Ziemniaki z ogniska to potrawa sezonowa. A co jeśli mamy ochotę na takie ziemniaki w środku zimy? Na to Agnieszka tez ma patent
👉Jak zrobić pieczone ziemniaki jak z ogniska❓
Przygotowanie jest proste i łatwe zrobi takie ziemniaki jak z ogniska nawet ten kto ma dwie lewe ręce do gotowania.
Zapraszamy na przepis na pieczone ziemniaki w mące i soli.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 3 łyżki mąki (pszenna, orkiszowa, bezglutenowa itp.)
- 1 łyżka soli (miałkiej)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej wędzonej w proszku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Ziemniaki najlepiej wybrać podobnej wielkości i mniejsze, wtedy będzie krótszy czas pieczenia. Ziemniaków nie obieramy, tylko porządnie je myjemy/szorujemy.
Mąkę plus sól, paprykę, czosnek mieszamy razem.
Mokre ziemniaki obtaczamy z każdej strony w przygotowanej mieszance i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni (góra-dół) i pieczemy ok. 45 minut. Jeśli ziemniaki są duże, to należy czas wydłużyć nawet do godziny. Najlepiej sprawdzić widelcem, jeśli widelec łatwo wchodzi, to znaczy że ziemniaki upieczone.
Takie ziemniaki smakują rewelacyjne z dodatkiem masła lub w towarzystwie innych grillowanych lub pieczonych warzyw.
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz