wtorek, 31 maja 2022

Przepis na naleśniki z mąki migdałowej

Przepis na naleśniki keto

   Cały sekret naleśników keto tkwi w mące, która nie może być węglowodanowa tylko w grupie neutralnej lub białkowej. Do tej grupy zalicza się mąka migdałowa. Dodatkowo nasze naleśniki będą bezglutenowe. 
    Naleśniki, to uniwersalne danie, które może być na śniadanie, obiad i kolację. 

👉Jak zrobić naleśniki z mąki migdałowej❓

    Trzeba odrobinę cierpliwości i...
 


Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 130g mąki migdałowej
  • 4 jajka rozmiar L lub 5 sztuk rozmiar M
  • 40g oliwy, oleju, masła
  • ok. 270ml śmietanki np. 12% lub wody
  • szczypta soli
Przygotowanie:
    Jajka wbijamy do miski plus szczypta soli i porządnie je ubijamy. Następnie dodajemy mąkę, śmietankę (zużyłam 250ml, wszystko zależy od chłonności mąki), oliwę i całość dokładnie mieszamy. Zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dokładnie mieszamy i jeśli jest bardzo gęste to dodajemy jeszcze śmietanki lub wody. Ciasto ma być gęściejsze niż na tradycyjne naleśniki. 
   Rozgrzewamy patelnię (należy ją natłuścić) i wlewamy porcję ciasta. Gdy brzegi ciasta się podpieką podważamy łopatką i energicznym ruchem obracamy na drugą stronę. Naleśnik podsmażamy z drugiej strony i gotowe. Ciasto naleśnikowe jest bardzo delikatne, dlatego ważna jest dobra patelnia, bo inaczej naleśniki mogą przywierać. Przed każdym naleśnikiem natłuszczamy patelnię. 
   Z tej porcji ciasta wychodzi 8 dużych naleśników.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz