sobota, 25 marca 2023

Przepis na flaczki z boczniaków


Wege Flaczki z boczniaków

   Za czasów PRL-u flaczki były rarytasem, przysmakiem i zupełnie nie wiem dlaczego. Danie jak danie i nigdy dla mnie nie było w nim nic fascynującego. Stan taki był do momentu, gdy Agnieszka zrobiła flaczki z boczniaków. Te przynajmniej są wegetariańskie! 
👉Jak zrobić flaki z boczniaków❓ 
   Aby zrobić flaczki potrzeba od metra składników, a potem już z górki... Kroimy, ścieramy, smażymy, dusimy, gotujemy i oczywiście walimy przyprawy. 
   Zapraszamy na przepis na flaki z boczniaków.
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 500g boczniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora (ok. 10cm)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej lub zwykłej
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • płaska łyżeczka imbiru
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
Cebulę i pora kroimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Boczniaki myjemy pod bieżącą wodą (robimy to szybko aby nie nasiąkły wodą) i osuszamy na ręczniku papierowym. Boczniaki (kapelusze i korzonki) kroimy w paski, odcinamy tylko same końcówki, które są najbardziej twarde.
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i szklimy cebulę i pora. Następnie dodajemy starte warzywa i całość podsmażamy przez 10 minut. Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do garnka.
Na patelnię dodajemy pozostałe 2 łyżki oleju. Rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy boczniaki, delikatnie solimy i podsmażamy przez 5 minut. Podsmażone boczniaki przekładamy do garnka z warzywami.
Do podsmażonych warzyw i boczniaków wlewamy bulion, dodajemy pokrojony czosnek, przyprawy: paprykę, imbir, gałkę muszkatołową, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy.  Stawiamy na kuchnię i doprowadzamy do zagotowania. Jak się zagotuje, to od tego momentu gotujemy przez 20 minut. Pod koniec gotowania flaczki doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe flaczki możemy posypać natką pietruszki.
Gęstość flaczków możemy dopasować do własnych upodobań. Jeśli lubimy rzadsze wystarczy dodać więcej bulionu.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz