niedziela, 21 maja 2023

Przepis na bułki poznańskie z przedziałkiem

Bułeczki na śniadanie

     Jeśli chodzi o mój gust najbardziej lubię proste, okrąglutkie bułeczki beż żadnych upiększeń. Wzięło się to stąd, że bułeczki takie mogłem przekroić na 3 i zjeść 3 kanapki z jednej bułki. Więcej warzyw itd., a mniej węglowodanów...

    👉Jak zrobić bułeczki z przedziałkiem❓

    Jednak jak Agnieszka zrobi coś nowego, to zawsze chętnie spróbuję, a nuż mi się coś odmieni...
    Zapraszamy na przepis na bułeczki śniadaniowe.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 520g mąki (użyłam orkiszowej typ 630, można zamienić na pszenną typ 650)
  • 20g drożdży
  • 300ml letniej wody
  • 60 ml oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli 
Przygotowanie:
     Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru. Wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wlewając partiami wodę zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy olej. Ciasto porządnie wyrabiamy (mieszamy, zagniatamy aby go dobrze napowietrzyć). Ciasto wyrabiamy tak przynajmniej z 5 do 10 minut (ma być elastyczne gładkie i odchodzić od ręki). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto wyrośnie przekładamy na podsypany mąką blat i kilka razy zagniatamy, aby ciasto odgazować. Następnie robimy wałeczek i dzielimy na 9 kawałków. Z każdego kawałka robimy kulkę (bułeczkę) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i opruszonej mąką (zachowując odstępy bo bułki będą rosły).
    Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia. Gdy już się napuszą (podrosną), to tępą stroną noża na środku robimy przedziałek. Robimy to z wyczuciem, aby nie przedzielić bułki na pół, a tylko zaznaczyć wgłębienie (przedziałek).
    Tak przygotowane bułki poznańskie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 20 minut. Bułeczki mają być rumiane. Aby sprawdzić, czy są upieczone wystarczy postukać od spodu w bułeczkę, jeśli słyszymy głuchy dźwięk, to znaczy że są upieczone.
     Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy na kratkę do wystudzenia.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz