Kolejną propozycją z cyklu czym zastąpić mleko od krowy, jest przepis na mleko owsiane.
Świadomość, że mleko krowie to nie produkt spożywczy dla
człowieka, nawet dla dziecka rośnie. Zestaw komponentów w mleku krowim
odpowiada za utwardzanie kopyt i rogów u cielaka.
Jako, że człowiek ich
nie ma, nie jest mu potrzebne. No dobra niektórym panom, kobiety
potrafią przyprawić rogi... Ale nadal mleko jest niepotrzebne!
Na
dodatek białko z mleka jest trudno trawione przez dzieci i w ogóle nie
trawione przez dorosłych...
👉Jak zrobić mleko owsiane❓
W związku z tym proponujemy zrobić mleko owsiane. Dodatkowo, wpłynie to
pozytywnie na gubienie zbędnych kilogramów, szczególnie przez panów, bo
picie mleka krowiego, to właśnie jedna z przyczyn otyłości u mężczyzn.
Zapraszamy na przepis na mleko roślinne...
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 1 szklanka zwykłych płatków owsianych
- 4 szklanki letniej przegotowanej wody
- szczypta soli
- ewentualnie w wersji na słodko ze 4 sztuki daktyli lub miód, syrop klonowy, czy syrop daktylowy
Płatki owsiane zalewamy szklanką wody, przykrywamy i zostawiamy na całą noc lub na kilka godzin. Jeśli wolimy wersję mleka na słodko, to dodajemy do płatków jeszcze daktyle.
Następnego dnia rano namoczone płatki przekładamy do blendera, dodajemy resztę wody, szczyptę soli (jeśli wybieramy wersję mleka nie słodką) i miksujemy przez 2-3 minuty.
Zawartość blendera przelewamy na gęste sitko lub gazę i przecedzamy. Gotowe mleko jeśli nie zużyjemy od razu, to możemy przelać do szklanej butelki lub słoika i do 3 dni przechowywać w lodówce. Przed użyciem mleka należy wstrząsnąć butelką ponieważ się rozwarstwia. Jest, to naturalne gdyż domowe mleko owsiane nie zawiera konserwantów, ani żadnych chemicznych dodatków.
Pulpę, która nam zostanie po zrobieniu mleka możemy dodać do owsianki, upiec ciasteczka, czy dodać do wypieku chleba.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz