Muffinki to przysmak dla wszystkich dzieci. Mogą być świetnym deserem do kawy, jak również można zapakować dziecku do szkoły.
👉Jak zrobić muffinki dyniowe❓
Robota jest prosta, szybka i łatwa. Na dodatek jednoetapowa, czyli nie muszą rosnąć. Wyrabiamy ciasto i walimy do piekarnika.
Zapraszamy na przepis na muffinki dyniowe.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 210g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
- 200g puree z pieczonej dyni
- 80-90g ksylitolu (można zamienić na inny słodzik)
- 110g oleju
- 200g kwaśnej śmietany
- czubata łyżeczka cynamonu
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, cynamon, ksylitol) łączymy w jednej misce, a w drugiej mokre (puree z dyni, olej, śmietanę). Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy tylko do połączenia się (nie mieszamy zbyt długo ponieważ muffinki zamiast puszyste zrobią się zbite).
Ciasto przekładamy do foremek (do 2/3 wysokości) wyłożonych papilotkami lub bezpośrednio do formy do muffinek.
Muffinki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu muffinek uchylamy piekarnik i zostawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjmujemy z foremek i posypujemy pudrem (u mnie zmielony ksylitol).
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz