środa, 3 maja 2023

Przepis na focaccie z oliwkami i rozmarynem

Włoska focaccia

Nagraliśmy przepis i zacząłem montować film, a focaccia stygła... Zanim skończyłem już zaczęła znikać. Po zrobieniu renderingu filmu, focaccii już nie było.

 👉Jak zrobić focaccie z oliwkami i rozmarynem ❓

 Focaccie robi się łatwo, prosto i szybko. Gdybym miał zrobić z pamięci chleb żytni na zakwasie lub focaccie wybrałbym focaccie... i chyba wszytko jasne. Zapraszamy na przepis na focaccie z oliwkami i rozmarynem Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 20g drożdży
  • 350g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 3 łyżki oliwy plus jeszcze dodatkowo do posmarowania po wierzchu focaccii
  • 240ml letniej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • garść oliwek
  • rozmaryn
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy mąkę, sól, oliwę i wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie elastyczne, gładkie i odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości).
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, lejemy trochę oliwy i rozprowadzamy na papierze.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę. Brzegi ciasta składamy do środka, następnie skrapiamy oliwą i palcami rozklepujemy ciasto po blaszce na grubość ok. 1-1,5cm. Na wierzchu rozkładamy oliwki (lekko je dociskamy) i posypujemy rozmarynem.
Tak przygotowaną focaccie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 15-20 minut, ma być lekko rumiana.
Po upieczeniu focaccię wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Już po lekkim przestudzeniu możemy konsumować.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz