środa, 18 maja 2016

Śledzik z cebulką

Pamiętamy z opowieści babci lub prababci, że śledź i cebula to żydowskie potrawy. Jak mówili żydzi przed wojną; śledź by dobrze funkcjonował mózg i myśleć jak zrobić interes a cebula na nogi by mieć zdrowe i silne, móc chodzić i robić interesy. I faktycznie dziś możemy znaleźć potwierdzenie, że cebula ma dużo witamin w tym witaminę C, wzmacnia odporność i dodaje siły oraz leczy reumatyzm. To dopiero garstka zalet cebuli. Co do śledzi zbadano, że  podnoszą poziom serotoniny działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i poprawiają koncentrację.


Składniki:
  • 0,5 kg filetów śledziowych solonych
  • 2-3 cebule
  • pieprz
  • oliwa lub olej


Przygotowanie:
Filety moczymy w wodzie, jeśli są bardzo słone to kilka razy musimy zmienić wodę. Gdy już są gotowe to tniemy je w kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostke. Bierzemy salaterkę i na dno kładziemy cienką warstwę cebuli, na to układamy kawałki śledzia i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, postępujemy tak do wyczerpania się składników. Ostatnią warstwą powinna być cebula, na końcu zalewamy oliwą aby wszystko się przykryło. Salaterkę szczelnie przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce przynajmniej na 24 godz. aby wszystko się przegryzło.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Moge takiego sledzia zagryzac chlebem? Surowa ryba- grupa neutralna, tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. surowa ryba, czy jakie kolwiek inna e mięso surowe jest BIAŁKOWE... ! Surowe, czy smażone, czy pieczne, czy gotowane... Zawsze białkowe!!! forma obróbki może co najwyżej zmieniać zawartość % białka, ale nie przekwalifikuje do innej grupy... :) śledzik ten jest białkowy!

      Usuń