niedziela, 25 lutego 2018

Ciasteczka - batoniki owsiane... 馃崻

     Od 2-3 lat m臋cz臋 Agnieszk臋 o batoniki馃崿 i ciasteczka馃崻 dla dzieci. Takie zdrowe s艂odycze馃崺馃嵀, najlepiej bez cukru, bez konserwant贸w, bez barwnik贸w, bez innej bli偶ej niezidentyfikowanej chemii... 馃榾
     Dzi艣 wersja Light❗ Bez dodatkowych w臋glowodan贸w takich jak mi贸d (czy inne s艂odzid艂o) lub banan. W艂a艣nie dok艂adnie dla dzieci...馃懜 Chocia偶 jak znam 偶ycie b臋d膮 wola艂y te w wersji Strong❗, czyli batoniki energetyczne z zastosowaniem po treningu馃挭, na maraton馃弮 lub ultramaraton... 馃弮
     Przepis na batoniki energetyczno馃敟-regeneracyjne馃挭 dla os贸b trenuj膮cych馃弮 opublikujemy w przysz艂o艣ci, oczywi艣cie zgodne z diet膮 rozdzieln膮... Zdradz臋 tylko, 偶e b臋d膮 zar贸wno dostarcza艂y energii馃崒 jak r贸wnie偶 wp艂ywa艂y rozkurczowo馃憢... Strong+❗ To nie wszystko - kolejna wersja b臋dzie mia艂a w艂a艣ciwo艣ci energetyczno馃敟-regeneracyjne馃挭, rozkurczowe馃憢 i dodatkowo odkwaszaj膮ce馃崉 organizm... StrongA+❗ Tego jeszcze nikt nie zaproponowa艂 do wykonania w warunkach domowych i wg diety rozdzielnej馃挜.
     A dzi艣 zapraszam do wypr贸bowania przepisu Agnieszki na Batoniki Light... 馃榿



Sk艂adniki:
  • 1 szkl. p艂atk贸w owsianych
  • gar艣膰 rodzynek
  • gar艣膰 偶urawiny
  • czubata 艂y偶ka siemienia lnianego
  • 1-2 艂y偶ki oliwy (mo偶e by膰 te偶 olej kokosowy)
  • woda
Przygotowanie: P艂atki wsypujemy do miseczki, dodajemy rodzynki i 偶urawine (mo偶emy doda膰 wi臋cej je艣li chcemy bardziej s艂odki smak ciasteczek), siemi臋 lniane i zalewamy ciep艂膮 wod膮 (wody tyle aby ca艂o艣膰 by艂a zakryta). Przykrywamy talerzykiem i zostawiamy do nap臋cznienia na ok. 20-30 minut (jak si臋 zagapimy i postoj膮 d艂u偶ej to nic si臋 nie stanie). Po tym czasie dodajemy oliw臋 i dok艂adnie mieszamy. Blaszk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia lub je艣li nie mamy to trzeba blaszk臋 delikatnie nat艂u艣ci膰, w zale偶no艣ci jaki chcemy kszta艂t ciasteczek  - je艣li okr膮g艂e to nabieramy porcj臋 ciasta 艂y偶k膮, formujemy kulk臋, sp艂aszczamy i k艂adziemy na blaszk臋, lub prostok膮ty to wyk艂adamy ca艂o艣膰 ciasta na blaszk臋, r贸wno rozprowadzamy, a po upieczeniu kroimy na prostok膮ty. Blaszk臋 z ciastkami wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (g贸ra-d贸艂) i pieczemy 25-35 minut , do momentu a偶 nabior膮 rumianego koloru (d艂ugo艣膰 pieczenia zale偶y od grubo艣ci ciasteczek).


1 komentarz:

  1. Witam, gdzie mog臋 znale藕膰 batony Strong+i inne? :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsu艅