wtorek, 8 lutego 2022

Przepis na curry warzywne -Danie CURRY!

Jak zrobić sos curry?


Ja należę do tej grupy ludzi, którym CURRY kojarzy się z przyprawą, czyli warzywa lub kurczak carry itp. Dlatego nie mogłem zatrybić o co Agnieszce chodzi jak wzięliśmy się za przepis. Wygoglowałem sobie w telefonie wszystko o curry, curry przyprawa, curry warzywne i curry wegańskie, curry danie indyjskie i zostałem oświecony💡 niczym Budda... 🙏😇 
 

Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • puszka ciecierzycy
  • woda z ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 250g dyni
  • 300g różyczek kalafiora
  • ok. 2cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 100ml wody
  • 250ml passaty pomidorowej
  • 100ml słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego
  • sól
  • pieprz
  • 4-5 łyżek tłuszczu do podsmażania
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
    Dynię kroimy w większą kostkę (możemy użyć mrożonej dyni jeśli mamy ją pokrojoną w kostkę). Kalafior dzielimy na różyczki.
   Cebulę kroimy w pół plasterki i podsmażamy na patelni do momentu zeszklenia. Czosnek i imbir ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do cebuli i podsmażamy przez minutę. Dodajemy dynię, passatę pomidorową, wodę, curry, paprykę, kurkumę i gotujemy ok. 20 minut. 
   Po tym czasie dokładamy ciecierzycę, kalafior, śmietankę i połowę wody z ciecierzycy (gdyby było zbyt gęste, to można dodać wszystko), oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut (jeśli wolimy warzywa bardziej miękkie, to czas gotowania parę minut wydłużyć).
   Gotowe carry można podać z kaszą, czy ryżem. Na talerzu posypujemy natką pietruszki.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz