Kiedyś oglądałem takie cuda w sklepie i zastanawiałem się co to? i do
czego te kulki serowe w ziołach? Teraz nie tylko wiem po co się to
robi, ale również jak to się robi!
Łącznie ze zrobieniem samego serka
labneh, na który też już był przepis na naszym kanale: Domowy serek LABNEH z ZIOŁAMI - Przepis na SEREK z JOGURTU greckiego - 385 i Wy też możecie zagłębić się w
tajniki magii kulek serowych marynowanych w ziołowych.
👉Jak zrobić serowe kulki labneh marynowane w oliwie i ziołach❓
Jak już ma się serek to w kulki każdy sobie poleci. Umiejętność robienia
kulek nabywa się w dzieciństwie robiąc śnieżki. A tu trzeba zrobić
takie wielkości orzecha włoskiego. Turlamy w ziołach, pakujemy do słoika
i gotowe...
Proste łatwe i szybkie! A sekrety zdradza Agnieszka.
Zapraszamy na przepis na kulki serowo-ziołowe.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- serek labneh naturalny lub z dodatkiem ziół
- oliwa lub dobrej jakości olej nierafinowany
- dowolne zioła: użyłam papryki słodkiej, ziół prowansalskich i mieszanka czosnku, bazylii i suszonych pomidorów
- słoik
Do zrobienia kulek serowych potrzebujemy serek labneh, który ocieka przez co najmniej 4-6 dni.
Będziemy potrzebować miseczkę z wodą, w której zwilżymy sobie dłonie.
Ulubione zioła (u mnie papryka, mieszanka: czosnku, bazylii i pomidorów, oraz zioła prowansalskie), wsypujemy do kilku miseczek.
Łyżką nabieramy porcję sera i za pomocą zwilżonych dłoni robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Przygotowaną kulkę obtaczamy w ziołach i wkładamy do słoika. Przygotowane kulki zalewamy oliwą (całkowicie mają być przykryte), zakręcamy słoik i wkładamy do lodówki na 3-4 dni. Po kilku dniach są już gotowe do jedzenia.
Takie kulki możemy przechowywać w lodówce przez około miesiąc. Jeśli do obtoczenia kulek użyjemy świeżych ziół, to wtedy należy je zjeść w ciągu tygodnia.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz