Jeśli macie ochotę na ciasto kruche z budyniem i owocami, to Agnieszka
proponuje ciasto z porzeczkami czerwonymi.
Może też być wersja z czarną
porzeczką, a to decyzja pozostaje w Waszych rękach, czy użyjecie
czerwoną porzeczkę, czy czarną porzeczkę?
Dziś cały przepis na ciasto porzeczkowe z budyniem, bo jest teraz sezon
na porzeczki i wystarczy wyjść do ogródka i obłupić krzaczek.
Link do filmu z przepisem
Tutaj link do przepisu na ciasto kruche:
Składniki:
Ciasto należy przygotować wcześniej, ponieważ 1/3 zamrażamy (będzie do starcia na wierzchu), a 2/3 ciasta wykładamy dno brytfanki.
- porzeczki
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe na 0,5l
- ksylitol (cukier, erytrytol itp.) do posłodzenia budyniów
Ciasto należy przygotować wcześniej, ponieważ 1/3 zamrażamy (będzie do starcia na wierzchu), a 2/3 ciasta wykładamy dno brytfanki.
Dwa budynie należy ugotować w 0,7l wody. Budynie rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, a resztę należy zagotować z ksylitolem (cukrem). Ilość słodzidła należy dopasować według własnego uznania. Do gotującej się wody wlewamy budynie. Całość dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu aż się chwilę pogotuje i zestawiamy z ognia.
Dno brytfanki wylepiamy 2/3 ilości ciasta. Wykładamy porzeczki (ma być tyle aby dno było całkowicie przykryte). Na porzeczki wylewamy ugotowany (ciepły) budyń. A na wierzchu ścieramy 1/3 zamrożonego ciasta.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 45 minut lub dłużej (w zależności jak piecze piekarnik), aż będzie dobrze rumiane. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto możemy posypać zmielonym ksylitolem lub zwykłym cukrem pudrem.
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz