wtorek, 10 stycznia 2023

Przepis na drożdżowe bułeczki z makiem

Bułeczki drożdżowe z makiem

     Drożdżówki to jedne z najpopularniejszych bułeczek. Dodatkowo można je zrobić w różnych wariantach, z rożnymi dodatkami. 
    Agnieszka robiła już bułeczki drożdżowe z truskawkami, bułeczki drożdżowe z borówkami, bułeczki drożdżowe ze śliwkami, bułeczki drożdżowe z jabłkami, i jagodzianki. 
    Dziś przyszedł czas na bułeczki drożdżowe z makiem.

👉Jak zrobić DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM❓ 

     W tym przypadku Agnieszka zrobiła bułeczki z masą makową ze świat, na którą oczywiście też jest przepis na naszym kanale: Dodatkowo te bułeczki wyróżnią się od dotychczas robionych drożdżówek formą, czyli modelowaniem... 
     Zapraszamy na przepis na drożdżówki z makiem. 
     Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 
 



Składniki:
  • masa makowa (w linku przepis jak zrobić:...
  • 450g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 20g drożdży
  • 3 łyżki cukru (można więcej)
  • ok. 290ml słodkiej śmietanki 12%
  • 40g masła 
Przygotowanie:
      Drożdże plus cukier rozpuszczamy w kilku łyżkach letniej śmietanki. Dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewamy letnią śmietankę cały czas wyrabiając ciasto, na koniec  dodajemy roztopione masło (musi być letnie) i całość dobrze wyrabiamy ,aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoją objętość) przystępujemy do robienia bułeczek. 

     Ciasto przekładamy na podsypany mąką blat, zagniatamy i dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na prostokąt (30/20cm), całość smarujemy masą makową i zwijamy wzdłuż dłuższego boku (jak roladę). Następnie nożem tniemy na mniej więcej takie same kawałki (u mnie z jednej części wyszło 5 kawałków). W środek każdego kawałka wcisnąć trzonek drewnianej łyżki.
      Gdy już wszystkie bułeczki są gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do podrośnięcia. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika smarujemy je po wierzchu śmietanką. Gotowe bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach, przez 30-35 minut aż będą rumiane. Długość pieczenia zależy od piekarnika.
     Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu możemy polać lukrem lub posypać pudrem (u mnie puder ze zmielonego ksylitolu).
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz