czwartek, 24 lutego 2022

Przepis na tatar z łososia i avokado


Jak zrobić tatar z ryby?

   Tatar był kiedyś moim ulubionym przysmakiem. Potem przyszła faza na szaleństwa krów i tatar znikną z menu. Po latach pojawiła się opcja na tatara z łososia, jednak traktowałem to jako podróbkę... 
   Cóż tak się jednak złożyło ze tatar z łososia może być równie doby a nawet lepszy niż ten tradycyjny... 

👉 Jak zrobić tatar z łososia?
 

Link do filmu z przepisem




Składniki:
  • 100g łososia wędzonego na zimno
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 avokado
  • pół łyżeczki musztardy (użyłam sarepskiej)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
    Łososia kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, musztardę, oliwę, łyżkę soku z cytryny plus pieprz i sól. Całość dokładnie mieszamy.
Avokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Zaraz po pokrojeniu skrapiamy 2 łyżkami soku z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
   Potrzebna nam będzie obręcz, aby ułożyć tatar lub dwie małe kokilki. Kokilki  wykładamy folią spożywczą, na dno układamy łososia (dokładnie dociskając), a następnie avokado. Kokilkę przykrywamy talerzykiem i odwracamy. Zdejmujemy kokilkę, a później delikatnie ściągamy folie (postępujemy identycznie jak w dzieciństwie robiło się babki z piasku). Gotowy tatar dowolnie przybieramy jakimiś warzywami. Ja użyłam trochę kiełków i plaster papryki.
   Z tej ilości mamy dwa małe tatary.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz