sobota, 4 lutego 2017

Zupa pieczarkowa z makaronem

Jak prawie wszytkie panie i niektórzy panowie wiedzą na bazie rosołu można zrobić szereg wariacji. A oto jedna z nich... 😄

Składniki:
  • 2,5 l rosołu (może być trochę więcej)
  • 350 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, pieczarki kroimy w małe kawałki i wszystko razem wkładamy do rosołu. Dodajemy listek, ziele angielskie i stawiamy na kuchnię. Gotujemy do miękkości warzyw. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do zupy, zagotowujemy i zestawiamy z kuchni. Na końcu zupę zabielamy śmietaną (aby uniknąć zwarzenia śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, już nie gotujemy) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z dowolnym makaronem, posypaną na wierzchu natką pietruszki.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz