piątek, 23 grudnia 2016

Ciecierzyca à la ryba po grecku

      Na wielu stołach wigilijnych gości ryba po grecku.
     Alternatywą dla tej ryby jest ciecierzyca, która dla wielu wegetarian lub wegan stanowi zastępstwo białka. W 100 g gotowanej ciecierzycy jest prawie 9 g białka. Dla nas może stanowić urozmaicenie menu wigilijnego stołu. Zawiera także około 27% węglowodanów i do tej grupy jest zaliczana.
    Należy więc pamiętać by spożywać ją w grupie potraw węglowodanowych, jak pisaliśmy o tym w jednym z niedawno publikowanych postów:

Składniki:
  • 400 g ciecierzycy
  • 200 g cebuli
  • 100 g pora (biała część)
  • 200 g marchwi
  • 100 g pietruszki
  • 100 g selera
  • 4 łyżki tłuszczu 
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka domowej wegety
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka oregano
  • 2 liście laurowe
  • pieprz

Przygotowanie:

     Ciecierzycę ugotować według przepisu na opakowaniu. Trzeba pamiętać, że należy ją cały dzień lub noc - 12 godz. moczyć!
     Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pora pokroić w piórka. Warzywa podsmażyć na tłuszczu. Podlewamy 300 ml wody, dokładamy listek laurowy i dusimy. Pod koniec duszenia wkładamy koncentrat, doprawiamy przyprawami i dusimy jeszcze ok. 10 min. Gdy warzywa wystygną układamy w salaterce razem z ciecierzycą (pierwsza warstwa warzywa, druga ciecierzyca i tak na zmianę aż do wyczerpania się składników, ostatnia warstwa to warzywa).
     Salaterkę zabezpieczamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin (aby ciecierzyca przeszła warzywami), im dłużej tym lepiej.

Smacznego 😃

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz