wtorek, 21 marca 2023

Przepis na babkę cytrynową


Babka cytrynowa na Wielkanoc

   Babka wielkanocna, to tradycyjny przepis sięgający XVII w. czyli Rzeczpospolitej Obojga Narodów...

 👉Jak zrobić babkę cytrynową❓

 Babkę cytrynową zrobić na święta trzeba, tak aby tradycjom stało się zadość. Wystarczy odpowiednia foremka i odrobinę chęci by kolejny wypiek stanął na wielkanocnym stole. 
 
   Zapraszamy na przepis na babkę na święta.
 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 250g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 100g ksylitolu
  • kisiel cytrynowy bez cukru (proszek) 40g
  • 210ml dowolnego mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
  • 70ml oleju
  • 60ml soku z cytryny
  • starta skórka z jednej cytryny 
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
Przygotowanie:
    W jednej misce mieszamy suche składniki: mąka, kisiel, proszek do pieczenia, soda oczyszczona.
   W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko roślinne, olej, sok z cytryny plus ksylitol i skórka z cytryny.
   Suche składniki wsypujemy do mokrych i szybko mieszamy (nie mieszamy zbyt długo, ponieważ ciasto po upieczeniu będzie twarde i zbite).
   Formę do babki z kominem (średnica 22cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub mąką (u mnie kokosowa).
    Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni (termoobieg).  Pieczemy 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak babkę na 15 minut. Po tym czasie dopiero wyciągamy babkę z foremki i zostawiamy do ostygnięcia.
   Po wystudzeniu babkę posypujemy pudrem (u mnie puder z ksylitolu) i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz