wtorek, 22 lutego 2022

Przepis na faworki drożdżowe


Domowe chrusty drożdżowe


   W ciągu roku są różne okazje do robienia domowych wypieków. Jak nie święta, to imieniny lub inne imprezki. Jest też tłusty czwartek, który słynie z pączków i faworków. 
   Tych tradycyjnych faworków jak również dla znudzonych i ciekawskich nowości innych opcji. Dlatego Agnieszka proponuje przepis na faworki drożdżowe...
 
👉Jak zrobić faworki drożdżowe?
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 250g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • ok. 160ml słodkiej śmietanki np. 12%
  • 1 duża łyżka cukru
  • 30g masła w temperaturze pokojowej
  • 20g drożdży
  • 10ml spirytusu lub wódki, octu
  • starta skórka z połowy cytryny
Przygotowanie:
   Do miski wkładamy drożdże, cukier, wlewamy letnią (ok. 37 stopni) śmietankę i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy skórkę z cytryny, spirytus i zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy miękkie masło i wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
   Stolnicę podsypujemy mąką i przekładamy wyrośnięte ciasto. Ciasto kilka razy składamy i rozwałkowujemy w kształt prostokąta o grubości 5mm. Następnie prostokąt tniemy w paski o szerokości 4-5cm i długości 10-12cm. Na środku każdego paska tniemy dziurkę i przeplatamy jak tradycyjne, kruche faworki. 
   Tak przygotowane faworki od razu smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu (temp. oleju max 180 stopni) z dwóch stron na rumiany kolor. Usmażone faworki wyjmujemy na papierowy ręcznik aby obciekły z nadmiaru tłuszczu, a następnie posypujemy cukrem pudrem (ja posypałam zmielonym ksylitolem).



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz