sobota, 26 listopada 2022

Przepis na Muffinki dyniowe

Babeczki dyniowe


   Muffinki to przysmak dla wszystkich dzieci. Mogą być świetnym deserem do kawy, jak również można zapakować dziecku do szkoły. 

👉Jak zrobić muffinki dyniowe❓ 

   Robota jest prosta, szybka i łatwa. Na dodatek jednoetapowa, czyli nie muszą rosnąć. Wyrabiamy ciasto i walimy do piekarnika. Zapraszamy na przepis na muffinki dyniowe.
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 210g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 200g puree z pieczonej dyni
  • 80-90g ksylitolu (można zamienić na inny słodzik)
  • 110g oleju
  • 200g kwaśnej śmietany
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody 
Przygotowanie:
    Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, cynamon, ksylitol) łączymy w jednej misce, a w drugiej mokre (puree z dyni, olej, śmietanę). Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy tylko do połączenia się (nie mieszamy zbyt długo ponieważ muffinki zamiast puszyste zrobią się zbite).
   Ciasto przekładamy do foremek (do 2/3 wysokości) wyłożonych papilotkami lub bezpośrednio do formy do muffinek.
   Muffinki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
   Po upieczeniu muffinek uchylamy piekarnik i zostawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjmujemy z foremek i posypujemy pudrem (u mnie zmielony ksylitol).
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz