niedziela, 12 marca 2023

Przepis na brukselkę z boczkiem


Brukselka z boczkiem i cebulką

     Brukselkę uwielbiam od dziecka. Brukselka jest przysmakiem i każdy nowy pomysł Agnieszki i przepis na brukselkę witam z otwartymi ramionami i szerokim uśmiechem. 

👉Jak zrobić brukselkę z boczkiem❓ 

     Robota jest szybka, mało składników, więc każdy da radę przygotować taką brukselkę z boczkiem na obiad, śniadanie lub kolację. W formie przekąski, lub dodatku do obiadu.... 
Zapraszamy na przepis na brukselkę z boczkiem.
 


Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 500g brukselki
  • 150g boczku
  • 1 cebula
  • duży ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
      Brukselkę obieramy ze zwiędłych listków i odcinamy końcówkę/ogonek. Dokładnie myjemy i gotujemy w wodzie lub na parze. Ja gotowałam na parze przez 5 minut. Taka brukselka na parze zachowuje więcej wartości (witamin i minerałów) niż ugotowana w wodzie.
     Boczek kroimy w kostkę i na niewielkiej mocy palnika podsmażamy aż zrobią się skwareczki. Do boczku dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek i podsmażamy przez minutkę. Na patelnię dokładamy brukselkę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. 
    Przykrywamy pokrywką i na minimalnej mocy palnika podsmażamy, aby brukselka przeszła aromatem boczku i cebuli. Trzymamy tak przez 10 minut i gotowe. 
     Taką brukselkę możemy podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz