czwartek, 15 grudnia 2016

Naleśniki ze szpinakiem

     Z czasów, kiedy byłem dzieckiem pamietam dwa rodzaje naleśników: z dżemem i z białym serem. Oczywiście te z serem nie są zgodne z dietą rozdzielną. Dziś mamy większy wybór i przede wszystkim zdrowszy.

Składniki na farsz:
  • 450g szpinaku (mrożonego) lub opakowanie świeżego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • bazylia
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
     Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni z niewielką ilością tłuszczu na złoty kolor. Dokładamy szpinak i na początku smażymy na dużym ogniu aby odparować wodę, a następnie zmniejszamy i dusimy na średnim. Na kilka minut przed końcem dodajemy przecisnięty czosnek i doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, gałką muszkatałową i bazylią. Gotowy szpinak zaprawiamy smietaną.
      Tak przygotowanym farszem smarujemy usmażone naleśniki i zawijamy w rulonik.

Przepis na naleśniki znajdziesz tutaj: http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/12/krokiety-z-grzybami-i-kapusta.html

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz