sobota, 14 sierpnia 2021

Cukinia faszerowana mięsem mielonym -Przepis na zapiekankę

Zapiekanka z cukinii i mięsa,

czyli zapiekanka bez bułki.

 
    Pizza z mięsem, hot-dogi czy tosty z wędliną i żółtym serem nie goszczą w menu zgodnym z Dietą Rozdzielną.
    Można znaleźć jednak rozwiązanie by zjeść zapiekankę z zawartością białka...
Przykładem jest zapiekanka zrobiona  w cukinii. Mamy wtedy i mięso i neutralne warzywa w jednym 2 in 1!
Przepis dobry na  każdą porę roku byle tylko znalazła się cukinia na bazarku lub w sklepie...



Link do filmu z przepisem:
194 - CUKINIA faszerowana mięsem mielonym - Przepis na zapiekankę z cukinii na obiad!
 
 





Składniki:
  • 4 cukinie
  • 200g żółtego sera
  • 650g mięsa mielonego (dowolne)
  • puszka pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oregano świeże lub suszone
  • bazylia świeża lub suszona
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Mięso mielone przekładamy na patelnię i podsmażamy do momentu aż zmieni swój kolor (trwa to naprawdę chwilę). Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ok. 10 minut. Dokładamy pomidory z puszki (jeśli mamy całe to pokroić na mniejsze kawałki) i dalej smażymy bez przykrywania pokrywką.
Cukinię kroimy na pół i wydrążamy z niej środek (najlepiej jest to zrobić łyżką). 
Wydrążoną cukinię dokładamy do mięsa i dalej dusimy, aby jak najwięcej wyparowało nam wody i farsz jak najbardziej zgęstniał. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy bazylię, oregano, przeciśnięty czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.  Po 10 minutach farsz jest już gotowy.
Wydrążone cukinie napełniamy farszem, posypujemy (dosyć grubo) żółtym serem. Tak przygotowane cukinie układamy na natłuszczonej brytfance i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy ok. pół godziny. Ser ma się  roztopić i zarumienić.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

Za Subskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz