad 10 lat temu oparłem się o klasyczny model stosowany w naszym odżywianiu. Czyli były to trzy posiłki dziennie:

  1. Śniadanie
  2. Obiad
  3. Kolacja
Aby dostosować się do zasad diety rozdzielnej postanowiłem, że każdy posiłek będzie o innym charakterze. 


  1. Śniadanie - węglowodanowe (W)
  2. Obiad - białkowy (B)
  3. Kolacja - węglowodanowa (W)
Dość szybko ilość moich kompozycji posiłków powiększyła się i mogłem zastosować przemienność ciągłą, a nie tylko w jednym dniu. Wtedy powstała opcja: 
  1. Dzień I - Dominacja posiłków węglowodanowych (W)
  2. Dzień II - Dominacja posiłków białkowych (B)
Praktycznie:
Dzień I
  1. Śniadanie - węglowodanowe - Kanapki z pomidorem
  2. Obiad - białkowy - Udko kurczaka (pieczone) z ogórkiem kiszonym
  3. Kolacja - węglowodanowa - Kanapki z dżemem 
Dzień II
  1. Śniadanie - białkowe - Jajecznica
  2. Obiad - węglowodanowy - Ryż z warzywami lub warzywa na parze
  3. Kolacja - białkowa - serek wiejski z pomidorem (i tuńczykiem - nie raz)
 B - W - B - W - B - W - B - W - B - W - B - W - B - W - ... Model przemienności

Potem ilość posiłków zaczęła wzrastać bo dlaczego nie wrócić do modelu, który stosowaliśmy w latach 70' i 80' kiedy to chodziło się do szkoły. Zacząłem do pracy zabierać II śniadanie, które było odpowiednim zamiennikiem do śniadania I. I tak powstały dwa modele:
  1. Śniadanie I -(W) kanapki, to śniadanie II - (B) kiełbaska z ogórkiem kiszonym
  2. Śniadanie I - (B) jajecznica, to : Śniadanie II - (W) kanapki
To było rozbicie klasycznego śniadania na 2 posiłki i doszedłem do tego modelu chyba od razu w pierwszym tygodniu... :)


Dziękuje pani Marii M. której pytania zainspirowały mnie do napisania już tego i jeszcze jednego posta. 😃

poniedziałek, 23 stycznia 2017

Short: Śmietana

    Śmietana to tłuszcz i jest zaliczana do składników neutralnych.
A jak to może być naprawdę? Co kupujemy w sklepie?

    Śmietana (kwaśna,ukwaszona) to produkt otrzymany ze śmietanki (słodka), która pochodzi z górnej warstwy odwirowanego pełnotłustego mleka.
Śmietana to ukwaszona śmietanka w sposób naturalny lub za pomoca czystych kultur bakterii kwasu mlekowego. Zatem można powiedzieć, że śmietana jest kwaśna, a śmietanka słodka.
Praktyka
    Kupując śmietanę warto czytać skład, ponieważ w tak zwanej śmietanie możemy znaleźć substancje zagęszczające: gumę guar, żelatynę, karagen oraz dodatki o kwaśnym smaku, czy też modyfikowaną skrobie ziemniaczaną. Zdarza się również, że w śmietanie są tłuszcze roślinne, taka śmietana nie ma nic wspólnego ze śmietaną, ponieważ jest wyprodukowana z maślanki oraz mixu różnych olei roślinnych.
    W Polsce nie każdy producent umieszcza informację o składzie, gdyż nie ma takiego prawa, które by tego nakazywało. Dlatego warto kupować  śmietanę 30%, która jest naturalnie gęsta.

niedziela, 15 stycznia 2017

Pulpety w sosie pomidorowym

Niesamowite, przepyszne pulpety!

 
     Odwieczny element książek kulinarnych. Zawsze na półkach w sklepach i oczywiście najlepsza, najzdrowsza, najsmaczniejsza wersja w wykonaniu domowym. W wykonaniu i według przepisu Agnieszki. 
    Oczywiście muszę zdradzić jeden tajemny składnik, który Aga dodaje do każdej potrawy, który czyni wszystkie dania WSPANIAŁYMI, a o którym nigdy nie pisze!!! 
   Ten składnik to SERCE💖!!!



Link do filmu z przepisem:
143 - Przepis na PULPETY w sosie pomidorowym - Gotowane! Danie białkowe!
 
 
Składniki:
  • 600 g mięsa mielonego z indyka (może być też wieprzowe)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki sojowej plus dodatkowa łyżka do obtoczenia pulpetów
  • ok. 200ml wody
  • 500g przecieru pomidorowego (użyłam tego w kartonie)
  • 2 liście laurowe
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do podsmażenia
Przygotowanie:
     Do mięsa dodajemy jajko, 2 łyżki mąki oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. 
     Z tak przygotowanej masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy, obtaczamy w mące sojowej i chwilę podsmażamy z jednej strony (aby tylko mięso się ścięło) na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu.
     Następnie pulpety zalewamy przecierem pomidorowym, wlewamy wodę, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania pulpety obracamy na drugą stronę. 
     Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego :)

sobota, 14 stycznia 2017

Krokiety z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym

Nowa kuchnia i nowa patelnia do naleśników, która pozwala również zrobić ciasto na krokiety... 😆
"I znowu czuję się jak w raju... 😄"
Mariusz Woyda 

Przepis na naleśniki znajdziesz tutaj: 
http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/12/krokiety-z-grzybami-i-kapusta.html


Składniki na farsz:
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebule kroimy w drobną kostkę i dusimy na patelni. Uduszoną cebulę dodajemy do ugotowanej kaszy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy. Jeśli farsz jest zbyt sypki to możemy dodać 1 lub 2 łyżki masła.

Sos:
  • 0,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki mąki
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Do rosołu dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy zioła, doprawiamy solą, pieprzem i chwilę jeszcze gotujemy. Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości wody (ilość mąki uzależniona jest od tego czy preferujemy bardziej gęsty czy rzadszy sos) i dodajemy do sosu.Zagotowujemy i gotowe.


Smacznego :)

piątek, 23 grudnia 2016

Ciecierzyca à la ryba po grecku

Wegańska ryba po grecku

 
      Na wielu stołach wigilijnych gości ryba po grecku.

👉Jak zrobić WEGAŃSKĄ RYBĘ PO GRECKU❓

     Alternatywą dla tej ryby jest ciecierzyca, która dla wielu wegetarian lub wegan stanowi zastępstwo białka. W 100 g gotowanej ciecierzycy jest prawie 9 g białka. Dla nas może stanowić urozmaicenie menu wigilijnego stołu. Zawiera także około 27% węglowodanów i do tej grupy jest zaliczana.
     Należy więc pamiętać by spożywać ją w grupie potraw węglowodanowych, jak pisaliśmy o tym w jednym z niedawno publikowanych postów:



Link do filmu z przepisem
 

 




Składniki:
  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 200 g cebuli
  • 100 g pora (biała część)
  • 200 g marchwi
  • 100 g pietruszki
  • 100 g selera
  • 4 łyżki tłuszczu 
  • 190 g przecieru pomidorowego
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka bazylii
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • sól
  • 250ml wody
Przygotowanie:

     Ciecierzycę ugotować według przepisu na opakowaniu. Trzeba pamiętać, że należy ją cały dzień lub noc - 12 godz. moczyć!
     Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, a pora pokroić w piórka. Warzywa podsmażyć na tłuszczu. Podlewamy 250 ml wody, dokładamy ziele angielskie, listek laurowy i dusimy. Pod koniec duszenia wkładamy przecier pomidorowy, doprawiamy przyprawami i dusimy jeszcze z 5 min. Gdy warzywa wystygną układamy w salaterce razem z ciecierzycą (pierwsza warstwa warzywa, druga ciecierzyca i tak na zmianę aż do wyczerpania się składników, ostatnia warstwa to warzywa). Po wierzchu możemy posypać natką pietruszki.
     Salaterkę zabezpieczamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 24 godziny (aby ciecierzyca przeszła warzywami), im dłużej tym lepiej.

Smacznego 😃

  

czwartek, 22 grudnia 2016

Surówka z czerwonej kapusty - #2

Do obiadu, na grilla, do mięsa, jako dodatek i zdrowa przekąska oraz na święta... 😄

Składniki:
  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • sok z cytryny
  • 4-5 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Przykryć pokrywką i zostawić na około 10 min. Po tym czasie odcedzić i skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty, polać oliwą i wszystko dobrze wymieszać. Na samym już końcu doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną surówkę wstawić do lodówki i zostawić na około 2 godziny aby się dobrze schłodziła i składniki sie przegryzły.

Smacznego :)

środa, 21 grudnia 2016

Wigilia z Dietą Rozdzielną

W Święta też zdrowo!

   Dla chcącego nie ma nic trudnego! Od lat nie należę do klubu "PLwŚ" czyli przejedzonych ludzi w święta i nie przybywa mi na wadze.
   Aby skomponować Wigilię zgodnie z dietą rozdzielną trzeba podzielić potrawy na 2 grupy. Pierwsza to potrawy węglowodanowe, po których uszczęśliwiamy się deserami bo też należą do węglowodanów, a druga to potrawy białkowe.



Dania węglowodanowe:
  1. Barszcz czerwony z uszkami z grzybów lub grzybów i kapusty
  2. Pierogi z kapustą lub kapustą i grzybami
  3. Kluski z makiem
  4. Zupa grzybowa z makaronem 
  5. Krokiety z grzybami i kapustą
  6. Paszteciki
  7. Kutia
  8. Łazanki z kapustą 
  9. Ciecieżyca à la ryba po grecku
Słodkości:
  1. Makowiec
  2. Piernik
Desery, słodycze spożywamy po głównych daniach z węglowodanów. Odczekujemy np. 2 godziny i raczymy się tym co zawiera białko.

Dania białkowe:
  1. Śledzik z cebulką w oleju
  2. Śledź w pomidorach
  3. Karp z chrzanem (lub inna ryba)
  4. Karp w galarecie
  5. Ryba po grecku
  6. Sałatka jarzynowa z jajkiem lub czerwoną fasolą

Godzinowo może wyglądać to tak:

18:00 - początek Wigilii  (przyjmuję średni czas rozpoczęcia, u jednych będzie  to 16:00, 17:00, a u innych dopiero 19:00) i najpierw posiłki węglowodanowe.

20:00 - Deserki

20:30 - Przerwa i Mikołaj- przychodzi i rozdaje prezenty 🛍

!!! Przerwa na strawienie węglowodanów - to kluczowy element!

20:30 - 22:30 -zakładam 2 godziny przerwy. Pomimo, że węglowodany przebywają w żołądku tylko ok. 1 godz. to ze względu na tendencje do świątecznego przejadania się  proponuje wydłużyć i pozwolić by organizm poradził sobie z pierwszą częścią dań.

22:30 - Śledzik, karpik, rybka i sałatka jarzynowa...
  
23:30 - Wypad na pasterkę - lepiej wcześniej bo miejsc nie będzie
24:00 - Pasterka - lub idziemy do łóżka... :) 


Kilka Wigilii

Są tacy, którzy muszą być na wiecej niż jednej wigilii. Taka sytuacja też nie sprawia problemu:

Wigilia Nr 1 (albo też i Nr 2) - Dania Węglowodanowe

Wigilia Nr 2 (lub 3) - Dania Białkowe

Jeśli ktoś ma pomiędzy Wigiliami dłuższy przejazd np. 2-3 godz. to może pokombinować: węglowodany 1 godz. przerwy, białka i wyjazd na drugą Wigilię
W - 1 godz. - B - 3 godz. W - 1 godz. - B

Kombinujcie! Dacie radę! Wierzę w Was!

A na Święta życzę wiele ASERTYWNOŚCI
 by nie dać namówić się na zejście na złą drogę, 
bo zdrowie to SZACUNEK DO SIEBIE!




Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


wtorek, 20 grudnia 2016

Przepis: Śledź w pomidorach

Śledź to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Może być przygotowany łagodnie lub na ostro. Osobiście preferuję łagodne wersje z cebulką i w oleju lub zaprezentowaną w tym poście... :)

Śledzie, o czym już pisaliśmy, wpływają pozytywnie na jasność myślenia, dlatego są istotnym elementem wigilijnego stołu. Pewnego rodzaju antidotum na ociężałość umysłu wynikającą z przejedzenia.




Link do filmu z przepisem: 
103 - Najlepszy przepis! ŚLEDŹ Atlantycki lub SAŁAKA W POMIDORACH - Potrawa wigilijna i świąteczna!



Przepis na śledzia w pomidorach

Składniki:
  • 0,5 kg filetów śledziowych
  • 4-5 cebul
  • 200 g przecieru pomidorowego (może być koncentrat pomidorowy)
  • 4-5 łyżek wody
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • olej do smażenia 
  • 2 łyżki octu
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • pieprz
Przygotowanie:
Śledzie myjemy i kroimy w grubsze paski (jeśli są zbyt słone to trzeba je wcześniej namoczyć w wodzie). Cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni z odrobiną oleju (troszeczkę posolić - szybciej zmięknie), jak się zeszkli to dodajemy przecier pomidorowy, wodę, ocet, liść laurowy, ziele angielskie i dalej dusimy. Gdy cebula jest już całkiem miękka przyprawiamy pieprzem i papryką. Wszystko dusimy jeszcze ze 2 minuty i gotowe.
Gdy nasza marynata pomidorowa wystygnie, dodajemy do niej śledzie i wszystko razem mieszamy. Przekładamy do słoika lub do salaterki i szczelnie zamykamy. Tak przygotowane śledzie zostawiamy na minimum 24 godziny w lodówce (lub dłużej) aby się zmacerowały.


Smacznego :)


 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 
 
 
 
 

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Pierogi z kapustą

    SUKCES!!! W końcu udało mi się namówić Agnieszkę na pierogi. Oczywiście z kapustą bo pierogi z serem lub mięsem nie są zgodne z dietą rozdzielną... 😄
    Doskonały przykład dania na święta i Wigilię wg diety rozdzielnej, o czym napiszę w najbliższych dniach. 😆

Składniki na farsz:
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 2 duże cebule
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę ugotować, wystudzić i dobrze odcisnąć z wody. Cebulę pokroić w  drobną kostkę i podsmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Następnie podsmażoną cebulkę dodać do odciśniętej kapusty (jeśli kapusta jest zbyt długa to trzeba ją pokroić nożem) i dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gotowe.


Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • duża szczypta soli
  • około 220 ml gorącej wody
  • kopiasta łyżka masła
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy masło i zaczynamy wszystko mieszać po trochu wlewając gorącą wodę (uważać aby się nie poparzyć). Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, łatwo odchodzące od ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 15 minut lub dłużej aby odpoczęło. Po tym czasie odrywamy porcję ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek, z którego będziemy wykrawać kółka. Następnie na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi aby powstał nam pierożek (jeśli pierogi słabo nam się sklejają to trzeba brzegi ciasta posmarować wodą). Przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie 3-5 minut (od czasu wypłynięcia) w zależności od grubości ciasta. Ugotowane pierogi świetnie smakują polane masłem i podsmażoną cebulką.

Smacznego :)



piątek, 16 grudnia 2016

Spaghetti ze szpinakiem

     Prawie 30 lat miałem traume po szpinaku z przedszkola. 😲 Dziś to jedno z moich ulubionych dań.😆 Oczywiście przyrządzone jak wypada w cywilizowanym świecie, a nie jak dla przedszkolaków, biednych, małych, zastraszonych i katowanych przez panie kucharki, które przyprawy zajumały do domu... 😄

Składniki:
  • opakowanie makaronu spaghetti
  • 450g szpinaku 

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron wykładamy na telerze, a na nim gorący szpinak.

Przepis na przygotowanie szpinaku znajdziesz tutaj: 
http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/12/nalesniki-ze-szpinakiem.html

Smacznego :)

czwartek, 15 grudnia 2016

Naleśniki ze szpinakiem


Naleśniki zdecydowanie

mniej kaloryczne

 
     Z czasów, kiedy byłem dzieckiem pamiętam dwa rodzaje naleśników: z dżemem i z białym serem. 
   Oczywiście te z serem nie są zgodne z dietą rozdzielną. Dziś mamy większy wybór i przede wszystkim zdrowszy.
 
 


 
 
 


 
 Składniki na farsz:
  • 450g szpinaku (mrożonego) lub opakowanie świeżego
  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
     Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Następnie dokładamy szpinak i na początku smażymy na dużym ogniu aby odparować wodę, a następnie zmniejszamy i dusimy na średnim. Na ok. 5 minut przed końcem dodajemy przeciśnięty czosnek. Przed wyłączeniem palnika zaprawiamy śmietaną i doprawiamy do smaku: solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
      Tak przygotowanym farszem smarujemy usmażone naleśniki i zawijamy w rulonik.

Przepis na naleśniki znajdziesz tutaj: http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/12/krokiety-z-grzybami-i-kapusta.html



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego:)



środa, 14 grudnia 2016

Krokiety z grzybami i kapustą

Danie węglowodanowe na każdą okazje.  Zarówno codziennie jak i z okazji świąt, a święta już nadchodzą... 😄

Składniki na farsz:
  • 0,6-0,7 kg grzybów (mogą być również pieczarki)
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Grzyby obieramy i drobniutko kroimy, następnie podsmażamy na patelni. Gdy grzyby będą już prawie gotowe dorzucamy drobno pokrojoną cebulkę i dusimy do miękkości. Kapustę kiszoną gotujemy, następnie po ugotowaniu odcedzamy i odciskamy z niej wodę. Jeśli kapusta jest długa to kroimy ją nożem i dorzucamy do grzybów. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku.


Składniki na naleśniki:
  • 4 szkl. mąki
  • 2 szkl. mleka roślinnego
  • 2 szkl. wody gazowanej
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli



Link do filmu z przepisem:
141 - Przepis na domowe NALEŚNIKI -Co zrobić by naleśniki wyszły idealne?

 

Przygotowanie:
      Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. 
     Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. 
     Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor (do smażenia następnych naleśników już patelni nie smarujemy tłuszczem). 
     Gdy naleśniki przestygną nakładamy przygotowany wcześniej farsz i zawijamy. Przed podaniem podpiekamy z dwóch stron na patelni.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego:)


poniedziałek, 12 grudnia 2016

Dynia duszona z kaszą jaglaną

Ciekawe kiedy Agnieszka przestanie zadziwiać mnie ilością pomysłów na przepisy dyni? W połowie lutego... ?😉 Arsenał dyń jest, więc są możliwości do eksperymentowania. 😆

Składniki:
  • 1 kg dyni ( już obranej)
  • 0,2 kg kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka chili
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Kaszę ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, bierzemy trochę tłuszczu i dusimy ją na patelni. Gdy cebula jest prawie miękka dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, papryczkę chili i dalej dusimy. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku. Kaszę wykładamy na talerze, a na nią uduszoną dynię i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego :)

środa, 7 grudnia 2016

Mikroorganizmy w układzie pokarmowym

   Podstawowym aspektem jest uświadomienie sobie, że nasz układ jelitowy zamieszkują mikroorganizmy. Jest ich tam nie kilka przez przypadek, a wręcz kilka kilogramów. Możemy je podzielić na 2 grupy:

  1. Bakterie przyjazne i potrzebne w procesach trawienia
  2. Bakterie nie przyjazne - patogenne, kancerogenne
Bakterie przyjazne

   Relacje tych bakterii polegają na korzystnej symbiozie bakterii i człowieka. 
Do korzystnych dla człowieka funkcji możemy zaliczyć:
  • zwiększenie stopnia wykorzystania składników żywności, 
  • hamowanie rozwoju patogenów i szkodliwych bakterii, 
  • stymulacja systemu odpornościowego w zwalczaniu drobnoustrojów chorobotwórczych,
  • regulacja rozwoju jelit, 
  • synteza witamin (np. biotyna i witamina K), 
  • i produkcja hormonów.
Bakterie nieprzyjazne

   To zmory, których nie widzimy, a zmagamy się z nimi przez 24 godziny na dobę. Wpływają negatywnie, wytwarzając:
  • toksyny,
  • enzymy fekalne,
  • H2S,
  • gazy,
oraz chorobotwórczo:
  • powodując zakażenie oportunistyczne 
  • lub przyczyniają się do kancerogenezy - powstawania raka.
Zakażenie oportunistyczne – endogenne to rodzaj zakażenia pojawiającego się w różnych sytuacjach:
  1. w przypadku obniżonej odporności (u człowieka głównie spowodowane przez AIDS), 
  2. ale także wskutek immunosupresji (przy transplantacjach) 
  3. oraz przy stosowaniu antybiotyków (niszczenie flory fizjologicznej) z tym mamy do czynienia najczęściej. 
   Powodem tych zakażeń są głównie patogeny występujące we florze rezydentnej. Mogą mieć one u podstaw:
  • pierwotniaki (kryptosporydioza - wodnista biegunka),
  • grzyby (kandydoza jamy ustnej, przełyku i dalszych odcinków przewodu pokarmowego),
  • wirusy (cytomegalia - zajęcie układu pokarmowego i nie tylko),
  • bakterie (Clostridium difficile - poantybiotykowe zapalenie jelit). 



   Może teraz bardziej zrozumiale :)
Istnieje wiele czynników, które napędzają destruktywne procesy dla naszego organizmu. Przykładem mogą być "niewinne" zaparcia.

   Przyczyną ich jest zachwiana równowaga pomiędzy bakteriami przyjaznymi i negatywnymi. Dodatkowo kiedy kał zalega w jelicie grubym następuje zwiększenie procesów gnilnych i dalszą produkcje bakterii, drożdży itp. One z kolei pożywiając się tworzą toksyny nieprzyjazne dla przyjaznych mikroorganizmów. Po nagromadzeniu się toksyn dostają się do krwiobiegu i zalewają organizm powodując:

  • od złego samopoczucia
  • przez przewlekłe chroniczne przemęczenie (sam doświadczyłem tego w latach 2000-2002)
  • po nieprawidłowe funkcjonowanie mózgu. 
   Oczywiście nie zapominając o całym wachlarzu innych chorób, a w tym o nowotworach, o czym już pisaliśmy w poście: Dieta rozdzielna rozwiązaniem na raka .

   Rosnąca dysharmonia w organizmie może dać znać dopiero po latach, która może być pogłębiana cały czas przez antybiotyki, które zabijają na ślepo wszystkie bakterie również te pożyteczne. Odtwarzenie się przyjaznej flory bakteryjnej jest o wiele trudniejsze w coraz bardziej zakwaszonym układzie trawiennym, a takie środowisko sprzyja namnażaniu się różnych patogenów.

Rozwiązania

Dieta Rozdzielna
   W tym momencie z pomocą przychodzi dieta rozdzielna, która wspomaga naturalne procesy trawienne, minimalizując ilość procesów gnilnych... Warto pamiętać, że najszybciej gnijącymi białkami w jelitach to mięsa; wieprzowina i wołowina, nawet sama w sobie. By takiej sytuacji uniknąć trzeba pamiętać o 3 czynnikach wspomagających:

  1. stosować dietę rozdzielną,
  2. dobrze i długo gryźć,
  3. minimalizować ilości spożywanego mięsa. 
   Kiedy już zaczniemy dbać o bardziej przyjazne środowisko dla naszych małym pomocników w układzie pokarmowym, przychodzi czas na kolejny krok.
Priobiotyki
   Drugim czynnikiem wspomagającym odbudowę flory mikroorganizmów to spożywanie probiotyków takich jak Lactobacillus acidophilus, który produkuje przeciwciała klasy IgA (chroniące przeciw grzybom i bakteriom) i jest w jogurtach, kefirze, maślance, kiszonej kapuście i kiszonych ogórkach.
   Warto pamiętać, że w samym mleku zsiadłym jest 300 szczepów różnych przyjaznych bakterii. Pijąc mleko zsiadłe i inne wcześniej wymienione źródła probiotyków będziemy mogli w naturalny sposób wspierać naszą florę mikroorganizmów.
   Ponadto, jeśli przez lata nie dbaliśmy o zdrowie, a raczej doprowadzaliśmy je do stanu często krytycznego to nie można spodziewać się w tempie ekspresowym poprawy. Odbudowa zniszczonych jelit i flory bakteryjnej może potrwać nawet miesiącami, a nawet rok. Tyle czasu należy podawać pokarmy zawierające probiotyki.
   Przywracanie organizmu do zdrowia to nie leczenie - łykam tabletkę i czuje się lepiej, to proces długotrwały. Proces, który odbudowuje nasze organy od poziomu molekularnego. Często związany z wymianą komórek, z nie prawidłowo działających na właściwie funkcjonujące. Trzeba więc uzbroić się w cierpliwość!