wtorek, 3 maja 2022

Przepis na bułki cebulowe

Bułeczki cebulowe

 
   Jakaś odmiana jest zawsze miła. Jak się znudzą zwykłe bułki można zawsze sięgnąć bo bułeczki smakowe, bułeczki, które charakteryzują się jakimś smakiem. 
   W naszym przypadku będą to bułeczki cebulowe. Bułeczki, z których można zrobić kanapki oraz zjeść je same bez dodatków lub tylko z samym masełkiem. 

👉Jak zrobić bułki cebulowe?

 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 480g mąki orkiszowej typ 630 (może być też pszenna)
  • 290ml letniej wody
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 6 łyżek oleju
  • 2 duże cebule
Przygotowanie:
    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na 4 łyżkach oleju do lekkiego zrumienienia. Zdejmujemy z ognia, delikatnie solimy i zostawiamy do ostygnięcia. 
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie wody plus cukier. Wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wlewając partiami wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą, dodajemy resztę oleju (2 łyżki) i wystudzoną cebulę. Całość dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości). 
   Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i kilka razy składamy/ugniatamy. Robimy wałek, dzielimy na 8 części i z każdego kawałka formujemy bułeczkę. Zostawiamy na 10-15 minut do podrośnięcia i przed samym włożeniem do piekarnika każdą bułkę smarujemy wodą.
   Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni (góra-dół). Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 25 minut.
   Po upieczeniu bułki wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz