Odwieczny element książek kulinarnych. Zawsze na półkach w sklepach i oczywiście najlepsza, najzdrowsza, najsmaczniejsza wersja w wykonaniu domowym. W wykonaniu i według przepisu Agnieszki.
Oczywiście muszę zdradzić jeden tajemny składnik, który Aga dodaje do każdej potrawy, który czyni wszystkie dania WSPANIAŁYMI, a o którym nigdy nie pisze!!!
Ten składnik to SERCE💖!!!
Link do filmu z przepisem:
143 - Przepis na PULPETY w sosie pomidorowym - Gotowane! Danie białkowe!
Link do filmu z przepisem:
143 - Przepis na PULPETY w sosie pomidorowym - Gotowane! Danie białkowe!
Składniki:
Do mięsa dodajemy jajko, 2 łyżki mąki oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy.
- 600 g mięsa mielonego z indyka (może być też wieprzowe)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki sojowej plus dodatkowa łyżka do obtoczenia pulpetów
- ok. 200ml wody
- 500g przecieru pomidorowego (użyłam tego w kartonie)
- 2 liście laurowe
- 5 sztuk ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- tłuszcz do podsmażenia
Do mięsa dodajemy jajko, 2 łyżki mąki oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Z tak przygotowanej masy formujemy kulki, lekko spłaszczamy, obtaczamy w mące sojowej i chwilę podsmażamy z jednej strony (aby tylko mięso się ścięło) na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu.
Następnie pulpety zalewamy przecierem pomidorowym, wlewamy wodę, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania pulpety obracamy na drugą stronę.
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz