Pamiętamy z opowieści babci lub prababci, że śledź i cebula to żydowskie potrawy. Jak mówili żydzi przed wojną; śledź by dobrze funkcjonował mózg i myśleć jak zrobić interes a cebula na nogi by mieć zdrowe i silne, móc chodzić i robić interesy. I faktycznie dziś możemy znaleźć potwierdzenie, że cebula ma dużo witamin w tym witaminę C, wzmacnia odporność i dodaje siły oraz leczy reumatyzm. To dopiero garstka zalet cebuli. Co do śledzi zbadano, że podnoszą poziom serotoniny działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i poprawiają koncentrację.
Składniki:
Przygotowanie:
Filety moczymy w wodzie, jeśli są bardzo słone to kilka razy musimy zmienić wodę. Gdy już są gotowe to tniemy je w kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostke. Bierzemy salaterkę i na dno kładziemy cienką warstwę cebuli, na to układamy kawałki śledzia i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, postępujemy tak do wyczerpania się składników. Ostatnią warstwą powinna być cebula, na końcu zalewamy oliwą aby wszystko się przykryło. Salaterkę szczelnie przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce przynajmniej na 24 godz. aby wszystko się przegryzło.
Smacznego :)
Składniki:
- 0,5 kg filetów śledziowych solonych
- 2-3 cebule
- pieprz
- oliwa lub olej
Przygotowanie:
Filety moczymy w wodzie, jeśli są bardzo słone to kilka razy musimy zmienić wodę. Gdy już są gotowe to tniemy je w kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostke. Bierzemy salaterkę i na dno kładziemy cienką warstwę cebuli, na to układamy kawałki śledzia i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, postępujemy tak do wyczerpania się składników. Ostatnią warstwą powinna być cebula, na końcu zalewamy oliwą aby wszystko się przykryło. Salaterkę szczelnie przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce przynajmniej na 24 godz. aby wszystko się przegryzło.
Smacznego :)
Moge takiego sledzia zagryzac chlebem? Surowa ryba- grupa neutralna, tak?
OdpowiedzUsuńsurowa ryba, czy jakie kolwiek inna e mięso surowe jest BIAŁKOWE... ! Surowe, czy smażone, czy pieczne, czy gotowane... Zawsze białkowe!!! forma obróbki może co najwyżej zmieniać zawartość % białka, ale nie przekwalifikuje do innej grupy... :) śledzik ten jest białkowy!
Usuń